Last news in Fakti

26 Юни, 2024 16:00 2 598 23

Евгений Кънев: Две конкурентни ДС групировки мерят мускули за новото правителство

  • дс групировки-
  • правителство-
  • политика-
  • българия-
  • евгений кънев

Също условно са парцелирали енергетиката - едните подкрепят нефтения, а другите газовия бизнес на Русия у нас

Евгений Кънев: Две конкурентни ДС групировки мерят мускули за новото правителство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Маскарадът “ново правителство” може по-добре да бъде разбран като мерене на мускули между две конкурентни ДС групировки, свързани с миналото - чиито политически лица са Радев и Пеевски. Между тях има крехък баланс в служби и регулатори, дължащ се на защита на руските интереси у нас. Също условно са парцелирали енергетиката - едните подкрепят нефтения, а другите газовия бизнес на Русия у нас.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Битката за повече власт е перманентна - у дома за достъп до бюджета и контрол върху службите. Навън - за мнимо партньорство със САЩ и колаборация с Путинова Русия. Три фактора правят публичната им риторика да изглежда геополитически различна и объркваща за наблюдателите.

Първият фактор са външните ангажименти.

Едната е поела политически ангажименти пред своите политически семейства в ЕС, а другата няма такива на Запад, но е поела такива ангажименти на Изток.

Вторият фактор са зависимостите.

Едната групировка има да оправя политическия имидж на своето лице пред Запада, а другото да се отблагодарява за своето избиране на Изток.

Третият фактор са избраните политически ниши.

Едната групировка дължи своята политическа подкрепа на проевропейски десни и крайнодесни избиратели, а другата на леви и крайнолеви антиевропейски избиратели.

В момента, първата групировка - която контролира служебния кабинет - води битка да направи правителство с първия мандат. А втората - да няма въобще правителство или в краен случай - с третия мандат, където би имала най-силно влияние под маската на “експертност”.

Първата групировка е натрупала несметни богатства и сега иска чрез ДПС да ги запази чрез явна кооперация със САЩ и скрита с Русия. А другата групировка иска да си вземе своето чрез изграждане на силен политически субект, който да сведе членството в ЕС и НАТО до имитация и на практика да върне България в руската зона.

Първата групировка разчита да привлече политическа подкрепа от ГЕРБ - чрез зависимостите на ББ и на политическите проекти на други олигарси - Възраждане и ИТН. ПП-ДБ им е особено нужна за европейска легитимация, но само като лице под наем без власт.

Втората групировка тръгна от БСП, но я загуби и оттогава прави постоянни опити да изгради траен политически субект в център -ляво. Досега обаче всички опити се провалят - БСП (заради конфликта с Корнелия; ПП (заради изневярата на ”шарлатаните”), Възхода (неподозирана невнятност), Солидарна България (помръкнал след местните избори фойерверк) и последно “Величие”. След падането на Корнелия, сега в този лагер се връща пак БСП, която ще се опита да стане център на русофилията у нас - и с 30% обединен вот да вземе властта, начело с Радев. За целта е привлечена и ИТН, която няма друга идеология освен кеша. Слабо вероятно, но не е изключено да се присъедини под някаква форма Възраждане, ако нейните собственици от Варна видят по-голяма изгода за себе си.

Това е нашия Джурасик Парк, където зрителите са наситени със зрелища, докато двете групировки под носа им крадат хляба.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    23 13 Отговор
    И в двата случая са руската мафия
  • 2 Бонев

    16 17 Отговор
    Илиян Василев, Иво Инджев, Веселин Дремджиев и тн.в коя от двете групировки са.

    Коментиран от #7

  • 3 Момък

    12 6 Отговор
    Манджа с грозде
  • 4 Kирил

    10 1 Отговор
    Закривай
  • 5 Трол

    7 3 Отговор
    Нека си ги мерят няма лошо, само за булката леко се притеснявам.
  • 6 Сандо

    12 6 Отговор
    А да не би две "приятелски" Посолства да си мерят мускулите за ново "българско" правителство?На мен това ми се струва по-близо до истината.
  • 7 Която плаща по-добре

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Ноо ясно!
  • 8 Гост

    12 18 Отговор
    Що не го скриете този аналлизатор.

    за центове си продал душичката миризлива.
  • 9 Така си е

    20 6 Отговор
    Кремълската мафиотизация продължава с маските на бойко, пееф и славчо.
  • 10 ха ха

    5 5 Отговор
    айде сега , групировките станаха центъра на вселената , или възпяваме демократичните ценности
  • 11 Емо

    12 3 Отговор
    Тиквата и Пра сето ще ви управляват до гроб.
  • 12 Никой

    17 1 Отговор
    Съществува ли във всемира демокрация построена от гангстери ? Глупав народ , който вярва , че гангстери могат да стабилизират държавата. Вече е ясно , народът е толкова увреден и изостанал,че докато хленчи за мир, всъщност вика поробители.
  • 13 Софийски

    11 8 Отговор
    Прекрасен анализ, дано повече хора го прочетат и осмислят
  • 14 Никой

    9 8 Отговор
    Аман вече , от ДС.
    Как , си ги представя сороското невежество Кънев?
    ДС "пенсии" и техните деца , да "мътят водата" на ЦРУ и Ми-6?!?!
    Единствените оцелели и "забогатели" от бившата ДС, са тези които 80-90те преминаха на "другият бряг".

    Коментиран от #19

  • 15 Софийски

    12 7 Отговор
    Прекрасен анализ, дано повече хора го прочетат и осмислят
  • 16 ухахха, уахаха

    6 8 Отговор
    деменцията дс срещу цру и ми 6?!? Пак ли търсим митичния виновен за дереджето ни?!? Вечните опорки на ПП-ДБ - Радев и Пеевски! Кънев ,Кънев, лъсна кат въшка на чело!
  • 17 Стрелцов

    5 4 Отговор
    В тези схеми къде стои Галя от ПосолствоТО??!!.......
  • 18 апфф

    10 0 Отговор
    Най-накрая разбирам тоя лаф "бори се като прасе с тиква".
  • 19 Тоест

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Никой":

    Тоест всичките.
  • 20 Тези

    8 0 Отговор
    Едните не бяха ли от КГБ а другите от ГРУ.Каква САЩ и Европа.Неги интересуваме тези инфантили.Гледат само да им върви това през границите до Европа и Русия,Да се снабдят с млада раб. ръка и с най-умните българи от елитните гимназии-безплатно обучение.Държат и всички медии явно и под прикритие.Добре че старите комундели б. мозъци са на измиране та надеждата е в младите .Но са са все по неуки и неадекватни.А разчитат и на братовчедите-имат пари.
  • 21 Нищо ново

    9 2 Отговор
    Що за чудо е пе ка нов на пример? А сега се помъчете да си отговорите! Прав е Кънев. Библиотекарите = на пут ин из микярите
  • 22 демократ

    5 6 Отговор
    няма да се учудя ако в комбина влязат ппдб бсп възраждане и величие те са продукт на активни борци партизани ДС или казано иначе те са синове дъщери и внуци на на горе споменатите формации
  • 23 Тома

    6 2 Отговор
    Ние мислехме че като влезем в ЕС ще станем като в Австрия а то станахме по големи цървули отпреди