16 Юли, 2024 09:02 11 828 15

Димо Дренчев пред ФАКТИ: БНБ прехвърля отговорността за Андрей Гюров на антикорупционната комисия

  • димо-
  • дренчев-
  • андрей-
  • гюров-
  • бнб

Получих и сигнал от граждани на Благоевград, които твърдят, че Андрей Гюров е действителният собственик на ООД , което търгува с благородни метали, казва депутатът от „Възраждане“

Димо Дренчев пред ФАКТИ: БНБ  прехвърля отговорността за Андрей Гюров на антикорупционната  комисия - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комисията за противодействие на корупцията (КПК ) e установила несъвместимост на Андрей Гюров с позицията му на подуправител на Българската народна банка (БНБ ). Това съобщи пресцентърът на институцията преди време. След това Гюров излезе в неплатен отпуск с цел "да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка". По темата пред медията ни скоро говори и Любомир Каримански. Сега пред ФАКТИ говори депутатът от "Възраждане“ Димо Дренчев, който е подал до Антикорупционната комисия един от сигналите за Андрей Гюров.

- Г-н Дренчев, Комисията за противодействие на корупцията (КПК ) е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на Българската народна банка Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно". КПК се базира на ваш сигнал. Разкажете хронологията на подадения от вас сигнал. Кога сте получили информация, кога сте го подал…
- Повод да подам сигнала е участието на Андрей Гюров в предизборни срещи на „Продължаваме Промяната“ по време на кампанията за местните избори на 29.10.23г. Нещо, което беше и широко отразено в медиите, а е недопустимо при положение, че БНБ трябва да не се обвързва с определена политическа партия. Освен практически, Гюров нарушава и формално закона, защото е бил в УС на ПП най-малко до началото на октомври, въпреки че е бил длъжен да напусне от там и то не по късно от 27.08.23 г. Заинтересувах се от случая и установих, че избраният с гласовете на ДПС и ГЕРБ кандидат, фигурира и в управата на НПО , в чийто устав е записано, че може да извършва икономически и стопански анализи и да търгува с тях. Нещо, което аз възприемам, като конфликт на интереси, защото БНБ също извършва макроикономически анализи.

- В какво се състои несъвместимостта?
- Получих и сигнал от граждани на Благоевград, които твърдят, че Андрей Гюров е действителният собственик на ООД , което търгува с благородни метали! Това вече е съвсем недопустимо за подуправител на управление „Емисионно” в БНБ ! Ето защо на 12 декември подадох сигнал и до УС БНБ и до КПК с цел проверка на случая и проведох брифинг в парламента, на който оповестих пред медиите известните ми факти. Отговорът от БНБ дойде първи, но в него те прехвърлят отговорността към КПК като орган, който може да направи проверка, да вземе решение, за което да ги уведоми, след което БНБ ще се съобрази.
По-късно зададох същите въпроси от парламентарната трибуна към гуверньора на БНБ Димитър Радев по време на негово изслушване.

Перифразирам по памет думите му, но те бяха нещо в стил: „Не съм го назначил аз! НС си го избра, НС да му бере грижата!”

Сега - на 27.06.2024 година, почти осем месеца след сигнала и при тримесечен законен срок, чак и след разпадане на „сглобката” дойде и отговор от КПК , от който се разбра, че Андрей Гюров е в несъвместимост със заеманата публична длъжност. Потвърждават се данните, че има участие в търговско дружество и е в управителния съвет на не едно, а на две НПО -та. Това е нарушение на закона за БНБ чл .12 ал . 5, който гласи, че подуправител на БНБ може да участва в НПО или да извършва преподавателска дейност само след като уведоми УС на БНБ и получи единодушно разрешение за това. Подуправител на БНБ не може да участва в дружества освен такива, в които БНБ има участие или международни организации във връзка с дейността ѝ.

