Last news in Fakti

29 Юни, 2024 16:06 2 509 36

Варварите няма да дойдат

  • варвари-
  • бездуховност-
  • хан крум

Като кажа варварин, две неща ми идват на ум... Едното е това стихотворение. Другото е хан Крум. Ще разберете защо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво очакваме, стълпени на площада?

Днес варварите щели да пристигнат тук.

Защо това бездействие в народното събрание?

Защо народните избраници закони не създават?

Така започва разтърсващото стихотворение на Константинос Кавафис „В очакване на варварите“... Няма оживление в римския сенат - така или иначе варварите ще създават законите. Известните оратори също ги няма наоколо. Така е... Варварите се отегчават от сложни красноречия.

***

Като кажа варварин, две неща ми идват на ум... Едното е това стихотворение. Другото е хан Крум. Ще разберете защо.

***

Варвари - нецивилизовани, диви, агресивни, жестоки, невежи, груби, хора, разрушители на културни ценности...

***

В Древна Елада наричали варварски всички общества, които не са от самата нея и срещу онези, които не говорят гръцки. Е, през цялата история, ако си бил "другият", винаги си бил смятан за жесток, див, примитивен... „Няма място сред нас за варварин или дивак.“ В древен Рим римляните са използвали термина срещу неримски общества като германци, келти, гали, иберийци, траки, илирийци, бербери и сармати. Ранномодерните и често византийски гърци са го използвали по изрично унизителен начин за турците.

***

В последните си години Рим винаги се е опитвал да поддържа политическата и социалната си система жива със страха, че "варварите ще дойдат и ще ни унищожат"... Понякога германците са смятали за варвари всички извън тях... Така те избягвали да се примирят с варварството в себе си.

***

Варвари днес?

Цивилизацията на XXI век, която си мисли, че е изключително величава сега, непрекъснато се разпада и се страхува от нахлуването на имигрантски маси – варварите дрес.

***

Същинска характеристика на бездуховността е култът към насилието: спрямо човека, природата, културата, ценностите на живота, красотата. Крайният резултат от това е раждането на биологическия тип човек, у когото решаващо значение придобиват първичните, биологичните чувства: агресия, насилие, страх, ненаситност. Тези признаци стават характеристики на големи групи хора и тяхното нарастване застрашава оцеляването на обществото. Когато бездуховността обхваща значителна част от нацията, тя постепенно губи своите съпротивителни сили, разрушава се имунната ѝ система и тя изпада в състояние на тежка духовна криза. Това кризисно състояние започва със задръстването на духовните ѝ скрижали с чужди на хуманизма образци, стереотипи и форми на общуване между нейните членове. Така се формира едно репресивно общество, в което движещи сили стават не добротата, милосърдието, човечността и взаимното сътрудничество, а крайният индивидуализъм, алчността, егоизмът, авторитаризмът и тоталитарният дух, чиито всекидневни прояви стават арогантността, хулиганството, безпардонността и самочувствието на всепозволеност и безнаказаност.

Всяка проява на бездуховността е постоянно намаляващата сила на чувството за святост. Десакрализацията произтича от порочността на съвременната цивилизация. Тя се превръща в една от трайните черти на съвременния свят. Чувството за сакралност почти винаги се свързва със способността на човека за преклонение пред живота и смъртта, със способността да се радва на чуждото щастие и да страда с чуждата болка, с преклонението пред мъдростта на времето, пред магията на природата и нейните чудеса, които човек е престанал да ги възприема като проява на собствената си природа. Да се съхрани или да си възвърне чувството на сакралност означава преди всичко да се преодолее едно дълбоко духовно израждане.

Известно е, че почти винаги една от причините за разпадането на цели цивилизации и империи е нравственият упадък на обществото. Най-напред и най-лесно негови жертви стават тези, които разполагат с власт и богатство, защото в своите мисли и действия те са движени от алчността. Постепенно този упадък обхваща големи групи от обществото. Но трябва да подчертаем, че обикновено победата принадлежи на онези, които пристигат със запазен морал и строга йерархия на ценностите. В тази връзка е удачно да си припомним един случай, описан в историческите източници от Мавро Орбини.

