Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 13:23 4 439 39

Адвокат Михаил Екимджиев пред ФАКТИ: Случващото се в прокуратурата е моделът ГЕРБ, който бе налаган повече от 15 г.

  • михаил-
  • екимджиев-
  • адвокат-
  • нотариуса-
  • еврото-
  • петьо-
  • божанов-
  • прокурори-
  • съдии-
  • сарафов

Но понеже прокуратурата е замесена тук, не можем да разчитаме на ефикасно разследване от Сарафов, който е един от основните заподозрени в участието в схемата „Осемте джуджета“, казва юристът

Адвокат Михаил Екимджиев пред ФАКТИ: Случващото се в прокуратурата е моделът ГЕРБ, който бе налаган повече от 15 г. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдебната реформа само блян ли е. Правим промени в Конституцията, а на улицата действат други закони. И това, като че ли, стана нещо нормално. Да очакваме ли катарзис в прокуратурата… Пред ФАКТИ говори адвокат Михаил Екимджиев.

- Адвокат Екимджиев, преди години един дипломат каза, че имаме „гнили ябълки“ в съдебната система, а реакцията бе, че чужди представители нямат право да се месят във вътрешните работи на страната ни. Сега май ще излезе, че имаме кошница с „гнили ябълки“. Време ли е да ги изхвърлим…
- Да, категорично. Вижда се как отричането на проблема с реакцията на наши политици и с реакцията на магистрати, спрямо тезата на френския посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки“, го потвърждава. Виждаме и оглушителното мълчание на това мълчаливо мнозинство на тези „уж“ почтени магистрати, които винаги така си казват: „Не е наша работа, ние нямаме доказателства. Нека органите, тук правя вметка, че обичат да използват „компетентните органи“, много обичат да го казват, да си свършат работата…“ Само че компетентните органи не си вършат работата, а се корумпират активно. Виждаме тази търпимост, тази липса на критичност, липса на почтеност в самите магистратски среди как създава оптимални условия за избуяване на тези престъпни практики и за оптимална реализация на тези изчадия от съешаването на съдебна власт, политици и ъндърграунд, които в един момент наистина превземат цялата система или поне в голямата си част прокуратурата. И понеже вие зададохте въпроса за кошницата – да, прокуратурата вече е една кошница с „гнили ябълки“, но и самата кошница вече е прогнила, вмирисана и затова трябва да бъде изхвърлена. Трябва да бъде преучредена. Това може да се извърши практически само с поголовни тестове за почтеност на прокурорите в замесените прокуратури – говоря за Софийска районна прокуратура и за Софийска градска прокуратура, където бяха преместени голяма част от бандитите от бившата Специализирана прокуратура. И винаги, когато има подобни данни за криминални действия на прокурори и съдии от други съдилища, да се действа и там така. Тоест, това е механизмът за катарзис и вътрешно очистване на системата, през който, според мен, трябва да се мине, за да може от тук нататък да се стъпи на здраво. Толкова са големи мащабите, толкова е дълбоко прогниването в прокуратурата – не че в съда го няма, но там като че ли не се налагат толкова радикални мерки, че трябва да се действа и явно сега е моментът. Вижте, това, което се случи в прокуратурата, това е моделът ГЕРБ, който бе налаган повече от 15 години в тези среди. И сега всичко това дава своите отровни плодове.

