Last news in Fakti

6 Януари, 2014 20:57 1 316 2

Йордан Цонев: Има картел между изкупвачите на тютюн

  • тютюн-
  • цонев-
  • дпс-
  • картел-
  • изкупуване

Той щял да предложи сезиране на КЗК

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Имаме информация, че фирмите, които изкупуват тютюн са в картелно споразумение за цената и затова бавят процеса по изкупуване. Това заяви пред bTV председателят на парламентарната бюджетна комисия и зам.-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев.
 
"През 2014 г. е заложено увеличение от 40% на парите за премиите за тютюнопроизводителите. Изкупвачите са си направили сметката тези 40% да влязат при тях, намалявайки цената, на която изкупуват тютюна. Искам да ги предупредя, че ще информирам ръководството на партията и ще предложа да сезираме КЗК, която да образува дело за картел срещу тези изкупвачи", закани се Цонев.
 
По думите му тази схема може лесно да се докаже, след което ще последват тежки санкции и глоби за изкупвачите "и сметката им ще излезе крива". Политикът призова навреме да започне изкупвателната кампания на тютюна.
 
"Би било добре изкупвачите да ме слушат, защото аз не говоря празни приказки, би било добре на пазарен принцип и сега да започне навреме изкупвателната кампания, съветвам ги да пристъпят към изпълнение на договорите си, не ги заплашвам, съветвам ги", каза още шефът на бюджетната комисия в НС.
 
По-рано през деня от ДПС изразиха подкрепа за протест на тютюнопроизводителите от страната. Те блокираха международния път за Турция заради ниските изкупни цени на продукцията им и забавената изкупвателна кампания.
 
Цонев напомни, че всички заявки за връщане на ДДС от декември са изпълнени и ДДС-то е върнато. Според информация, с която той разполага, данъчните приходи за 2013 година ще бъдат с 80 или 100 милиона лева повече от предвиденото.
Цонев коментира още, че кадровите промени в Агенция "Митници" са били закъснели. "Закъсняха кадровите промени в митниците, действахме колебливо и най-вероятно там няма да успеем да изпълним заложеното в програмата, но ще го компенсираме, от края на ноември процесът е овладян".
 
Той продължава да смята, че именно програмата на правителството е коалиционното споразумение на управляващото мнозинство. "Този кабинет е програмен, той се избира с програма, която я правихме екип от ДПС и БСП и премиерът Пламен Орешарски, след като сглобихме програмата и беше одобрена от двете партии и от премиера, ние гласувахме кабинета и програмата. В тази програма е записано, че не се предвижда промяна на преките данъци до края на мандата на кабинета", добави Цонев във връзка със скорошната идея на БСП за връщане на подоходното облагане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АРЕС АРЕС

    1 0 Отговор
    kade ti e fesa prodajniko?

    Коментиран от #2

  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "АРЕС АРЕС":

    shiat im gi na nego i sider aga