След като унищожил Аварската империя хан Крум запитал аварските пленници:

- От какво, мислите, че загина вашата държава?

А те отговорили:

- От това, че съдиите се съюзиха с престъпниците и крадците; от взаимните клевети, които погубиха най-храбрите и умните; освен това от подкупничеството – всички станаха рушветчии; също и от търговията, понеже всички станаха търговци и се мамеха помежду си; и още – от пиянството, тъй като виното се увеличаваше и всички станаха пияници. От всичко това произлезе нашата гибел.

Като се огледал, хан Крум открил в собствената си държава същите пет порока: клеветничество, съдебен произвол, пиянство, подкупничество и измами.

Лесен извод: подкупничеството, измамите, корупцията не само подкопават обществения морал, но рушат и основите на държавата.

И, какво? Ще дойдат ли варварите?

Краят на стихотворението на К. Кавафис е ироничен:

Защо улиците и площадите се опразват толкова бързо?

Защо всички се прибират разсеяно?

Защото е тъмно, варварите не са пристигнали.

И според пратениците, които се връщат от границата, няма вече

варвари.

Те бяха един вид решение на нашите проблеми.

Какво ще правим сега без варвари?

проф. Мюмюн Тахиров


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    33 17 Отговор
    Консуматорското общество в САЩ и Западна Европа е осъдено.Няма да изкара дълго.

    Коментиран от #6

  • 2 КОТарАК 🐱

    13 9 Отговор
    сещате ли се примерно за книжка Стършел и Михаил Вешим през късният соц?
  • 3 Сатана Z

    22 2 Отговор
    Дневникът на хан Крум е добро четиво,но и автобиографията му е впечатляваща.
  • 4 Кафадзидис

    15 9 Отговор
    Написаното е от варварин. Но коварен варварин.
  • 5 Смърфиета

    11 1 Отговор
    Няма да дойдат варварите, защото с републиката свърши с победата на Картаген.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха сега де...

    23 8 Отговор
    Тоя "проф."(каквото и да означава това), от варварите ли се страхува толкова? Ако беше поучил още малко щеше да знае, че и Крум, а и не само той, не са били нито ханове, нито канове, а това звание им се наложи от пишман проф.-ита като него. От "висотата" на титлите и званията си даже нарекоха и писмения документ "Именник на българските ханове", а в него всички владетели са назовани князе.
    Та така, едни се страхуват от варварите, други от хановете, трети от Дядо Иван, но никой от тях не е наясно кой, кой е. Апропо, ако не бяха тези диви варвари етиопските пришълци - данайците, наречени по късно гърци, вероятно още щяха да ходят, боси, с облекла от кози кожи и щяха да броят на пръсти.

    Коментиран от #9, #12, #22, #26, #27, #28, #29, #30

  • 8 ЕХ МЮМЮНЕ,МЮМЮНЕ!!!

    11 9 Отговор
    В България нищо повече от професори, доценти и бивши министри и и зам-министри. Та скъпи професоре…кажи поне една държава, в която няма корупция, кражби, съмнения в съдопроизводството, приятелю…в Китай ли няма и не е имало, в Гърция или Рим…ли!? Причината за разпадането на обществата са много, но на първо място хедонизмът. Впрочем темата е твърде голяма, аз слава богу се гордея, че не съм професор в България поради което не бих вадил аргументи за своите тези от думичките на един аварски пленник, които един Господ знае дали въобще са били изречени някога!

    Коментиран от #25

  • 9 Смърфиета

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ха сега де...":

    Така е. Варварите като дойдат, няма да им трябваме, защото ще си доведат роби.
  • 10 !!!?

    10 6 Отговор
    Разбрахме за гърците, за римляните, за германците, за хан Крум, но тъкмо да посочи къде са те днес, автора се сниши и защото още „не са пристигнали” !!!
    ...„не са пристигнали”, но паметниците им са отдавна тук...!!!?
  • 11 защо

    10 3 Отговор
    "Какво ще правим сега без варвари?"

    Ще живеем с глобалистите докато се "родят" варварите г-н професоре.

