Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Юни, 2024 13:14 2 035 14

Кой е Рубен Варданян и защо бе включен в черния списък с враговете на Украйна „Миротворец“

  • украйна-
  • рубен варданян-
  • русия-
  • латвия-
  • азербайджан-
  • кремъл-
  • путин-
  • нобелова награда-
  • нобелова награда за мир-
  • миротворец-
  • иран-
  • николай марченко

Латвийски депутати се обявиха срещу номинирането на олигарха, близък до Путин, за Нобелова награда за мир

Кой е Рубен Варданян и защо бе включен в черния списък с враговете на Украйна „Миротворец“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Николай Марченко

Двадесет и един членове на латвийския Сейм се присъединиха към международния призив към Нобеловия комитет да отхвърли номинацията за Нобелова награда за мир на руско-арменския олигарх Рубен Варданян, когото световните медии и парламенти на страните-членки на ЕС определят като „човек на (руския президент Владимир - б.р.) Путин” и “помагач на рускофашистките окупатори“.

Още новини от Украйна

На 3 юни 2024 г. бе публикувано колективно отворено писмо на редица латвийски депутати с призив да не се включва името на милиардера Рубен Варданян в списъка с номинираните за най-престижната награда на планетата. Нобеловият комитет би могъл “да не допринася за избелването на репутацията му на международен престъпник”, убедени са парламентаристите от Латвия, цитирани от онлайн изданието LA.lv.

През последните два месеца 122-ма депутати от четири държави вече излязоха с аналогичен призив. Сред тях са: 18 депутати от Върховната рада на Украйна, 71 депутати (т.е. всеки втори) от Сейма на Литва, 12 членове на Камарата на депутатите на Румъния, както и румънският евродепутат Кристиан Терхеш.

Кой е Рубен Варданян и защо бе включен в черния списък с враговете на Украйна „Миротворец“

Кой е Рубен Варданян и защо бе включен в черния списък с враговете на Украйна „Миротворец“

„Помагач на рускофашистките терористи”

Медиите обясняват този международен отзвук с факта, че Рубен Варданян е “одиозна фигура” и “предизвиква остра негативна реакция практически навсякъде”, с изключение на Русия и Иран - основните съюзници в агресията срещу Украйна.

През предходните години Варданян бе включван многократно в проектосанкции и санкционни списъци от страна на членове на Европарламента и Конгреса на САЩ, както и лично от президента на Украйна Володимир Зеленски. Украински медии акцентира на факта, че през 2023 г. Службата за сигурност на Украйна го е включила Варданян в базата данни „Миротворец“ като „съучастник на руско-фашистките нашественици и терористи”. Като такъв, той “подлежи на незабавно предаване на правоохранителните органи на Украйна или на която и да било държава-членка на НАТО“.

Рубен Варданян е руско-арменска предприемач, станал известен по света след мащабно разследване на Международния консорциум на разследващи журналисти OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project). Тогава журналисти установиха, че през неговите фирми тайно са били превеждани пари на близки приятели на Путин. Между 2006 и 2013 г. през офшорните мрежи на „портмонето на Кремъл“ (както медиите “кръстиха” Варданян) са преминали над 4,6 млрд. долара.

Големите международни медии наричат Варданян „човек на Кремъл“, „близък до Путин“, „представляващ интересите на Кремъл“...В допълнение към връзките с Русия латвийските депутати са възмутени и от ролята на Варданян в политиката на Кремъл, насочена към укрепване на връзките с иранския режим. „Връзките му с Иран могат да бъдат проследени чрез руската фондация „Горчаков“, която организира събития в различни страни, включително Армения, с участието на одобрени от правителството лектори от Техеран“, се казва в писмото на латвийските депутати от Сейма.

Украинските медии съобщават, че през 2023 г. Службата за сигурност на Украйна го включва в базата данни „Миротворец“ като „съучастник на руско-фашистките нашественици и терористи...подлежащ на незабавно предаване на правоохранителните органи на Украйна или страните от НАТО“.

Рубен Варданян е руско-арменска фигура, която стана известна, наред с другото, след разследване на международния консорциум от разследващи журналисти OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project). Журналистите установиха, че чрез неговите фирми тайно са били извършвани парични транзакции по сметките на близки приятели на Путин. Между 2006 и 2013 г. през офшорните мрежи на „портфейла на Кремъл“ (както медиите нарекоха Варданян) са преминали над 4,6 млрд. долара. Големите международни медии споменават Варданян като „човек на Кремъл“, който е „близък до Путин“ или като „представляващ интересите на Кремъл“.

“Портфейлът на Путин” си партнира и с Техеран

В допълнение към връзките с Руската федерация, латвийските депутати са възмутени и от ролята на Варданян в политиката на Москва, насочена към укрепване на връзките с иранския режим. „Връзките му с Иран могат да бъдат проследени чрез руската фондация „Горчаков“, която организира събития в различни страни, включително Армения, с участието на одобрени от правителството лектори от Техеран“, гласи писмото на латвийските депутати.

