Last news in Fakti

19 Януари, 2024 04:53 1 221 13

Екатерина Дунцова: Страхът не бива да управлява ситуацията в Русия

  • русия-
  • президент-
  • избори-
  • екатерина дунцова

Кандидат-президентът на Русия, която не беше допусната до изборите, даде интервю за БНТ

Екатерина Дунцова: Страхът не бива да управлява ситуацията в Русия - 1
Снимка: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия само след два месеца ще се проведат президентски избори, на които се очаква безапелационна победа на Владимир Путин. До момента са допуснати трима кандидати за вота.

Единствената жена, която се осмели да се включи в надпреварата, е Екатерина Дунцова. Тя обаче не беше допусната до регистриране за вота. Коя е тя и защо се изправя срещу Путин в страна, в която да си опозиция се наказва жестоко.

Накратко - тя е всичко, което Владимир Путин не е - жена, млада, иска демокрация в Русия. Живее в малкия за руските мащаби град Ржев - на 230 км от Москва. Бивш депутат от местния парламент. Завършила е право и журналистика. Майка на три деца. Обяви, че се кандидатира за президент през ноември, а в края на декември - вероятно съвсем очаквано, получи отказ да продължи процедурата по допускане за президентските избори. Като независим кандидат ѝ трябваше инициативна група от 500 души, която после да продължи със събирането на 300 хиляди подписа.

В ЦИК на Русия обаче посочиха, че в документите ѝ има повече от 100 грешки. Председателката на комисията дори я утеши, като ѝ каза, че е млада и че всичко е пред нея.

Кандидатурата ѝ в Русия беше приета като наивна и смела, и с доста смесени чувства - според мнозина Дунцова е проект на Кремъл, чрез нея се прави опит за имитация на демокрация. Други твърдят, че тя съвсем не се вписва в плановете за Путин и ако беше заплаха, щеше вече да е отстранена по някакъв начин. Тя открито говори против войната в Украйна. Истината е, че не беше припозната от руската опозиция. Но тя не се отказа и създаде своя партия - "Зора" Ето още в ексклузивното интервю на Екатерина Дунцова за БНТ.

Страхувате ли се?

"В някакви моменти - да. Но - по принцип - страхът трябва да се избягва, не бива той да управлява ситуацията. Мисля, че точно сега е моментът. И това движение, този порив, който се появи, трябва бъде съхранен, и да бъде насочен в правилното русло".

Дълго ли обмисляхте дали да се кандидатирате?

"Не си представяйте, че това е било мечтата на живота ми. Просто в някакъв момент проумях, че ние нямаме алтернатива. И не ми се искаше да има избори, в които няма алтернатива, няма избор. Ето защо за мен преди всичко беше важно в бюлетината да има човек, който има ценности като моите".

Защо решихте да преобърнете живота си?

"Как да ви кажа, трудно се говори за "добър живот". Аз живея в малък град, всички те свързват с някаква позиция, доходите не са високи. Живея като средностатистически гражданин на нашата страна. И ако не говорим конкретно за президентството, а за желанието ми да се занимавам с политика. Конкретна причина за това беше отмяна на преките избори за кмет на града. Сега той не се избира от хората, а от депутатите в местния парламент. Да попаднеш в бюлетината за местните избори се оказа много сложно. И хората много дълбоко се възмутиха, че им отнеха правото на избор. И в този момент на мен ми стана ясно, че те имат нужда от подкрепа, че нещо трябва да се прави. Застанах начело на инициативна група, събрахме подписи, общувахме с избирателната комисия, изучавах законодателството. Така разбрах, че това ми е интересно".

Създава се впечатление, че вие сте някак по средата - от една страна се твърди, че сте проект на Кремъл, от друга ви приписват отношения с опозицията, с олигарха Михаил Ходорковски.

"А аз съм някъде по средата. Истината е някъде по средата. Зад мен стои чисто гражданско обединение. Това са хора, които сега се обединиха, защото до сега много време са мълчали и са се чувствали сами. Като цяло това са съвсем обикновени хора, сред тях, разбира се, има и много мои познати депутати, активисти. Както и хора, признати за чуждестранни агенти, които помагат. И не - НЯМА НИКАКВА ДИРЕКТИВА от горе. Не знам защо хората винаги си мислят, очакват, че някой трябва да го е решил някъде. Вижте, това е нещо много сериозно. И само показва, че хората се страхуват да влизат в политиката. И в крайна сметка към нея посягат онези, които организират нещата не както хората искат. Е, аз съм обикновен човек, живеещ в малък град, който взе и реши, и го направи".

"Хората са много изморени от войната и не е ясно кога всичко това ще свърши. Трябват им отговори на въпросите. И ние искаме отговори. И си мисля, че и сред тези, които подкрепят действащия президент, има много, които искат войната да приключи. Няма нужда да обяснявам нещо на привържениците му. Всеки има право на избор и да носи отговорност за него".

Каква е Русия на бъдещето?

"Русия на моите мечти е страна, в която се спазват законите, но те са човешки. Те са за хората, а не срещу тях. Това е държава, която е в приятелски отношения с всички. В която можеш да бъдеш свободен и да се чувстваш приятел. Страната, в която хората имат всичко необходимо и са щастливи".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фен

    11 14 Отговор
    А Сорос, още по - малко! На тия "демократи", цяла Европа им сърбаме попарата!
  • 3 Хайде

    14 4 Отговор
    Копейки ставайте ,да няма после кво ще ядем .Иначе после по кофите

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трети

    4 7 Отговор
    И з л а г а ш се.С т а н а л си мъж за женене,а не м о ж е ш да си н а п и ш е ш и м е т о.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 така е

    3 9 Отговор
    но за сметка на това управлява западналия свят!!!родшилдите умело плашат европа с русия( и то не случайно всички ги е страх от русия) и целия европейски свят е уплашен от медиите и така гнусните ционисти си връткат синджира и се кефят на пумиите които сътворятват по света с питбула си сащ и пуделчето от острова…
  • 10 е ти нали

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хайде":

    захлеби кво се притесняваш за колегите си и те ще си искарат хляба някак…
  • 11 реру

    11 0 Отговор
    След срещата за създаване на политическа партия "Зора", полицаи са я задържали и отвели в клиника за лечение на наркомании - проверка за наличие на наркотични вещества в кръвта й.

    Очакванията са, че просто ще откажат да регистрират партията и постепенно ще започнат да изтласкват ентусиастите от страната.
  • 12 интересно ...

    4 0 Отговор
    "Истината е по средата" не е правилен отговор. Правилният отговор трябваше да е "Нито едно от двете".
  • 13 бягай бе

    1 0 Отговор
    миндова ?!И затова нe ставаш мисилкова...Метла нетъртена.....