    Коментиран от #15

  • 12 Кавадзидис

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ха сега де...":

    Този проф. така наречен, е единствено почетен такъв, и то посмъртно, на един университет в България (не непременно в София, но при определени условия, би могло).
  • 13 Смърфиета

    6 9 Отговор
    Този фейк е притоплен, имам усещането ,че съм го чела и то доста отдавна. Дали не са и десет, двайсет години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 факуса

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "защо":

    глобалистите са новите варвари,за да са на власт и богати са избили милиони хора,саксите и евреите са най големите варвари
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🍊🍋🇧🇬

    6 0 Отговор
    €Варварите са пред Портите€
    €Tне Barbarians Are at The Gate€
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нннн

    14 1 Отговор
    Хан Крум се е справил перфектно с проблемите. Да последваме неговия пример.

    Коментиран от #24

  • 21 Верно ли

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "айдее":

    А тая опорка от коя ера е? На еднорозите :))))) Тук пишат е.ати елементите - чист разход на енергия :)))) Лошото е, че вашето поколение е такава фира, че даже не разбира как го варят в тенджерката.
  • 22 В БГ историята ханове НЯМА

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ха сега де...":

    И аз се засилих да пиша за това, но видях мюсюлманското име на професора и се отказах..

    Това е все едно да четеш за турското робство, пардон, съжителство от турчин

    Коментиран от #23, #31

  • 23 И какво има

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "В БГ историята ханове НЯМА":

    Конунги ли????🤣🤣🤣🤣
  • 24 Справил се

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "нннн":

    Ама трябва ли да въвеждаме шерията като него?
  • 25 Ти не си професор не само в България

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЕХ МЮМЮНЕ,МЮМЮНЕ!!!":

    Ти никаде не си професор...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 То хубаво е и да се чете

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ха сега де...":

    Писменият документ ни е известен от два късно средновековни преписа, и двата на църковнославянски. Затова там владетелите са написани князе, но това е приумица на преписвачпреводача. Всички извори от съвременници на времето преди насилственото похристиянчване на българите назовават предводителите им ханове, кханове или канове, което е едно и също.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Това, че ти не знаеш

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "В БГ историята ханове НЯМА":

    Историята преди 864г. не значи, че такава няма. Препоръчах ти и да четеш, не повечко, просто да четеш, но май много искам от варвари...😉
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ха сега де...

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "То хубаво е и да се чете":

    Я недей да се пънеш само, а посочи само един единствен извор, дето преди XVIII век, някой хронист , без значение на народност, да нарича българските владетели ханове или канове. В 1709 г. шведа Йохан Филип фон Страленберг, който попада в руски плен и е заточен в Сибир, за първи път изказва хипотеза (не доказателство) за етнонима „българи“, свързава ги с р. Волга и гр. Булгар, като и с казанските татари. Това обаче се отнася за Волжка България, където българите са само създатели на държавата и управляваща класа, а населението масово се състои от различни азиатски народи. От там информацията се разпространява съвсем целенасочено от Екатерина Втора и автоматично се прехвърля и за българите и цялото население на Дунавска България. После чужденците продължават да ни пишат историята не според историческите извори, а според личните си интереси и насилствено ни я налагат за изучаване в учебните заведения. Българските продажници им съдействат безропотно и така до днес.
  • 34 Мънкане от сорта

    1 0 Отговор
    всички сме за всичко виновни, което пропуска да види днешните варвари. Това са тези, които играят нечестно в бизнеса, тези, които си купуват политици и влияние. Те отдавна не са пред вратите, а са вътре и развращават обществото.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Якото турско "съжителство"

    1 0 Отговор
    Всеки учен, който е запознат със средновековните надписи от земите ни, а и с ранните исторически извори засягащи старите българи, знае, че за нашите държавници, са ползвани титлите: император, господар, принц, владетел, повелител. Нито веднъж няма споменаване на хан.

    Първите опити да се наложи вярването, че старите българи са управлявани от ханове е станало 18 век.
    Ако някой ми покаже исторически цитат за "хан" преди 18 век, шму дам пет кинта.
    И спри да ми триеш коментарите на лична основа.