- Председателят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова подаде оставка, но направи ясен намек към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, напомняйки за историята с "Осемте джуджета". Така ли ще си говорят вече прокурорите? Ти помниш ли това и онова…
- Ще ми се да мисля, че всичко това няма да остане само с тези приятелски намигвания, защото ще си позволя да направя един паралел с филма „Помниш ли какво направи миналото лято“… Надявам се, че вече ще се събере някаква решимост в някой прокурор, който наистина знае какво се е случвало, да излезе с името си и с лицето си, за да говори. А не да видим пак как излизат прокурорите като стадо, наметнати с тогите си по стълбите на съдебните палати, за да защитават Гешев. После да се примирявят също като стадо с неговото буквално разкостване - апропо, това е негов любим израз на Гешев, от въшките в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Като казах въшките, тук пък цитирам членът на ВСС Йордан Стоев, който така нарече колегите си в записания от Гешев разговор с него. Така че ми се ще да вярвам, че най-после някой прокурор ще събере смелост и ще си свърши работата, защото работата на прокурорите е винаги, когато има данни за престъпление и независимо дали то е извършено от техен колега с тога, или не, да разследват, да задържат и да повдигат обвинение. В случая ние виждаме прокурори, които очевидно са замесени в това безобразие, да подават оставки, други биват освобождавани. Но забележете, те подават оставки от административните си длъжности, но продължават да действат като прокурори. Това означава, че те могат да манипулират свидетелите, могат да влияят върху колегите си. Ако наистина имахме прокуратура, трябваше вече да има обвинени и задържани прокурори, а не най-тежките наказания да са оставки от административни длъжности и запазване на прокурорската работа, с която те в най-голяма степен може да въздействат.

- В парламента се сформира комисия за Мартин Божанов. Какво ще свърши тя?
- Ако оставим нещата на политиците, нищо няма да свършат. В момента те са подложени под обществен натиск и затова реагират рутинно с тази комисия. Те ще се опитат през нея да трупат политически дивиденти, да си извиват ръцете по между си покрай предстоящата ротация и европейските избори. Кажете ми дали има досега парламентарна комисия, която да е свършила нещо друго, освен да удави във времето даден проблем. И затова сега е важно тази комисия да бъде поставена под натиск и от нас - като граждани, и от вас - като медии, така че да бъде принудена да направи някакво разследване.

- Нали сте чували приказката, че ако искаш нещо да не се свърши в парламента, създай комисия…
- В нормалните държави такива комисии вършат чудесна работа. Сега работата на тази комисия е да се заеме по същество и да разследва данните за престъпление. Но понеже прокуратурата е замесена тук, не можем да разчитаме на ефикасно разследване от Сарафов, който е един от основните заподозрени в участието в схемата „Осемте джуджета“. Но това е единственият механизъм, по който правовата държава може да се самозащити, след като се направи комисия в парламента. Точно парламентът е институцията, която е най-близко до народа, защото нали там са нашите избраници. От нас зависи дали ще накараме депутатите до овластят тази комисия с нещо повече и да свършат работа, или не.

- Мартин Нотариуса или Пепи Еврото – кой е бил по-силен в бизнеса с лобирането и как се създава такъв човек?
- Трудно е да се каже, защото фактите, които излизат, са потресаващи. Ние виждаме само върха на айсберга. Несъмнено повече публично известен е Петьо Еврото, защото той не бе полагал особени усилия да се прикрива. Беше действал в дадени моменти доста демонстративно. Нека си припомним едно от емблематичните дела - това срещу съдия Сантиров. Доказа се, че Петьо Еврото неправомерно - още като следовател тогава, беше разпоредил използването на специални разузнавателни средства по начин, който показваше, че той умишлено е провокирал подкуп. И тогава влезе във фокуса на общественото внимание, тъй като Върховният касационния сън специално посочи, че това дело е учебникарски пример за провокация към подкуп от страна на Петьо Еврото. Само по себе си провокацията към подкуп е престъпление и той беше освободен по негово желание, че даже и получи награда от 25 заплати. Понеже питате как се стига до създаването на такива хора и как толкова време имаме недосегаеми като тях в съдебната система, моето предположение е, че някъде им се създава фиктивно досие на служители под прикритие. Просто има служба, която им осигурява „чадър“, тъй като те имат нужда от алиби в подземния свят. А и нали излезе информация, че и пред двете заведения – ресторант „Осемте джуджета“ и клуб „СС“, са стоели коли на МВР. Когато трябва действително да работиш в подземния свят, трябва да се държиш като престъпник и дори може да се наложи да извършиш престъпление. Но добрите агенти под прикритие правят това, за да разплетат цялата схема, да съберат доказателства и разбият подземния свят и мафията. Докато лобисти като Нотариуса и Еврото използват евентуалното си прикритие, за да оглавят, примерно, имотната мафия, или в областта на корумпирането и развращаването на прокурори, да вземат плячка и да я делят със своите ментори в политическите среди. Тоест, те имат „чадър“ в работата си, благодарение на който овладяват и плячкосват, а не използват работата си в обществен интерес. Това е моето предположение.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маша и Медведь

