Last news in Fakti

28 Май, 2024 18:45 3 401 83

Войната на Владимир Путин събужда все повече Европа

  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Може би Путин и Си намират повече причини да се усмихват в момента, но европейците искат да са сигурни, че това е само временна ситуация

Войната на Владимир Путин събужда все повече Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин в четвъртък, когато руският президент Владимир Путин пристигна за още една среща с китайския си колега Си Дзинпин. Всички бяха усмихнати, пише СиЕнЕн.

Междувременно в Европа атмосферата едва ли може да се опише като весела.

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян и тежко ранен при опит за убийство. Съобщава се, че Фицо вече е извън опасност, като много подробности за стрелбата все още са неясни. Но драматичното събитие засили предчувствието за криза в региона; усещането, че колкото и да е напрегната ситуацията, е време да се подготвите спешно, защото може да стане много по-лошо.

През 10-те дни, откакто Путин положи клетва за още един мандат - петият му като президент на Русия - неговите сили предприеха изненадваща атака срещу Североизточна Украйна, приближавайки се до втория по големина град в страната, Харков и превзеха няколко украински села.

Светкавичното нападение на Русия, според украинския президент Володимир Зеленски, който отмени всичките си пътувания в чужбина, цели да принуди Украйна да разтегне отбраната си.

Тактически натискът на Москва засили нейната позиция на място преди пристигането на обещаните американски оръжия в Украйна. Политически това идва месеци преди евентуално завръщане на власт на бившия президент Доналд Тръмп, който посочи, че няма да продължи нивото на подкрепа на президента Джо Байдън за Киев.

Повтаряйки тревогата сред поддръжниците на Украйна, британският външен министър Дейвид Камерън нарече това "изключително опасен момент". Русия, каза той, ефективно е "нахлула отново".

Като допълнение към мрака, европейците наблюдаваха как съюзниците на Путин в Грузия, бивша съветска република, игнорират масовите улични протести и одобряват така наречения законопроект за "чуждестранните агенти", който е почти копие на този, използван от Кремъл, за да смаже опозицията и демокрацията. Това беше победа за Москва и поражение за огромното мнозинство от грузинците, които горещо искат страната им да се присъедини към демократичния Европейски съюз.

Осигуряването на победи без влизане във война е по-евтино. Ето защо Москва се меси в Молдова, друга бивша съветска република, която се надява да се присъедини към Европейския съюз и има нарастващи доказателства за продължаващи руски кампании за намеса в многото избори, които се провеждат в Европа и другаде, вкарвайки дезинформация и подклаждайки политическо напрежение.

Интересното е, че словашкото външно министерство обвини Русия в намеса в словашките избори, които доведоха на власт Фицо - почитател на Путин. (Москва отрече обвиненията.)

Говорейки пред медиите пред болницата, лекуваща Фицо в сряда, вътрешният министър на страната предупреди, че Словакия стои "на ръба на гражданска война" поради политическо напрежение. Министърът също описа атаката като политически мотивирана, като каза, че заподозреният е казал на служителите на реда, че не е съгласен с политиката на Фицо.

Това, което започна като руска инвазия в Украйна преди повече от две години, се превърна в епохално предизвикателство за Европа. С напредването на Русия в Украйна, целият регион се пробужда от факта, че този конфликт е нещо повече от оцеляването на бивша съветска република. Всеки ден суровата реалност, че това, което започна в Украйна, ще промени Европа за години напред, става все по-неизбежна.

По-рано тази седмица в Москва Путин предприе още един изненадващ ход, като отстрани дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу. Той го замени с Андрей Белоусов, бивш държавен служител, който е икономист и е добре запознат с "въпросите на военно-промишления комплекс", според експерти, предполагайки, че сега планът е трансформирането на Русия в пълноценна военна икономика.

Сега Европа също ускорява собствените си приготовления, не само за да подкрепи Украйна, но и за да се защити.

Не много отдавна изглеждаше, че Украйна има надмощие, изтласквайки Русия от териториите, в които нахлу. Сега всичко това се промени. Когато крайнодесни републиканци в Камарата на представителите на САЩ спряха пакет от военна помощ за дълги шест месеца, Русия обърна хода.

