Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 16:00 2 091 24

Петър Кичашки: Сърбаме попарата за незаслуженото добро към земеделците

  • петър кичашки-
  • протест-
  • фермери

С концентрацията на огромни земеделски масиви в ръцете на няколко души, тези хора стават твърде големи, за да се провалят

Петър Кичашки: Сърбаме попарата за незаслуженото добро към земеделците - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има една мъдра приказка, която не бива да забравяме, най-малкото, защото често го правим. Тя гласи, че непоискано добро не трябва да правиш никому. Бих надградил дори тази максима, защото ми се струва, че не просто трябва да избягваме непоисканото добро, но трябва да избягваме и незаслуженото добро. Не може да правиш добро на някой, който нито е искал да му правиш добро, но и най-важното - не е заслужил да му правиш добро. Това е рецепта за крах, за провал, за пропадане без дъно.

Животът ме научи по трудния начин на този урок. Не е имало път в живота ми да направя добро на някой, който не го е заслужил и да не съм си платил скъпо и прескъпо за това. Може да не е днес или утре, но винаги ми се е връщало тъпкано, когато съм правил нещо за някой, който не го е заслужил. Важи и за парите, впрочем. Никога, никога, никога не трябва да даваш пари на някой, който не ги е заслужил. Никога. Защото този, който получава без да е заработил, не ти е благодарен. Няма да дойде и да ти отдаде признателност. Напротив. Той ще счита, че това, което си направил за него не е следствие на твоята щедрост, а е функция на неговата гениалност.

Единственото изключение от тази максима е благотворителността. Там можеш да даваш без да ти се иска, можеш да помагаш без помощта да е “заработена”. Затова обаче и благотворителността по дефиниция трябва да остава анонимна. Помагаш, защото някой има нужда от помощ и защото можеш да си позволиш да го направиш без да рискуваш себе си. Но това е изключението, което потвърждава правилото. Във всички останали случаи, освен когато говорим за благотворителност, помощ без поискване и подкрепа без да е заслужена, винаги се връща като бумеранг в челото на помагащия.

Това е част от човешката природа. Егото на всеки е хищник, който има нужда постоянно да бъде захранван. Когато човек получи нещо, което не му се следва, той автоматично и често подсъзнателно счита, че полученото е заслужено по някакъв невидим и неведом начин. Той започва да се чувства по-важен, отколкото реално е, и счита себе си за някакъв много неотразим гений, който, виждате ли, заслужава да получава, дори и нищо да не прави. И когато тези отношения между гостоприемник и паразит, простете за грубото сравнение, продължат по-дълго време, тогава паразитът, започва да смята, че той е по-важен от гостоприемника. Той, в крайна сметка, получава без да се иска нищо от него. И го прави с години. Значи той е умният. Както казва народът, не е луд този, който яде зелника, луд е този, който му го дава.

Експлоатацията на направеното добро е отдавна описан феномен в сериозната социология и въобще в сериозната наука. Случва се в семейството, случва се във всяка организация, във всяко ведомство и фирма, във всяко общество. От най-малкото ядро на социума до най-голямата група в него, винаги, когато някой получава без да му се следва, това води до развала в организацията. Всеки знае един такъв, далечен или по-близък, роднина или приятел, който цял живот има нужда някой да го носи на гръб. Я мама да му дава пари, я тате да го уреди на работа, я кумът да го извади от някоя каша, я комшията да му даде пари на заем със срок на връщане никога. И колкото повече получава този лентяй, толкова повече иска и толкова по-малко прави. Същото е и във всяка фирма - ако имаш един служител, който не работи, но получава колкото тези, които работят, най-вероятно е именно този служител да има най-много претенции, най-много да недоволства и да създава най-много неприятности в екипа. Това да азбучни положения, познати, проучени, описани.

Този маниер може да бъде екстраполиран и в по-големи групи. Поредният такъв пример е с протестите на едрите земеделци. Земеделският бизнес в Европа е точно на принципа на незаслуженото добро. Всички данъкоплатци плащат за земеделците. В резултат на това те плащат по-ниски данъци, освободени са от ДДС, връщат си акциза на горивата, разполагат с огромно златно ковчеже от евросредства, които са предвидени само за тях. С тези пари се оборудват с последен писък на техниката, разрастват се неимоверно. С концентрацията на огромни земеделски масиви в ръцете на няколко души, тези хора стават твърде големи, за да се провалят. Вече няма значение на каква цена продават продукцията си, той вече е инкасирал печалбата си от първата минута в бизнеса. Застрахователите плащат при лоши метеорологични условия, банките дават кредити срещу бъдещи субсидии, търговците на торове и препрати ги дават на изплащане и прочие, и прочие.