- В какъв срок трябва да се напусне участието в политически партии, търговски и нетърговски дружества, когато се заема висш държавен пост?
- Тези обстоятелства не са декларирани от него и в декларацията му по чл . 35, ал .1, т.1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и последствията от това трябва да бъдат сериозни, защото това е еквивалентно на подаване на документ с невярно съдържание, за което трябва да се носи наказателна отговорност. Особено като се има предвид материалната облага, която му е донесъл постът, който е заел.

- Какво не е спазил Гюров?
- По отношение на участието му в УС на ПП комисията счита, че декларацията му за напускане е била подадена в срок, но въпреки че не е бил заличен своевременно, няма нарушение и няма да взима мерки. Случаят с неверните декларации на Андрей Гюров хвърля сериозно петно върху репутацията на БНБ и на институциите в България като цяло и то в много деликатен за страната момент. След окончателното съдебно решение вероятно ще трябва да се избира нов подуправител в БНБ .

- В момента Андрей Гюров е излязъл в неплатен отпуск, а в същото време обжалва решението. Затруднена ли е работата на БНБ ?
- Това, което ме притеснява, е и

възможността за атаки в съда на вече взетите от БНБ решения с участието на Гюров и на тези разписвани от него еднолично.

Това би довело до правна и стопанска несигурност в цял един сектор на държавното управление!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачкатор

    37 43 Отговор
    Абе вие от Възраждане с друго освен с клевети и вредителство някога занимавате ли се?

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 2 адаша

    29 8 Отговор
    Страшно много ми прилича на Хари Потър. Тоя на снимката.
  • 3 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    38 18 Отговор
    Поредния шарлатанин заблудил държава както всичките шарлатани впрочем...
  • 4 Бачкатор

    32 24 Отговор

    До коментар #1 от "Бачкатор":

    Когато фактите говорят, че вашият шарлатанин е крадец, Възраждане какво ви е виновно, че прави ала бала със народа.
  • 5 нормален

    27 20 Отговор

    До коментар #1 от "Бачкатор":

    Да, занимават се с броене на заработените копейки.
  • 6 Саса

    28 13 Отговор

    До коментар #1 от "Бачкатор":

    В случай Възраждане помагат на ГЕРБ-ДПС, защото Гюров е единственият възможен вариант за служебен премиер, който да не е от ГЕРБ - ДПС! Така с промените в Конституцията, направени от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС се описа тесен кръг приближени, които могат да заемат поста...

    Коментиран от #14

  • 7 дабър ден

    22 13 Отговор
    чифутина и той е от отбора ала бала изпечен шарлатанин не случайно го наглавиха за шеф на БНБ там е голямата далавера и златото май е благороден метал?

    Коментиран от #12

  • 8 оди пеш

    15 7 Отговор
    Факта, че си объркал разпоредбата от закона и не цитираш докрай нейният смисъл, говори, че си поръчков изпълнител, т.е. мишок...
  • 9 123

    16 3 Отговор
    Този дограмаджия как отърва затвора за човека дето уби?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кой ще бори корупцията и с какво?

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "дабър ден":

    Това са предизборни клишета. Другото което обещаха от ПП , срещу предните избори, да си го пришият отново, за идващите избори, понеже е неизпълнено!
  • 13 Смешки

    12 3 Отговор
    Този човек е член на либертарианското дружество. Защо не е в ПП.ДБ? Какво прави един краен либерал в уж патриотична партия, освен че се мазни на нарциса???
  • 14 Гюров отпада, той си знае

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "Саса":

    Но и ние знаем, че не борят корупцията. Защото е от АЛА-БАЛА, всичко там е корупция-подкупване на депутати от други партии, митници, пудели с пачки, борба да подменят ,,здравото" със свои-верни хора за да правят ,,АЛА-БАЛА"..
  • 15 Антикомунист

    1 0 Отговор
    Андрешко гюров и компания " борците" против корупция за която ни проглушиха, излиза , че са най - корумпираните далаверажии газещи наред всички закони. Егати наглите индивиди!!! Пълен отврат! Няма един свестен.....