Помощта беше одобрена миналия месец, но беше твърде късно. Ще отнеме известно време, докато помощта пристигне и дори тогава дисбалансът във военните доставки ще продължи.

Милитаризираната икономика на Русия, под система, която не търпи оплаквания, с пълен контрол на Путин, не само получава оръжия от Иран и Северна Корея и, според САЩ, ключова помощ от Китай - което той отрича, смешно твърдейки, че е неутрален. Освен това Русия произвежда три пъти повече артилерийски снаряди от поддръжниците на Украйна.

С настъпването на руските сили и с Путин, представящ конфликта като конфликт срещу Запада, Европа предприе широкомащабни усилия, за да се подготви за най-лошото. Когато историците погледнат назад в този момент, те няма да могат да твърдят, че Европа е пренебрегнала заплахата, дори ако дългите десетилетия след Студената война, както сега знаем, са били белязани от прекомерен оптимизъм относно трайната сила на мира и демокрацията.

Норвегия, която има важна граница с Русия в Арктика, е член на НАТО, но не и на ЕС, обяви масивен 12-годишен план за военни инвестиции. До 2036 г. нейният бюджет за отбрана ще се удвои по размер, а армията ѝ ще има утроен брой бригади.

В Лондон британският министър-председател Риши Сунак наскоро обяви голямо увеличение на разходите за отбрана, за да постави страната на "военна основа".

В Холандия, където премиерът в оставка Марк Рюте е фаворит за нов шеф на НАТО, бюджетът за отбрана се очаква да се удвои от 15,6 милиарда долара през 2022 г., когато Русия започна войната - до 31,2 милиарда долара до 2029 г.

Може би най-драматичното е, че френският президент Еманюел Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски в Украйна. По-рано този месец той каза, че въпросът ще възникне законно, ако Русия пробие фронтовата линия и Зеленски поиска подкрепления.

Коментарите на Макрон бяха отхвърлени от европейските съюзници, които не искат да провокират Путин в пряка конфронтация.

Всъщност този страх се превърна в основно ограничение за украинските войници на място: Белият дом забранява на Украйна да нанася удари по цели в Русия с оръжията, които предоставя. Според Института за изучаване на войната политиката "сериозно компрометира способността на Украйна да се защитава срещу руските настъпателни операции" в района на Харков, създавайки "убежище" за Русия за нападение срещу Украйна от граничните райони.

Крайно време е да се разхлабят тези ограничения. На Украйна трябва да бъде позволено да се защити, дори ако това означава да нанесе удари вътре в руските граници. Цената да се позволи на Путин да подчини Украйна е, както става все по-ясно, твърде висока.

Въпреки че отхвърля идеята за изпращане на войски в Украйна, Германия очевидно се готви да въведе отново задължителната военна служба. Изтекъл документ разкри, че Берлин обмисля налагането на военна служба за 18-годишни мъже и жени, знак, че настоящата криза се е превърнала в повратна точка във възгледите за националната и регионалната сигурност, с последици, които ще продължат с години, независимо как и когато тази война свърши.

Подготовката за възможна война е най-стряскаща във Финландия, която споделя най-дългата граница в Европа с Русия и която вече е загубила територия от нашествията на Кремъл. Финландия е изградила не само своите убежища за цивилни и своите запаси от оръжия, боеприпаси и гориво, но също и от зърно за изхранване на населението.

"Русия уважава силата", каза финландският генерал-лейтенант Мико Хейсканен, описвайки многогодишен план за подготовка за защита на страната.

Може би Путин и Си намират повече причини да се усмихват в момента, но европейците искат да са сигурни, че това е само временна ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    78 6 Отговор
    Поредната тъЪпа пропаганда! Явно на някой много му пари на аспуха щом по цял ден се лее помия.

    Коментиран от #36

  • 2 МАЙДАНА

    79 13 Отговор
    Путин постави НАТО и САЩ в поза партер , защото който сее вятър жъне бури !!

    Коментиран от #52, #81

  • 3 честен ционист

    81 12 Отговор
    Единственото, което остава на европейците е да записват ускорен курс по руски език.