На теория това би трябвало да доведе до огромно изобилие от евтина и качествена земеделска продукция. Но понеже този социализъм не работи, резултатът е съвсем различен. Както се казваше, на теория няма разлика между теорията и практиката, на практика обаче има. Не въпреки, а заради огромните (по същество социални) плащания, които се изсипват към зърнари и други подобни, те започват да произвеждат все по-некачествена и все по-скъпа продукция. Той счита, че на него му се дължи да е милионер, полага му се да има вила в Гърция и “Ферари” в гаража. За да го постигне той трябва не просто да продава скъпо продукцията си, но и да взима винаги още и още пари от обществото. Той счита, че обществото му е длъжно с нещо. Просто така е научен. Със субсидиите и европарите те бяха научени, че правят, не правят, работят, не работят, парите идват винаги.

Няма нито един друг бранш в държавата, в който някой да се интересува дали си на печалба или загуба. В бизнеса винаги има силни и слаби моменти, случва се и най-добрите фирми да излязат на загуба в даден период. Бизнес е това, не е социализъм с гарантиран минимален доход. Но ако не си земеделец, никой не му пука на теб трудно ли ти е, лесно ли ти е. Бога ми, у нас болниците са на загуба всяка година, но никой не обръща внимание. Виж, обаче, ако си земеделец и си толкова шокиращо некадърен, че си успял въпреки златото, което се сипе на главата ти, да си на загуба, тогава държавата следва да ти помага. От къде на къде? Защо? И не просто искаш да ти се помага, но и блокираш държавата с новите си трактори и разхождаш лачените си обувки по пътищата, за да страдат и другите от твоята некадърност.

Това е положението, дами и господа. Когато някой е хранен със златна лъжичка цял живот, той започва да смята, че това му се полага. То му е бащиния. Вашите и нашите данъци ще продължат да отиват при хора, които не ги заслужават, а те ще продължат да са недоволни. И колкото повече им даваме, толкова по-недоволни ще бъдат. Как може земеделците в Северна Македония и Сърбия да са на печалба без европари? А нашите не могат? Причината е само в това - там онези правят бизнес, нашите тук са на социални помощи. За милиарди.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този канцеларски 🐭

    22 21 Отговор
    Може ли да каже, защо вече втори месец и селските стопани в цяла Европа протестират и то по доста по—брутален начин от нашТе ?
  • 2 кой е кичашки , ами в цяла европа

    9 17 Отговор
    стачкуват . до година и при нас ще сложат акциз за тракторската нафта и умират . 12 лв декар субсидия е малко . има сметка ако има земевладелеца феодал 10 хектара . Да . семе от Украйна всички внасят . Нормално .
  • 3 истината и само истината

    11 4 Отговор
    пийте ги тия хапчета ей .....
  • 4 Пловдив

    50 4 Отговор
    Абсолютно вярно. Няма какво повече да се добави .
    Заради 1000 човека убиха селското стопанство.
    Цвл живот се занимавам със земеделие, пряко или косвено. Не съм взел 1 стотинка субсидия.

    Коментиран от #13

  • 5 Колко вярно е написано

    35 4 Отговор
    Внасяме всичко от чужбина, а всички те са фалирали нищо че най-евтиния им джип е поне половин милион лева.
  • 6 Тити

    28 6 Отговор
    За фермерите има поговорка храни куче да те лае дават им се субсидии се същото време хляба и млечните продукти зеленчуците не намаляват а се увеличават.
  • 7 Някой

    15 22 Отговор
    Абе от такова добро, като това, дето са получили фермерите, да бягаме. Голямо доброе да те притискат с всевъзможни данъци, такси, правила, стандарти, нелегален внос на продукция, дето конкурира твоята, акцизи и т.н.
    Дано автора изпита на гърба си подобно добро!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 БеГемот

    26 3 Отговор
    Ми така е ...тия паразити първо създадоха монокултурно стопанство и все ревът за пари ...ми да фалират като ще фалират ...през соца така се поддържаха губещи предприятия с парите на печелившите ...сега същото.....
  • 9 Пловдив

    35 4 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Защо не се отказват тогава.
    Аз няколко бизнеса съм зарязал като не ми отърват.
    Само,че един няма на загуба,всеки който отглежда над 1000дка земя основно зърно и е много добре. Имам пряк поглед от ситуацията тъй като се занимавам със земеделие (зеленчуци), Значи сам човек без проблем си оправя 2000дка без да си дава зор,само с един трактор,ако имаш и комбайн още по добре (повечето имат) ,ако нямаш не е проблем да си платиш.
    Аз ако отглеждам примерно 10 дка зеленчуци, трябва да поддържам поне 5 човека работници и малък трактор за обработка. Айде нека видим кой дава работа и кой изгодни хората от селата.
    Изпродадоха си нивите от дядовците, сега от този,,зърнари няма шанс да купиш 1 дка. Нали са зле защо не продават земя. Искам да купя 10 декара само,че няма от къде.
    Землището на селото в което работя лятото е около 20 хиляди декара, обработват ги 4 човека (един с 7к, един с 6 к, и двама със по 3.5 к)
    На тези местни фараони(всички милионери) работниците са не повече от 10 човека на всичките.
    Аз отглеждам 10 дка и осигурявам работа на 6 човека.

