Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 23:01 1 700 51

Десет важни въпроса за шпионажа на Русия в България

  • русия-
  • българия-
  • хибридна война-
  • агенти-
  • шпионаж-
  • владимир путин

Защо досега правителството и президентът на страната не са излезли с единна позиция срещу руските тайни операции в България?

Десет важни въпроса за шпионажа на Русия в България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните години българските власти изгониха много руски шпиони. Сега съобщиха за още двама разкрити руски разузнавачи. Българските служби дължат на хората в България отговор на 10 ключови въпроса. От А. Андреев.

"Вражеска държава" - това е България според официалната руска доктрина в момента. А срещу "вражеските държави" се води хибридна война, извършва се подривна дейност, взривяват се оръжейни складове, когато трябва се провеждат и "мокри" операции - букварите на КГБ, които са актуални и днес, не оставят никакво съмнение по въпроса.

Разбира се, освен изброеното, се провеждат и класически шпионски операции на конвейер. През последните години българските власти изгониха цяла серия руски шпиони: дипломати, служители на посолството, един журналист, дори свещеници. Открити бяха предполагаеми руски къртици в отбранителните и в полицейските структури на страната, а сега ДАНС съобщава за още двама руски разузнавачи-нелегали, които са действали под фалшива българска самоличност.

Десет ключови въпроса за руския шпионаж

Вярно, че за Москва сигурно е леко странно и необичайно да шпионира в България. Та нали допреди трийсетина години съветските/руските тайни служби се радваха на неограничен и пряк достъп до всички български тайни, а комунистическата Държавна сигурност на България пряко се ръководеше от Москва: кабинетът на съветския главен шпионин в София беше непосредствено до този на българския министър на вътрешните работи. Днес трите руски шпионски агенции ФСБ, ГРУ и СВР сигурно пребивават в перманентен когнитивен дисонанс от това, че трябва да шпионират в България по класическия начин. И навярно тъкмо поради това непрекъснато се издънват, водени от убеждението си, че ще се справят с малкия си пръст в "малката посестрима" България.

Поради всичко това българското правителство, институциите, които контролират тайните служби и самото контрарузнаване дължат на хората в страната отговор на 10 ключови въпроса:

Какви предпазни мерки трябва да се взимат в различните сектори на политиката, икономиката, отбраната и пр. срещу руските шпионски опити?

Как да се разпознават очевидно многобройните руски шпиони, легали-нелегали, и техните български помагачи?

Какви точно слаби места и тайни интересуват разведчиците?

Какви са методите за проникване на руски шпиони в български държавни, икономически, политически, отбранителни, регионални и международни структури? (Букварите на КГБ)

Кои са руските шпионски хъбове в страната?

Има ли български политически партии, които явно или тайно улесняват руския шпионаж в страната?

Към кого гражданите да насочват сигналите си за опити за руски шпионаж, без да се опасяват от неприятни последствия или пък от това, че информацията ще попадне в ръцете на Путинови симпатизанти в българските служби и ще потъне някъде надълбоко?

Какви ответни мерки взима българското правителство срещу масирания руски шпионаж?

Каква помощ получава България от страна на партньорите си за контрамерки срещу руските служби, действащи на територията на страна от НАТО и от ЕС?

Защо досега правителството и президентът на страната не са излезли с единна позиция срещу руските тайни операции в България?

Не се съмнявам, че тези въпроси начаса ще предизвикат коментари, съдържащи определения като "шпиономания", "лов на вещици", "параноя" и "русофобия". А велемъдрите експерти по шпионажа ще кажат, че за такива неща не се говори на висок глас, че си има процедури и начини, за да не се подплашат разведчиците в храстите.

Хората в България са неподготвени

Последното сигурно е и донякъде вярно. Но хората в България са масово неподготвени за съпротива срещу руския шпионаж - и тъкмо поради това с обществеността трябва да се разговаря в прав текст.

Да не говорим, че самият шпионаж винаги е бил и си остава много мръсно занимание.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десет

    32 16 Отговор
    Пъти се питам, защо да чета плоската пропаганда на DW?
  • 2 Гориил

    34 28 Отговор
    Всеки честен българин е шпионин на Русия.Ако Русия падне, България ще изчезне.

    Коментиран от #10, #24

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Победа будет за нами

    32 16 Отговор
    Слава на руската армия освободителка и преклон от признателния български народ!
    Всички подобни жалки статийки не могат да променят истината, а тя е, че Русия води за пореден път победоносна свещенна война против фашизма в услуга на целия нормален свят.

    Коментиран от #48

  • 5 12343211

    20 12 Отговор
    Всяка страна има шпиони в България...нямаме си идея колко са много...,а пропо русите са са само шепа,
  • 6 Гориил

    26 12 Отговор
    София никога не е имала защитници и приятели в Европа. Само хищници.
  • 7 Иван Крумов

    8 9 Отговор
    Пак нещо превъртяха - ама да видим дали са сериозни - то е нещо безкрайно това - руски, турски, британски.

    Истината е - че сами се скараха помежду си и - са амбициозни и САЩ и Русия и Великобритания.