    Коментиран от #21

  • 4 Тошо

    80 5 Отговор
    Яд ги е ДД на запада,взимат им един свят от над 7 милиарда души, които трябваше да станат цифровизирани полу-хора, които да ак ат по команда, да мрат по команда и да дишат по команда.И целия паричен поток от тези 7 милиарда полу-хора трябваше да отиде при 7-8 фамилии. Това беше плана. И той заработи и беше почти готов . Мина зелена сделка, мина пандемичния заговор, почна дигитализация на валутата, тръгна се към федерализиране на ЕС и Голямото нулиране от Давос, aма стана фал.Путин разкодира коварния план и го пресече ,тръгвайки на пълен демонтаж на световния ред и построяване на нов, мултиполярен свят.Спасява човечеството за тези които го осъзнават.

    Коментиран от #10, #34

  • 5 ЕВРОПА МРАЗИ УКРАИНЦИТЕ ЗАРАДИ БАНДЕРА

    44 7 Отговор
    И УСЛУГИТЕ ИМ В КОНЦЛАГЕРИТЕ ....... ДНЕШНИТЕ ИМ ДЕЙСТВИЯ ПУТИН ТЕПЪРВА ЩЕ НАКАЖЕ ЖЕСТОКО !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мдааа

    51 4 Отговор
    Като чуя термина "събуждам" и веднага се сещам откъде идва този "woke" вятър, който в момента помита и съсипва Америка! А като видя и "източника" съвсем!
    Бързо долита американската либерална смpад, събудете се за "събуждането" (woke)!
  • 9 Целият

    30 2 Отговор
    театър е само за да продават оръжия и трупат печалби. С такова съзнание промяна няма да има и ще следват само трагедии. Промяна може да има само ако се променят човешките индивиди, но затова трябва да се обърнем , там някъде на изток. Към тези които наистина познават човешката природа , а именно Йогите.
  • 10 честен ционист

    6 29 Отговор

    До коментар #4 от "Тошо":

    Звучи сладникаво, ама само ако Вова не беше подпукал руснака за боц-боц. Така че, мешката, и на влака за Кардам.

    Коментиран от #39

  • 11 НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО ПУТИН ДА СПРЕ ЗА МЕСЕЦ ,

    33 5 Отговор
    ЗА ДА ВИДИМ ВСИЧКИ ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНАТ ЗЕЛЕНСКИ ЗАПАДА И САЩ - СЛЕД КОЕТО ДА ИМ ГО ВЪРНЕ ТЪПКАНО !
  • 12 🍊🍋🇧🇬

    37 5 Отговор
    CNN, браво ве, Окрайна “вода не напита”, Владимир Владимирович Путин е виновен за всичко, виновен е той, виновен и още как?

    CNN и ена “сюрия” Окраинци са решени да променят “остаряла координатна система”
    на Балгарете и ако не сте разбрали,
    В.В. Путин е виновен за всичко е виновен
    В.В. Путин!!

    Са, разбрахте ли!!
  • 13 Баламата

    33 5 Отговор
    Си ен ен си плящи,за да намери баламурници,защото страх тресе Европата
  • 14 Реалност

    18 55 Отговор
    Светът никога не е бил по-трезв от сега, злото никога не е било така ясно осветено и изобличено и никога толкова слабо.
    Преди Раша да нападне Украина, цял свят се съобразяваше с нея, и икономически и като енергиен доставчик и от позицията на военна сила, дори рашките обикалящи по- света, бяха посрещани навсякъде с някакъв извратен респект.
    Днес всичко това е изпарено!
    Европа се събуди и Енергийната ѝ независимост и военната стабилизация, я направиха недосегаема за имперските амбиции на русия, за които тя дори не подозираше.
    Войната, която започна Раша, накара и другите комунистически диктатури, да оголят истинските си “физиономии”.
    Видя се, че Китай не е това, за което се представя и дори обединяването със Сев. Корея и Раша срещу Запада, ще роди едно военно джудже.
    Преди ХАМАС да нападне Израел, никой не изваждаше на дневен ред въпросите, къде отиват парите на Запада, как дори организации като ООН са замесени в подпомагането им.
    Никой не обръщаше внимание на въоръжаването на терористите и то щеше да става все по- мощно.
    Иран също се осветиха, видяхме им ясно потенциала и намеренията. Ще ги “лекуват” и тях.
    Така че, цял свят трабва да е благодарен на героите на Украина и Израел, те застанаха срещу световното зло, сега всички свободни страни са по- силни и защитени и ясно виждат, скритите преди това заплахи!
    Украина и Израел омаломощават световните агресори и терористи, Бог да ги закриля и да им дава сили.
    СЛАВА НА ГЕРОИТЕ 🇺🇦🇮🇱 !

