Last news in Fakti

7 Януари, 2014 09:58 1 462 1

Местан обяви на "езика на шегата": Всички министри са наши! (обновена)

  • тютюнопроизводителите-
  • лютви местан-
  • дпс-
  • герб-
  • бойко борисов

Тютюнопроизводителите пият горчивата катранена чаша на Бойко-Борисовото управление, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Горчивата катранена чаша”, която българските тютюнопроизводители са изпили след управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, струва средно между 3500 и 4000 лева. Така с „езика на фактите”, преведен на „езика на числата”, Лютви Местан изчисли пред бТВ колко е отнел старият кабинет от трапезата на най-бедните хора в България.

Лидерът на ДПС обясни в детайли колко добре са били тютюнопроизводителите по времето на правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев и до какво са били доведени по времето на Бойко Борисов. Нещо, което направи и вчера в „Тази сутрин” и което провокира бившият премиер да напише във Фейсбук: „Очевидно и Лютви Местан е прихванал от Сергей Станишев умението да говори неистини и лъжи, въпреки че фактите са красноречиви”.

Тези му думи Местан коментира с „бла-бла, Бойко Борисов и бла-бла”. По-рано сутринта и от Цвета Караянчева от ГЕРБ каза пред бТВ, че ДПС създава изкуствено напрежение и усещане, че изкупната кампания ще се провали, за да държи електората си.

„На мен тази наглост и тези лъжи, особено на г-н Борисов и повторени от тази дама, която представлява синтеза на цялата ГЕРБерска политическа наглост, ми идват в повече, затова предпочитам да говоря с езика на фактите. Тя не е помирисала катран, осен ако не е пушач. В момента разговаряте с председател на партия, която често е обвинявана в пристрастия към хората, които се занимават с тютюнопроизводство. Аз съм син на тютюнопроизводители. Ръцете на майка ми все още са катранени, защото се налага да помага на двете ми каки, които се прехранват единствено от тютюн”, заяви Лютви Местан.

Според него, създаденият проблем идвал от натиск върху производителите за по-ниски цени. „Ако вземем за база цената за миналата година, тази година трябва да е по-висока, защото това лято Господ реши да не праща дъжд – 61 дни не падна капка дъжд в Родопския масив, точно в периода, когато е беритбата и изсушаването. Качеството е много по-високо и затова не приемем твърденията, че цените са по-ниски, защото е лошо”, обясни лидерът на ДПС.

Натискът идвал от тоталната либерализация в бранша, която той постави сред пораженията, нанесени от ГЕРБ на тютюневия сектор. „Никъде по света производството на тютюн, който практически е една легална дрога, не е тотално либерализирано. Сега тютюнопроизводителите пият горчивата катранена чаша на Бойко-Борисовото управление. Явно има нужда да бъде въведена частична регулация”.

На въпрос дали така няма да се влезе в противоречие с европейските правила, Местан убедено отговори отрицателно. Според него, става въпрос за осигуряване на екзистенц миниума на производителите. ДПС ще настоява за времева рамка на изкупната капания, като търговецът да бъде задължен да плаща в срок и по цени, които да покриват стандартите за качество.

Трябва да се възстанови и статутът на държавните експертно-оценителни комисии, за да има при кого да се оплачат производителите, когато не са доволни от цената, дадена им от търговците, и да поискат арбитър за качеството на продукцията. Защото сега тя се оценява произволно само от експерти на търговеца, обясни Местан.

Той разкри още, че пряко регистрираните като тютюнопроизводители не са толкова много, но косвено от тази продукция се прехранват близо 100 000 български семейства.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също така обяви пред бТВ „Всички министри са наши”, уточнявайки, че думите му са на езика на шегата, след като говори 20 минути с „езика на фактите”. Изказването му бе в отговор на думите на социалиста Страхил Ангелов от вчера, че твърде много власт е концентрирана в ръцете на ДПС и редица решения се вземат без прозрачност.

„Бих искал да чуя един аргумент, който да подплати тази теза. Бих искал подобни тежки политически твърдения, ще се въздържа да ги нарека обвинения, да се подплатят с езика на фактите и сред тези 17-18 министри би трябвало да видим колко са на ДПС, колко са зам-министрите, колко са областните управителите. Трима министри са проявени като министри, които гравитират около ДПС, дори двама от тях не са членове на Движението (Искра Михайлова и Мариана Георгиева – бел. ред.). На езика на шегата казвам, че наши са всички, защото това е разликата между коалиционното парцелиране на властта и експертния характер на кабинета”, каза Местан.

Коментарът му бе и по повод лансираното в медиите напрежение между БСП и ДПС, създадено от разногласия по различни теми, и въпроса има ли нужда от коалиционно споразумение.

„Имам чувството, че има криза на аргументацията на атаките срещу кабинета „Орешарски”, затова непрекъснато се продуцират нови. Сега коалиционното споразумение и колко е лошо, че го няма. Подписването на междупартийно коалиционно споразумение щеше да влезе в противоречие с основаната характеристика на кабинета, че той по своята същност е експертно-политически, а не политическо-експертен. Аз нямам никакви съмнения, че ако бяхме тръгнали с коалиционно споразумение, щяхме незабавно да бъдем обект на атака, че така парцелираме властта”, каза той.

Лидерът на ДПС заяви, че е напълно нормално парии, които се разполагат на различни места в политическата координатна система, да имат своите различия, но обединението им било около програмата на правителството.

За неизпълнените към момента редица предизборни обещания той също имаше обяснение: „Действително трябва да възпитаме у себе си да четем вярно волята на избирателя. Ако избирателят отреди на една политическа сила, която и да е тя, самостоятелно мнозинство, тя не само ще ги изпълни, но и ще бъде длъжна да ги изпълни. Ако избирателят е решил да не делегира на една, а на 2-3, възможен е вариант и 4 партии да формират форма на коалиционно управление и ако има противоречие, ако всяка настоява за 100% изпълнение на обещанията си, няма как да стане”.

Въпроса за нова конституция Местан коментира като „заместител на изчерпаните аргументи за предизвикване на предсрочни избори”. Според него място за свикване на Велико народно събрание и на създаване на нова конституция в тази политическа обстановка няма:

„Има проблем с функционирането на многопартийната демократична система. Но лечението на тази система не може да бъде по силите на този, който е причина за заболяването. Говоря за предишното управление. Според нас няма условия, в които да се реализира проект за нова конституция. Преди 5-6 месеца чувах и господин президентът да казва същото, че тази изключително обострена политическа среда не е най-благоприятна за взимане на решение на ново ВНС и нова конституция. Една нова конституция трябва да бъде предмет на много широко политическо съгласие, да не кажа консенсус, но при тази остра политическа конфронтация ние да търсим решението на проблемите в нова конституция, струва ми се, че не е достатъчно сериозно”.

За финал Местан обяви, че майските евроизбори ще имат за резултат нормализирането на политическия процес, защото ще покажат реалната ситуация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    1 0 Отговор