    27 3 Отговор
    Такъв е манталитета на Българина. "Като не става с пари ,ще стане с много пари"
  • 2 Град Симитли

    15 2 Отговор
    И хубавите и красивите ги потдържахте тия 15 години!
    Кой друг, виЪ всичките сте "" юристи"!
    ... Абе, къде е Начо Кубето?
  • 3 не че нещо

    19 5 Отговор
    ама ако е ПОВЕЧЕ от 15 години, значи другаря нещо се е объркал. ГЕРБ са на политическата сцена от 2009 година
  • 4 Тъмен субект

    47 7 Отговор
    Целият разпад на държавността и институциите е резултат от ББ. Той и шайката му унищожиха всичко и благодарение на тях сегашните малоумщини и предателства са възможни (не че новата пасмина са невинни).
  • 5 Гост

    33 8 Отговор
    Герп са изключително вредни отпадъци, но тая гняс конкретно е забъркана още от комунягите и ДС-тата преди 35 години.
  • 6 никола гешев

    24 8 Отговор
    Даже бих казал, че това е моделът на съвеЦките милиционери от ДС, чиито деца са Буда Методиевич фон Банкя и наседникът на Илийчо Павлов - внучето на генерала Дебелян Пееф!
  • 7 повече тези по добре

    2 3 Отговор
    но 2 са престъпници . не 007 , мистър биин , не са положителни , а обратното . Еврото се опита да спечели от екрана всички с : по 20 бона давал или по 30 бона давал на прокурори . Доказано е бил предупреден да въсне . За лобизъм незаконен не го съди никой прокурор . Божанеца го оклевети Цариградска и Икееца . Доказани бяха над 20 лъжи и преовеличения . Изкривяват се нещата . От самосебеси ще се променят и изчезнат без преследване нестава . ако е кланово опълчение пепо срещу божанец може да се провери .
  • 8 Това не е Нова

    14 1 Отговор
    Това не е Нова Реалност! И не само тук! Но и в Здравеопазването! Закона за Здравето постановява едно! Националния рамков Договор Съвсем Друго!
  • 9 Тома

    28 5 Отговор
    Модела герб е сик и вис в костюми и на власт под зоркото око на д.с.

    Коментиран от #33

  • 10 оня с коня

    8 20 Отговор
    ТРЕТОКЛАСНИЯТ Адвокат Екемджиев РЕДОВНО получава медийно време не защото е някакъв Полит. Капацитет,а защото НЯКОЙ ПЛАЩА ДЕБЕЛО за тая му дейност.Колкото до плоския му Анализ на Криминалната обстановка в Държавата,похватът му е ЗАД "задълбочено" обяснение на това кой е "Еврото","Нотариуса" и каква е връзката им с МВР да прокара Основното си ВНУШЕНИЕ- че това е МОДЕЛ НА ГЕРБ.И знае Адвокатът че ГЕРБ НЕ УПРАВЛЯВА от доста Години и доста Правителства след тях правиха Изчекъртвания всякакви в Службите,но Линията на изпадналите в Немилост Опозиционни партии е "Бой по най-силната Партия ГЕРБ",оттам и по Сглобката,та белким се стигне някакси до нови Избори.Не че има Шанс на тях пък да се промени Геополитическата посока на БГ,но все пак си е всеизвестно че "Надеждата крепи света"!