    Не е нещо - за пръв път - тяхна си работа - ние деца нямаме за войници - ако това е темата.
  • 8 Тук

    21 7 Отговор
    Е пълно с руски шпиони ,има даже и советски
  • 9 А бе

    14 13 Отговор
    Те всички институции са пълни с руски шпиони, включително и народното събрание. Едва последните две години се усеща някаква промяна.
  • 10 Ха Ха

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Честен, пък шпионин и слуга на чужда държава!? Не си у ред!

    Коментиран от #12

  • 11 Някои

    15 14 Отговор
    Толкова ги е страх от Москва, че навсякъде им превижда я Путин, я някакви шпиони, я това че руснаците ще ни нападнат всеки момент и се нервят, че Русия ние обявила за вражеска страна!
    Е няма как да не сме впажеска, че дори и ще ни думнат. Колко нещо се извлече от оръжейните складове, колко пари им набутахме по личните сметки на украинската върхушка, разрушихме паметници, дундуркаме украински туристи…..
    Ще ядем заслужен бой!
  • 12 Гориил

    19 16 Отговор

    До коментар #10 от "Ха Ха":

    Русия никога не е смятала българския народ за враждебен. За разлика от компрадорския елит.
  • 13 имам прост въпрос

    19 6 Отговор
    Защо няма един осъден шпионин, а само екстрадирани?!? Доколкото знам никой от тях няма дипломатически имунитет! Щом няма осъдени изводът се налага сам, няма за какво да ги съдят!
  • 14 РЕАЛИСТ

    19 5 Отговор
    Я не се шегувайте. Какви шпиони може да има Русия в България? България е управлявана от 30 и косур години от бивши комунисти , ренегати, които или са завършили в Русия или са били членове на БКП или са деца на служители на ДС. Само не разбирам, как западните служби им се доверяват, като ги знаят , що за стока са. Който да хванеш , смърди.

    Коментиран от #22

  • 15 Костя

    14 11 Отговор
    Радеф е най големия шАмпионин заедно с Йотовца

    Коментиран от #44

  • 16 Кримка

    9 9 Отговор
    Какво има в България, което да е нечий интерес за шпионаж? Всичко се командва от чужбина, в складовете нищо няма, армията е като исторически музей, чийто експонати вече са в Украйна, какво? Властта е страхлива, колеблива и продажна, това и бай Ахмед от село Малък самолет го знае, друго?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 така така

    4 12 Отговор
    Радев е комунистически шпионин на САЩ..“ Той, ако беше русофил нямаше да е толкоз мизерен. Пък и Буци нямаше да го харесва.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кой

    5 8 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    ти е казал, че ЦРУ са "добрите", а българските тайни служби са "лошите"?! Май забравяш кой направи всички преврати през последните 80 години по света и извърши над 50 политически убийства на неудобни лидери...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да попитам само

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Честен, честен, колко да е честен щом шпионира за вражеска даржава? Щом работи срещу народа си? За по-голямо престъпление от това не се сещам.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 орвил

    4 8 Отговор
    Ами слугинажа дето се “сглоби“ ни направиха вражеска държава , то беше , беше , край нямат злонамерените действия и приказки срещу Русия и защо ....по заповед на краварите , а не по убеждение , защото те нямат никакви убеждения .....щом краварите ги оставят да си крада държавата и да я оплитат с мафиотски схеми , значи те са “ благодетелите“ на Държавата и без тясме за никъде .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ХА ХА

    6 4 Отговор
    Абе тия не разбраха че докато не изкосат камчия нищо нема да се оправи с руцката клошаряда. ЕЗАТОВА НЕМА А СЕ ОПРАЙМЕ, ЧЕРНОМОРСКИТЕ БИЗНЕС ГЛАРУСИ ТРЕБА ДА КОПАТ КАМЪНИ ЗА 7 И 8 БЛОК
    МЕНЕ МЕ БОЛИ АЗ ХОДИМ НА МОРЕ У ГЪРЦИЯ ДА ГО МИСЛЯТ ТЕ АРЕ БУРГАСЛИИ И ВАРНЕНЦИ ДА СЕ ОПРАВЯТ
    НА МЕНЕ ЧЕРНОМОРИЕ НЕ МИ ТРЕБЕ ГЪРЦИЯ МИ Е НА ТРИСТА КМ. И СИ СТРОИМ КЪЩА БОЛИ МЕ ЗА БГ
  • 31 САМО НАЙ ГОЛЕМИЯТ ШПИОНОН РУМЕН Радев Н

    6 3 Отговор
    Румен е наи големият ШПИОНОНин
  • 32 Дайчу Вали

    2 8 Отговор
    Нивото на пропагандата от Дойче Веле е отдавна на минус. Т.е. отдавна се получава обратния ефект на желаната пропаганда. Плюят срещу България с надеждата, че хората ще заобичат Америка, а не собствената си страна, но.. става обратното.