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Познах те, ти си такования земеделец

    31 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Хората помнят кога и как и кои направиха зърнарите галеници и алчни за пари. Имахте една министърка, която разясняваше как да го правите. Гадни гробокопачи с майбахове, яхти, самолети, палати....Има видов ден.
  • 11 Дон Цеци

    2 22 Отговор
    На тази пом.ярска статия идеално и се пришиват тези пом.ярски коментари!!!
    Българомразци !!!

    Коментиран от #16

  • 12 замислен

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Пловдив":

    А бе късно ще ви дойде акъла ама айде. В цял свят работят всичко с машини, човешкия труд е някъде в страни само тук си правите сметката "комбайн за малини струва много, по-добре да плащам на 10 човека некакви мижави пари надник". Ето това ви е проблема, заплатите се вдигнаха и вече минималната месечна заплата не е 100 лева а е 1000, за под 50 лева дневно никой няма да ти работи и вече не ви излизат сметките. Ама през годините винаги сте били доволни на 10 декара а за да е рентабилен един комбайн колко ти трябват? Зърнарите гледат много защото 1 комбайн на Джон Диър е 680 000$ навесния инвентар е още 300 000, със 6000 декара не можеш му плаща лизинга!

    Коментиран от #15

  • 13 Какви

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пловдив":

    1000 човека бе.Над 80000 фермери има в БГ.А тия няколкото с майбасите, що не питате политиците.Апропо,те не стачкуват .
  • 14 Защото

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пловдив":

    Не могат.затънали са в кредити,заложили са домовете си.Как да стане!?
  • 15 гост

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "замислен":

    Именно , ама тоя комбайн за милион евра СЪЩО Е КУПЕН С ЕВРОПЕЙСКИ СУБСИДИИ и то БЕЗВЪЗМЕЗДНИ !!! Както и тракторите за половин милион !! Ама ги дават по един път , а зърнарите искат всеки път !! И отделно още толкова за зърното !
  • 16 Абе Дон Цуци

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дон Цеци":

    На тази пом.ярски зърнари идеално им се пришиват тези коментари!!!
    Българомразци, продавате слънчогледа 5 пъти над борсовата цена, и после олиото било скъпо, говеждо месо 30лв 100гр! и излизат фашизоидни животновъди без една глава добитък и крещите, евтино ви е !!!

    Коментиран от #21

  • 17 Рашън ЛейдиБой

    10 1 Отговор
    Много точно казано.

    Време е Държавата да почне да им взема привилегиите на Бедните Милионери.
  • 18 Зърнарска логика

    9 0 Отговор
    Аз съм на печалба но защо държавата не ми подари 2 милиона за старини.

    Коментиран от #22

  • 19 Земевладелците

    6 1 Отговор
    Като не им харесва в България ,е в расия има много декари за обработка кеф ти цвекло сей кеф ти картошки марковки ,ама искат евро супсидии ,и да сеят само зърнени култури , най лесното
  • 20 герго

    6 1 Отговор
    Да стачкуват но на жълтите павета има хора тръгнали за болница в Плевен обикалят през Тотлебен,Славяново за да стигнеш до болницата
  • 21 Като председателя на овцевъдите

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе Дон Цуци":

    Председател на овцевъдите, една овца няма. Но построи пилона на шайтан фатмак.
  • 22 Искате дългосрочни

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Зърнарска логика":

    договори за ползване на земите? Добре, но кажете какви са прогнозните добиви и международни цени за срока на дългосрочната аренда. Искате държавно регулиране на рентата? Нека рентата да бъде 15% (примерно) от пазарната цена в годината, месеца и датата на продажбата на зърното. Освен това трябва да се публикува и да се знае от арендодателите какъв процент от земята е засята с всяка една от петте основни зърнени култури. По съответната формула да се пресмята и рентата (ако ми кажете процентите и цените ще ви напиша формулата). А вие какво искате - да се подпишем (доброволно!!!) за 30лв/дка за 20 години напред и да ви оставим да си дерибействате на воля?! Та тя европейската субсидия дето я получавате даром е по-голяма!
  • 23 Проблемът е,

    7 0 Отговор
    че земеделието не е само зърнени култури, а те са най-облагодетелствани. Например една фирма зърнари от 10 000дка може да се обслужва от 5 души със съвременната техника. Такава фирма ще получи 50лв/дка едни 500 000лв държавна субсидия или по 100 000 на човек. Един земеделец който сади бамя на пример ще получи 100 000лв при 20дка площ, 1000кг/дка добив и 5лв/кг. Субсидията за 20дка ще е 1000лв. За труд ще плати най-много защото се бере всеки ден и на края може и да е на загуба. 100 дни да я берат по 10 души по 50лв. надница са 50 000лв., има и други разходи. Ето това е проблема, но тия които гледат бамя, пипер, домати не стачкуват.
  • 24 Бау Бау

    0 0 Отговор
    Прав си момче,Не ми е ясно кой им пасе овцете като те са по цял ден на пътя...имат 200 овце и пет работника, а те цял ден по курорти,а жените им на спа.