    Коментиран от #15, #16, #19, #22

  • 15 честен ционист

    39 8 Отговор

    До коментар #14 от "Реалност":

    Раша, колкото и да е слаба и с бабичките да тръгне насам, пак ще ги посрещаш с китки, и леб, и сол на Орлов мост.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 събужда все повече Европа

    36 5 Отговор
    Страха на хората от неадекватните решения на Атлантиците става все по голям и оправдан па не знам кой и къде се събуждал
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Русофил

    8 25 Отговор
    Европа да се събужда и да произвежда повече оръжия.
  • 21 россиян..

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Бях в београд,а он нема визи за пулково и шерметиево,беше бъкано със советцкихь друзя дошли за спектакала на рамщайна,две вечери московское слово в кафану на водичку и сельодичку..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния

    18 37 Отговор
    🔱А може ли да си представите, какво щеше да е сега, в тази световна обстановка, ако Великия и Героичен украински народ, не бе спрял и ударил така мощно през мyцyната рашката мечка ??‼️
    Цяла заспала Европа вече щеше да е подпалена и ние щяхме да сме от първите потърпевши, като се има в предвид пробитите ни от руски агенти служби и държавни учреждения.
    Както се вижда, първата работа на фашисткия режим на Путлер в окупираните територии е да мобилизира мъжете и да ги изпрати на фронта. Сега нашите синове щяха да гинат на фронта за кефа на едно побъркано диктаторче.
    България НЯМА по-последователен и по-жесток враг от Руската империя, Русия, СССР и Руската федерация сега. От 1828 година до сега г. безкрайна поредица от саботажи, намеси и войни срещу нашата родина!

    Коментиран от #26, #30, #67

  • 24 пряка конфронтация с Русия

    25 9 Отговор
    е самоубийствена кретения и които го направи нищо добро не го чака
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Без ЕС и НАТО...

    21 4 Отговор

    До коментар #23 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    а със ЕС и без НАТО какво сме? Австрия или Швейцария нали ?

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СиЕнЕн

    26 6 Отговор
    Най лъжливата и тъпа медия
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 МозъкК

    16 4 Отговор

    До коментар #23 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    Ще преведеш ли точно какво значи "задунайска" и знаеш ли къде е.... щото все си мисля че ние сме в "поддунайска" Кво ще кажеш кой страни са в задунайска? Трудничко ли ще ти е да отговориш че да се посмеем ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО ПУТИН ДА СПРЕ ЗА МЕСЕЦ ,

    10 5 Отговор
    ЗА ДА ВИДИМ ВСИЧКИ ДОКЪДЕ МОГАТ ДА СТИГНАТ НАРКОМАНА САЩ И ЗАПАДА , СЛЕД КОЕТО ДА ИМ ВЪРНЕ ТЪПКАНО ВСИЧКО !
  • 33 Град Козлодуй

    8 2 Отговор
    Дано Надделее Разумът
    Войната е Кървав Бизнес
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СЪС ЕС И НАТО

    24 6 Отговор

    До коментар #26 от "Без ЕС и НАТО...":

    СТАНАХМЕ ТОВА КОЕТО ЕДИН ЧЕШКИ ХУДОЖНИК ОТДАВНА НИ ОПРЕДЕЛИ - ФЕНЕК

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 България 🇧🇬

    25 3 Отговор
    Определено ни събуди видяхме ЕС и САЩ какви са фашиливи и как спонсорират фашизма
  • 38 Факт4екър

    17 1 Отговор
    Сороската секта иска да затрие европейска цивилизация.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Перверзията наречена РФ

    6 16 Отговор
    5 мандата ли кара джуджето
    Добре е ушило блатните май че

    Коментиран от #48

  • 41 Жалък си чезни

    1 8 Отговор

    До коментар #39 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Как да има като е плацебо бе смешен?