Парламентаристите от Вилнюс недоумяват от факта, че номинирането на кремълското протеже Варданян идва на фона на активизиралата се подкрепа за Киев, който се противопоставя на поредната руска офанзива в Харков, най-големия град в Източна Украйна.

В писмото се казва, че Нобеловият комитет е на път да одобри номинацията на Варданян за наградата за мир, въпреки че е „доказано, че той е един от „портфейлите“ на Путин”. Латвийските депутати акцентират и върху факта, че олигархът е “свързан с Иран, който доставя безпилотници на Руската федерация, за да може Кремъл да унищожава инфраструктурата на Украйна и цивилните ѝ граждани“.

„По време на 2-годишната война Латвийската република е предоставила на Украйна помощ на стойност над 600 млн. евро, което се равнява на около 1% от БВП на страната ни”, отчетоха в отвореното си писмо депутатите от Рига.

Парламентаристите от балтийската държава акцентираха на факта, че призивът им идва на фона на сключеното вече двустранно Споразумение за сигурност между Рига и Киев, подписано през април 2024 г. “Споразумението гласи, че Латвия се задължава да предоставя на Украйна военна помощ за около 0,25% от БВП-то си годишно през следващите десет години“, поясняват депутатите от Сейма. Членовете на латвийския Сейм припомниха също така, че в първата година на руската агресия срещу Украйна, през 2022 г., посланиците на Руската федерация и Република Беларус в Швеция не са били поканени на церемонията по връчване на Нобеловата награда в Стокхолм.

Припомня се и, че през 2023 г. поканите за церемонията към посланиците на Русия, Беларус и Иран първо са били изпратени, а след това оттеглени, след като Нобеловият комитет се сблъска с остра обществена критика. Въпреки широкото отразяване в европейските медии и публичното възмущение сред парламентаристи в четирите от държавите-членки на ЕС от евентуалната номинация на „партньора на Кремъл“, Нобеловият комитет продължава да не отговаря на призивите да отхвърли Варданян от списъка на номинираните, оставяйки темата и без официален публичен коментар.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лицемери

    26 3 Отговор
    Ама целият ЕС. внася нефт и суровини от Русия а нали е под ембарго !! Корабите в руските пристанища чакат за ред поне по 10 дена да влязат !!
  • 2 ЗАПАДАДЕТ Е ИЗМИСЛИЛ ВСИИИЧКИ

    19 1 Отговор
    НАЙ ДОЛНИ НЕЩА КОРУПЦИЯ ПОРНО ....Е НАЙ ЧИСТАТА ВОДА НЕНАПИТА....

    Коментиран от #3

  • 3 ТАКА Е

    1 14 Отговор

    До коментар #2 от "ЗАПАДАДЕТ Е ИЗМИСЛИЛ ВСИИИЧКИ":

    И В МОРДОР СА ГИ УСВОИЛИ ПЕРФЕКТНО И ДОРАЗВИЛИ.
  • 4 В момента се коментират в медиите

    18 2 Отговор
    две войни - в Украина и в Газа.За портфейла на Путин научихме току що.Кога ще научим за портфейла на Нетаняху?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 454545

    1 24 Отговор
    Тоя е съратник на убиеца и крадец путин, каква награда , какви пет лева.
  • 7 Тома

    26 2 Отговор
    Щом ес.джендърите са против Рубен значи това е правилния човек.
  • 8 Да не мъцат

    19 1 Отговор
    За нацизъм и фашизъм прибалтийските пудели нямат лиценз да мъцат защото дадоха над 100 000 души на Вермахта и десетки хиляди в SS.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой

    6 1 Отговор
    Цитат:
    "през 2023 г. Службата за сигурност на Украйна го е включила Варданян в базата данни „Миротворец“"
    Значи Тагарев лъжеше, като изкарваше сайта кой да се убие Миротворец частен и в който бяха и български журналисти.
  • 11 АУДИ

    5 1 Отговор
    Не аз снимки и клипове на украинци с свастика и нацистки знамена съм виждал,но руски войници с такионе.Та въпроса е защо те са написани мацисти
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АДЕ ПО ПРОСТО

    6 0 Отговор
    КОГА ТЕА ДЕТО СА НАПРАВИЛИ СПИСЪКА МИРОТВОРЕЦ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ ЗА ТЕРОРИСТИ ПЛАНИРАЩИ АТЕНТАТИ И УБИИСТВА И ЩЕ ЗАПОЧНЕ ИЗДИРВАНЕТО И АРЕСТУВАНЕТО ИМ
  • 14 Мухаа ха!

    0 0 Отговор
    Триметрови чаршафи от словесен бъркоч не чета!