    Коментиран от #26

  • 11 Да това е истина

    20 5 Отговор
    Бойко Борисов чрез Прокуратура издава буквално Смъртни присъди и убийства с честоти(инфаркт) !
  • 12 Бандити с власт

    15 2 Отговор
    Камелия Стефанова Окръжна Прокуратура Кюстендил се занимава с поръчкови убийства!
    Същата работи за лицето Иван Стоименов Гешев!
  • 13 Мафия ни управлява

    21 5 Отговор
    ПП/ДБ имат огромна вина за това положение в момента ! Не можеш да си съюзник с престъпници,като Борисов и Пеевски ! Срам !
  • 14 Гандалф

    15 1 Отговор
    А съдебната система в цялост..а корупцията по високите етажи на власта...видяхме и новите..същите като старите
    ...
  • 15 Зико

    18 1 Отговор
    Всичките прокурори, съдии и нотариуси са милионери. От там да се почне.
    Имаче каква е разликата между кръга Седем джуджета + Нотариуса и Антикорупционен фонд?
    И двете са мрежи за натиск срещу парична облага.

    Коментиран от #19

  • 16 Майора

    6 16 Отговор
    Ало Екимджиев , май много си се объркал! ГЕРБ не управлява повече от 4 години , стига се опрсвдава с него! А само прокуратурата ли е виновна , а вие които получавате големи сума за дя отървете тия , които защитавате?С специано БХК който за щвло и нещяло съди страната? А съдиите , пусксщи предсрочно убийци на свобода или намслявсщи присъдите им или спиращи делата срещу посочени от КОНЗПИ?
  • 17 Дам

    17 2 Отговор
    Пълен разпад на държавата ни и за родните корумпирани крадци сигурно пак са ни виновни ЕС, САЩ и Русия
  • 18 прав си братко

    11 1 Отговор
    Докато прокурвите, следователите и милицаите си мислят, че са недосегаеми и няма осъдени и вкарани в затвора от тях, няма да се оправим. Нашата полиция ни пази! беше изпял един накадърен естраден певач, неук преател на герберастията..ии лично на Цвинокио.
  • 19 АКФ

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Зико":

    АКФ е разследваща журналистика - къде ги набърка в схемите на властта. Тролетариат..

    Коментиран от #20

  • 20 Зико

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "АКФ":

    Разследват само, за каквото са им дали грант. Полезни са за България точно, колкото Пепи Еврото.
  • 21 Истината

    18 2 Отговор
    Нотариуса е бил най активен по времето на борисоФ, а както всички знаем,
    Вез борисоФ нищо не се случваше!
  • 22 Калинки на ДПС,ГЕРБ, ППДБ и т.н.

    11 2 Отговор
    Само там да е! Цялата съдебна система са мафиоти!
  • 23 Суха съчка

    7 2 Отговор
    Не знам това момче от кога помни но аз помня отдавна и все така си беше и в съда и прокуратурата адвокати МВР ......Не съм фен на ББ.
  • 24 Реалист 1

    13 3 Отговор
    "Случващото се в прокуратурата е моделът ГЕРБ"
    Същото е и в здравната система. И там е наложен моделът ГЕРБ и се поддържа от здравните
    остриета в парламента - Ангелов и Лъчо Мозъка.
  • 25 ДС ДОН КАРЛЕОНЕ

    8 2 Отговор
    Има два вида измамници ,,едни без докомент румънските цигани от Ветово и Крушево,те трябва да се преследват и измамници с документ ,съдии прокурори и адвокати ,те са измамници с документ тях никой не може да ги закача ,защото ще им се случи случка.
  • 26 127

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    като лапаш яко ко да кажеш друго ние пасем трева нали
  • 27 Българин

    0 0 Отговор
    Йфйееифйф
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ННН