    Коментиран от #46

  • 42 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    6 16 Отговор

    До коментар #35 от "СЪС ЕС И НАТО":

    Ти винаги си бил това! Просто пахнеше на прокиснал руски борш!
  • 43 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    6 11 Отговор

    До коментар #39 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Вярно е! За разлика от Западните които са с чип, руските ваксини са с дискета! Няма оплаквания!
  • 44 Европеец

    22 1 Отговор
    Отвориха ми се очите благодарение на президента Владимир Путин и видях ясно как запада възражда фашизма и го поощрява.
  • 45 За протокола

    15 0 Отговор
    "Кабинетът на министрите на Тайланд одобри влизането на страната в БРИКС. Това ще спомогне за повишаване на ролята на Тайланд на международната арена, отбелязват от пресслужбата на тайландското правителство."
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хиперзвукова лопата с чип

    22 2 Отговор
    Щом от еврейския и либерастки боклук цион-ен-ен квичат, значи Русия,Китай,БРИКС и глобалния юг приключват джендърясалия ционистки и $атанисътки запад .
  • 50 Факт4екър

    12 1 Отговор
    Това преди и СЕГА е на Иво Прокопиев пропагандни издание нали шефчето им Кръстев кривия Фейс е слуга на Сорос.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хм Хм

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "МАЙДАНА":

    "Путин постави НАТО и САЩ в поза партер , защото който сее вятър жъне бури !!"

    Усещаш ли, че това, което пишеш е точно обратното? Мирните европейци удвояват и утрояват военните си бюджети, въвеждат наборна служба, Великобритания минава на военновременна икономика. А това е лошо за любимата ти Матушка, защото само военният бюджет на ЕС ще е около 30-40 пъти по-голям от целия БВП на Русия. Ако и щатите минат на военна нога, разликата ще е 400-500 пъти. За справка в момента военният бюджет на САЩ е по-голям от сбора на военните бюджети на следващите по големина 9 страни.
    Понимаеш?

    Коментиран от #56, #70

  • 53 Мнение

    14 1 Отговор
    И добре, че се пробужда! Не на НАТО и коварните му планове! Хора бдете! (Юлиус Фучик)
  • 54 Евала

    1 10 Отговор

    До коментар #48 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Хохохо гнии си тогава в откритата тоалетна..обапе нямаш работа да пишеш в чата на белите това да ти е ясно
  • 55 Наглост

    13 1 Отговор
    "Осигуряването на победи без влизане във война е по-евтино. Ето защо Москва се меси в Молдова" на такова безочие е способна само западна пропаганда. Колко жертви дадоха американците във всички конфликти включително втората световна , а колко СССР и Китай и даже Европа. Я марш обратно в краварника.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Тонката

    5 1 Отговор
    И кое е новото в "анализа" на CNN?
    Ние тези неща ги пишем не от вчера и не от оня ден...Те чак сега ли разбраха накъде задуха вятъра на промяната?🤔
  • 58 Госあ

    12 0 Отговор
    дълбоката държава се опитва да набави критична маса с корупция от малките прогнили държавички. демократични пинизи. Все още съм оптимист, че големите държави като Германия, Япония и Франция имат някакви съпротивителни сили и имунна система, въпреки че нпо’тата ги въвличат в санкции единствено в техен ущърб. Германия започна рецесия след като и взривиха газовата връзка с Русия, а Япония след като втвърди тона с Китай. Жидосаксоните са в много трудно положение, изнасят само селскостопанска продукция и оръжие са потънали в дългове. Смятат че ще излязат отгоре като стъпят на главите на т.нар. си съюзници с кървави конфликти и дори нова световна война. Надявам се, здравия разум да победи.

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ПУТИН ОТДАВНА КАЗВА ЧЕ ЕВРОПА СПИ ДОКАТО

    11 3 Отговор
    ФАШИЗМА СЕ ВИХРИ В ЕВРОПА И БАНДЕРИТЕ ИЗБИВАТ РУСНАЦИ !
  • 62 Сатана Z

    7 2 Отговор
    Първи за фронта ще заминат българите между 28 и 40 години.Никой няма да ги пита искат или не.Товарят ги на камиона и в окопите да им дойде акъла в кратуната
  • 63 УКРАЙНА МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ ДЕМОКРАЦИЯ

    4 1 Отговор
    ОСВЕН ДА ПОБЕДИ РУСИЯ И ДА БЪДЕ РАЗКЪСАНА С ПАРЦАЛИТЕ ОТ ЗАПАДА И САЩ И ОГРАБЕНА !
  • 64 СНН лъжи на краварите

