Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 13:00 1 645 13

Огнян Гърков: На разтуха в Египет

Чрез екскурзионна пропаганда посредством „спретване на галоп”

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Еднодневното официалното посещение” на тайфата от 5 министри, начело с г-жа Габриел-Недялкова, прилича на абсолютен външнополитически бай-ганювизъм! На излет в новата „административна столица” на Египет с ботуши по килимите! И то в събота, след като над 12 години не е имало визита на това равнище в най-голямата арабска държава? С уникален, смехотворен принос в дипломатическия протокол!

В традиционната протоколна практика на Стария континент и на уважаващите себе си и гостите, и в Азия държавните и официалните посещения продължават поне 2-3 дни.

По-кратък срок се тълкува като неуважение

или на домакина към гостите, или обратното: ако те са пожелали съкратена програма. Прегледах подробно измененията и допълненията в съответната нормативна база за държавния протокол: в закона и правилника за прилагането му, и протоколния справочник на МВнР (От 2017 г. е, добре съставен, но касае предимно привилегии и имунитети на дипломатическия корпус у нас!).

Първите два документа са променени от и след лятото на 2009 г., т.е. след поемането на властта от ГЕРБ. За посещенията на български официални лица в чужбина, в т.ч. на министъра на външните работи, важат протоколната практика и изисквания на приемащата страна (чл.80 от Правилника). В случая при договарянето на програмата е важно и желанието на шефа на българската делегация. Има и ограничения в броя на придружаващите лица, респ. на делегацията, но и преобладаваща усреднено международна практика.

На тази база би следвало да са изготвени и българските норми за броя на гости. А те предвиждат при държавно и официално посещение на държавен глава 1(+1) + 10 (т.е., той + 1 съпруг/а/партньор/ка + 10 придружаващи), а за официално посещение на министър на външните работи 1 (+1) и до 5 души придружаващи. Несериозно е да гадаем освен министрите колко души са ги придружавали, но отчитайки консуматорския манталитет да допуснем, че поне по 1 човек с министър. В египетските сайтове видях, че „хорицата са кандисали” да назоват визитата официална, но нищо чудно този компромис да е за успокояване на египетския премиер, че трябва да работи в събота, вероятно следобед. От сайта на МВнР-София става ясно, че на 22 януари т.г. г-жа Габриелца е приела у нас египетския външен министър Самех Шукри.

И нищо чудно тогава на „Ал.Жендов”- 2 да е възникнала self-image идеята за съчетаване на полезното (отстояване и на министерския Й пост след ротацията) с приятното. Чрез екскурзионна пропаганда посредством „спретване на галоп” на I-во заседание на Съвместна комисия за сътрудничество с Египет, чието създаване е било анонсирано още през 2018 г. !? Без дори да се специфицират 1-2 основни сфери? И да подпишат 2-3 пожелателни документа за сътрудничество в отбраната и за природния газ + споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Документи, които се създават по шаблон и спокойно биха могли да бъдат подписани и от българския посланик в Кайро за Бг, или от египетския в София със съответния наш министър. В египетските сайтове вместо шаблонни „масали” признават, че имат

интерес да внасят от България пшеница и да изнасят цитрусове плодове.

Въпреки, че в нашите медии чухме поредно клише: ...сътрудничество, „свързаност” и стратегическо развитие са в основата на отношенията..., еднодневната разходка би следвало да се категоризира като „делова”, „работна” или „частна” (визита/екскурзия?).

По същество тя принизява дейността или бездействието на посолството. 5 министри накуп, в т.ч. министърът на отбраната на второ място – „най-силовият” измежду министрите ?! Непосветените, ако вземат насериозно т.нар. медии, биха могли да допуснат, че след като „-пътуването на доклад до САЩ” е отказано, може би това е компенсационна разходка на бюджетна издръжка. Колко ли е струвало общо?

Но както мисли героят ни класик: ”Шамар да е, но да е на аванта!”

11 февруари 2024 г. Огнян Гърков


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Габриел беше пратена със задача от Козяк и ЕС .Да попречи на Египет да обяви война на Израел.
  • 2 Похарчиха

    32 2 Отговор
    маса държавни пари , затътри се цяла тумба на народен масраф , резилите бяха програмирани , но надминаха всички очаквания , а за капак Мара лъсна обута с ботуши на официална междуправителствената среща ! Ни респект , ни етикет ! Срам голям !

    Коментиран от #5

  • 3 Сиснат

    5 32 Отговор
    Явно Гърков организира почивките на Радевица в чужбина, да има време да обиколи МОЛовете и да се изкъпе в скъпарските хотели.

    Коментиран от #6

  • 4 хххх

    31 1 Отговор
    Гаргамел кацнала в Египет...
  • 5 Последния Софиянец

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Похарчиха":

    Габриел беше пратена със задача от Козяк и ЕС,а Тагаренко купува оръжие за Украйна.
  • 6 гост

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сиснат":

    Сериозно ли?И за троленето трябва призвание!Нямате го придобито!
  • 7 Трандафор

    6 14 Отговор
    Ако всичките ни посланици, които вече са над 70-годишна възраст, са имали кариерата на г-н Гърков, съвсем обяснимо става защо по времето на Тато бяхме за посмешище по света, както и защо някой като се издънеше яко по партийна линия го пращаха.....посланик!
  • 8 ДюДю

    5 0 Отговор
    ГПВ: Г-негуша де, път да види.... Негуша, като несглобка.
  • 9 ИНЖ1

    3 10 Отговор
    Понеже ще купуваме(най-вероятно) някакви количества газ оттам - и копейките веднага луднаха!!! Ама как така няма да се кланяме на ГАЗПРОМ??? Абе ей, нали тоя газ си го плащаме НИЕ бе??? Откъде ще го купуваме си е наша работа!!!

    Коментиран от #10

  • 10 ами

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "ИНЖ1":

    да ще купуваме от египет по евтин руски газ, газпром ще се пукнат от завист
  • 11 ъгнян

    2 2 Отговор
    гърчаф
  • 12 да да

    1 0 Отговор
    Елементарна трътка /суха/ Карабатак.....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.