    5 3 Отговор
    Щото преди ГЕРБ беше много убаво...
  • 30 Артилерист

    7 1 Отговор
    Отново много компетентно казано за цялата ни действителност. Спомням си, че майката Ванко-1, на излизане от съда е казала на съдията, който го осъдил, че нейният син НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА,ЗАЩОТО ТЕ ИМАТ ПАРИ!!! И точно така стана! Татяна Дончева, която защитаваше тоз Ванко, внесе предложение в парламента за промяна на ЗАКОНА, КАСАЕЩ ТОЧНО СЛУЧАЯ "Ванко", депутатите "уважиха" колежката си и Ванко наистина не влезе в затвора. Няма смисъл да пиша повече, аз съм само любител по темата, ЧЕТЕТЕ АДВОКАТ ЕКИМДЖИЕВ!
  • 31 анонимен

    5 0 Отговор
    В сайта Бърд има публикувани показания на свидетел,който сочи Сарафов като част от осемте джуджета. Така че нещо не чакайте от прокуратурата,докато той е на власт.
  • 32 Не харесвам Еким джиев и страдам като го

    2 0 Отговор
    Аз пък си мисля, че Ееек3мжиев и той част от същото но е другата страна на монетата . Иии знаем ние клиентите какъв е адвокат. Не върши работа , но взема пари и обикаля медиите за реклама Същия каквито са съдиите и прокурорите . Крадеца вика дръжте крадеца. Цялата борба на Екимджиев Хасъмски Йонко грозев е че се борят за завладеят власта. Един вид вие сте лиши и станете а седнем ние . Всички глупости, юридическо- политически глупости които е изговорил и натворил Екимджиев са глуповати и не работещи селски тарикат с трибуна
  • 33 Русата Владка от Варна - Плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тома":

    То се видя , че в този модел са Киро и Асенка , които се оказаха пионки на Алексей Петров а той е дружка на Бойко , т.е. ВИС СИК АПОЛО ЛЕВСКИ СПАРТАК ИПОН са свързани с Кирчо и Асенчо ебаси Промяната
  • 34 Биби Кинк

    1 1 Отговор
    Сикимжиев вечно че го боли аноза од ГЕРП.
  • 35 въпрос

    0 0 Отговор
    Е как ще я направи тази реформа точно бандата на Радев? Нали те свалиха Гешев защото влезе в Президентството? Нали Надежда Йорданова, министър на ПП запрати в небитието делата от Специализираната прокуратура.
  • 36 бай село

    0 0 Отговор
    Абе има ли тук някой който може да смята до десет , да сметне колко е управлявал Борисов.Аз както ида ги смятам повече от 8 .5 г не мога да ги искарам .Хайде някой професор да ги сметне.Професори да не сте с купени дипломи.Хайде чакам някой да сметне,колко9 време Борисов е бил премиер.Хайде професори.
  • 37 Гражданин

    0 0 Отговор
    Всички сте в кюпа от 100 години. Безсмислено е да коментираме. Преди 2009, заедно бяха абв комунистите и комунистите от ДС на дпс. И там далавери, беше го страх техническия ръководител на обекта, че ГЕРБ ще ги съди, но разгеле им се размина. Назначаваха на държавна служба, в общини и навсякъде тяхни хора, др коджхххнов и мохамеданите. Който и да дойде, горе ня аш ли човек ще работите на феодала без пари, някои са арогантни млади, идват работници строители свежи и вечер се прибират изтощени. Това е България. Всеки сам да избира, къде, как да живее. И днес ще се избият горе за власт, гладни влизат и излизат от НС милионери.
  • 38 Анонимен

    0 0 Отговор
    Прави са били родители плачейки за Гърция. Отишли преди 1944 в Гърция да си видят младежи родни места и обратно, със смесени бракове между грък и тракийка идват в България да се поразходят на 17 години и т. н. Затварят границите 1944 и младите девойки не по тяхно желание остават в България, а родители, сестри и братя в Гърция, а младите младежи успяват да се върнат в България, което за жалост много съжаляваха, ако бяха останали, биха имали семейства, деца и щяха да си живеят щасливо, а не да ги крадат дс кгб и сие разни нафаждачи като др пеевски невъздържани и прости младежи след 1944. И да се нервите, байганю не би се променил, той есвикнал торбата вечно да е пълна
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.