    Да не ги уволни Сорос, нещо взех да се притеснявам. Хахха
  • 33 А руския шпионаж

    3 5 Отговор
    Какво точно има да ни шпионира в България? Предполагам че става дума за нещо враждебно и опасно което искаме да им направим нали ? А защо трябва нещо враждебно и опасно да им правим след като те нищо враждебно и опасно не са ни правили ? Хм...

    Коментиран от #35

  • 34 Къш Пировски

    6 2 Отговор
    По това колко слузести трола е пуснала Мутрофанова да се хлъзгат тук, можете да познаете колко е чувствителна за тях темата.

    Коментиран от #36

  • 35 ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "А руския шпионаж":

    Ти си много смешен, половината от боеприпасите за руцки оръжия в украйна са произведени в БГ включително складовете в чехия и полша.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Странна статия .....

    2 3 Отговор
    "Българските служби" НЕ дължат нищо на "хората" в България и никакви отговори на никакви, нито 10 ключови въпроса, нито на един въпрос даже. Въпросният А. Андреев се е объркал много сериозно. Службите дължат отговори, но само на определени и посочени от закона и конституцията длъжностни лица и ако почнат много много да си отварят човката относно различни въпроси от "хората" това значи, че държавата има много сериозен проблем. А относно "шпионите" да му мислят само тези с достъп до класифицирана, секретна и засекретена информация с вменени отговорности по опазването и. Всички останали граждани въобще да не вземат на сериозно подобни писания целящи създаване на някаква параноя и оправдаваща евентуални неправомерни репресии спрямо цивилни граждани. Има много видове "шпионаж" като започнем от разните им там агенции , минем през корпоративният и фирмен шпионаж..... и стигнем до шпионаж от частни и държавни правителствени и неправителствени организации. Случаите са толкова различни че не 10 въпроса а 110 въпроса няма да стигнат на написалият статията дори да я започне.... А Банките "служби" ли са ? А НАП "служби" ли са ? А агенцията по вписванията служби ли са ? ....хахахаха.....

    Коментиран от #40

  • 38 ХА ХА

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Артилерист":

    Нищо не си разбрал, западната пропаганда се дели на три: политическа, икономическа и соцкална, и всяка си следва пътя.
    А руцкага пропаганда ги смесва, за това е станала миш-маш и за това промива мозъците на руския народ че запада е виновен за тяхната употреба на цинковите кофи.
    ХА ХА ХА ХА ХА
  • 39 Това "хората" не ги засяга

    2 3 Отговор
    Има едни които дават допуск за боравене с класифицирана информация и други които получават допуск за боравене с класифицирана информация. Те да му мислят. Знаят прекрасно какви документи са разписвали. Останалите да дишат спокойно за сега стига да не са на мястото на тези българи във Великобритания ! Защото се оказва че там обвинение може да получиш за наблюдение на сгради и хора а може и да са музеи и галерии впрочем ... Пълен абсурд впрочем и външно министерство са тези които отговори трябва да дават защо е така и защо нищо не правят по случая
  • 40 ХА ХА

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "Странна статия .....":

    Чакай бе! Ти кво мислиш че у руция нема нап, ной и агенция по вписванията ли бе? У руция ги вписват у сека една служба, по.няколко пъти. Льольо.
  • 41 Ъхъъъъъъ мозък

    2 4 Отговор
    Кои са руските шпионски хъбове в страната?=====Руската църква естествено мозък !...Какви точно слаби места и тайни интересуват разведчиците?======Лена на парапета и на Бойчо лъскавата задница до кюлчетата, естествено бре мозък.....
  • 42 ТаУмВзе

    2 4 Отговор
    Руски шпиони има на територията връткана от Краварите да. И аз иам 3 броя руски шпиони у гардероба! Приключили сме Вчера и тва е.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Костя

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Костя":

    Качи се на Радев на самолета
  • 45 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 1 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯ (П)РЕZИДЕНТ Е .............. "ПОДВОДНИЦА НА ........... СССР И ПУТЛЕР В БЪЛГАРИЯ ............ ФАКТ !
  • 46 Шпионски игри

    1 3 Отговор
    Автора отново се опитва да убеди сам себе си, че е с правилна (модерна) ориентация. Толкова пъти се е кланял и възхищавал на "комунистите" и "братушките" в своето минало... Но, никога не е късно да станеш за резил. Скоро отново ще обърне резбата и пак ще стане Мъж.
  • 47 Урюрвкос

    0 3 Отговор
    а какво знаем за украинския шпионаж. Защо в украински издания излизат количествени показатели на нашия военен сектор, оръжейни заводи, персонал, заплати, суровини до най малки подробности. Това са къртици дълбоко заседнали в нашите институции а тази чувствителна информация е достъпна за куцо и сакато.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Някой си...

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Урюрвкос":

    А стига ве.. и в коя преса си чел това? Я малко по -подробно.. Аз до такива данни имам свободен достъп ежедневно от българските СМИ, ти ма пращаш чак в Украйна..
  • 50 СРАЩ

    1 3 Отговор
    Аз тъй,за малко минавам.Да ви тегля една...и да пита:само руски 6пиони ли има в България/Ей тъй,бай дъ уей.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.