    9 1 Отговор
    Новини под диктовката на краварите
  • 65 🚾🚾🦍

    2 11 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    Няма, да изчезне, но аз мисля, че след като Путин хвърли топа всичко което е превзел няма да бъде руско

    Коментиран от #73

  • 66 НАТО И ЕС СЪЗДАДОХА НЕМО И КОНЧИТА ВУРСТ

    8 1 Отговор
    А НИЕ СТОРАРОВЦИТЕ АЗИС И СОФКА БОЙКО КИРО И ПЕЕВСКИ , ХРИСТО АТАНАСОВ ДОГАН И ТН ..........
  • 67 Диди

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    Подкрепям мнението ви. За съжаление България е разядена от русороби които защитават техните интереси а не на България.

    Коментиран от #72

  • 68 Госあ

    12 2 Отговор
    Ей, 60, не знам к’во си избълвал, обаче Китай внася от краварника единствено царевица и компир. Ясно ли ти е ? Компонентите за литографските машини се внасят от Нидерландия и Япония все още. Краварника играе само като нек’ъв рекетьор на двете държави у целата схема. Ясно ли е ?

    Коментиран от #69

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 тези пък

    4 1 Отговор
    Не се ли боцкат още там? Европа няма да се събуди с такива управляващи! Голяма лъжа, и банки е там!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Кирил Петков

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "🚾🚾🦍":

    Кой ти е искал мнението бе Царр Вулл не щастен?
  • 74 събужда се и всички правителства

    10 4 Отговор
    подкрепящи нацисткия и корумпиран режим в украйна трябва да съдени и тикнати по затворите
  • 75 ПОРОШЕНКО В БЪЛГАРИЯ

    11 3 Отговор
    ДНЕС ТОЙ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ПРИЗНА ЧЕ ВОЙНАТА Е ЗАПОЧНАЛА ПРЕДИ 10 ГОДИНИ - ПРОВЕРЕТЕ ! ОТТУК СИ НАПРАВЕТЕ ИЗВОД КОГА ЩЕ ЗАВЪРШИ И КАК ТОЧНО !
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Обективен

    6 2 Отговор
    Абе събуждат се хората ама съм на 100% сигурен не така както на Сиенен им се иска.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Идат

    8 3 Отговор
    Като препечатвате смехории от CNN съобразявайте се, че нормални хора ще ги четат, а не американци!
  • 80 Крайно време е

    5 4 Отговор
    да се приключи с Окраина и мегаломанските искания на зеленото джудже наркоманче ! Много му се иска да предизвика трета световна война ! Въобразил си е , че всички са му длъжни , за да може да краде все повече и повече !
  • 81 Той путин

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "МАЙДАНА":

    И май ка ти да постави в партер, ти ще се радваш.
  • 82 Гориил

    3 1 Отговор
    Лукашенко току-що подписа закон за суспендиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (CFE). На територията на Беларус се натрупват руски ударни системи.
  • 83 АМИ СЪБУЖДА Е

    4 1 Отговор
    И КАТО СЕ СЪБУДИ УСТАНОВЯВА
    ЧЕ ЗЕЛЕНИТЕ ТАЛИБАНИ РАЗКАЗАХА ИГРАТА НА НЕМСКИТЕ АЕЦ
    ЧЕ ГАЗА ОТ САЩ Е СКЪП
    ЧЕФАБРИКИТЕ И СА В КИТАЙ И САЩ
    ЧЕ БОРЧОВЕТЕ И СА 100% ОТ БВП И ЗА ДА ГИ ВЪРНЕ ЩЕ ТРЯБВА ЯКО ДА ЗАТЯГА КОЛАНА
    ЧЕ СА НАЛЕТИ МИЛИАРДИ ЗА ЗАГУБЕНА ВОЙНА
    ЧЕ Е НА ПРАГА НА ТРЕТА СВЕТОВНА
    ОБЩО ВЗЕТО НЕ И Е ЛЕСНО НА ЕВРОПА
    НО СЕ СЪБУЖДА И ПОЧВА ДА СЕ ОГЛЕЖДА ЗА НЯКОЕ КРИВО ДЪРВО