7 Август, 2024 09:03 4 320 18

НКЖИ отказва, а ДАНС разрешава – кой кой е в една интересна сага

  • нкжи-
  • данс-
  • уволнен-
  • проверка-
  • сигнал-
  • директор-
  • министър

Може да предоставим цялата кореспонденция на новия генерален директор на НКЖИ инж. Стоян Стоянов, ако иска да се запознае с казуса

НКЖИ отказва, а ДАНС разрешава – кой кой е в една интересна сага - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди време във ФАКТИ ви запознахме с един странен казус, който търпи своето развитие, а сагата ще стигне и до съд. Защото… До редакцията на ФАКТИ бе изпратен сигнал, който бе адресиран и до министъра на транспорта и съобщенията и до председателя на ДАНС. Става въпрос за уволнение на служител.

Каква е сагата
Какво четем в сигнала: „С цел извършването на спешна проверка от Ваша страна, Ви информираме за предполагаемо тежко нарушение, извършено от Ръководителя на инспекция ,,Вътрешна сигурност и гражданска защита“ и служител ,,Сигурност на информацията“ към ДП НКЖИ. Въпросното нарушение включва създаването от нея на документ (доклад), съдържащ неверни обстоятелства за извършени проверки от служители на ДАНС на стратегически обект жп. възел Пловдив на дата 05.04.2024 г. Констатирали са тежки нарушения и са дали разпореждания за бързото им отстраняване.“

И тук изниква основният въпрос, а именно – ДАНС извършвали ли са такава проверка? Защото според служители на НКЖИ, които са били на 5 април на работа, такава проверка няма…

Какво четем още в сигнала: „Същият доклад с неверни обстоятелства за извършена проверка и дадени разпореждания от служители на ТД ДАНС Пловдив е използван за търсенето на дисциплинарна отговорност, както и отстраняването на Ръководител/н-к сектор ,,Вътрешна сигурност и гражданска защита“ регион Пловдив към ДП НКЖИ на дата 21.06.2024 г.“

Има ли проверка на ДАНС, или някой използва ДАНС, за да се мотивира и да направи нещо…

Пуснахме писма до ДАНС и НКЖИ с въпроси:
1. Извършена ли е проверка от ДАНС на 5 април 2024 г. в дирекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита" на НКЖИ?
2. Ако е извършвана, има ли издаден доклад? На кого е връчен, какви предписания са записани?
3. Ако не е извършена проверка, запознати ли сте с факта, че в доклад на ръководителя на дирекция „Вътрешна сигурност и гражданска -" НКЖИ Пловдив се цитира такава проверка, на база на която са уволнени служители на НКЖИ Пловдив?
4. Сигнали за въпросната „проверка" са изпратени до ДАНС и министерството на транспорта. Работи ли се по тях?


Тук трябва да уточним, че съществуването на структура с наименование „дирекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита" в ДП НКЖИ „Пловдив" няма и първоначално това бе основанието да получим отказ от отговори от ДП НКЖИ. Това ни накара да прецезираме въпроса, визирайки Инспекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита" на Железопътна секция Пловдив към Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура" (ДП НКЖИ).

И отговори дочакахме
След като имахме дълга кореспонденция с НКЖИ как се пуска заявление за достъп до обществена информация, най-накрая получихме отговор.

В него четем (от 26.7.2024 г.): На основание чл. 28, ал. 2 и във вр. с чл. 4, ал. 1 и чл. 38 от Закона за достъп на обществена информация (ЗДОИ) и във връзка с постъпило в ДП НКЖИ заявление за достъп до обществена информация с вх. № ЗДОИ-13/12.07.2024 г. от Калин Каменов журналист във Факти бг
РЕШИХ:
1. Отказвам предоставянето на достъп до исканата информация от заявление за достъп до обществена информация вх. № ЗДОИ 13/12.07.2024 г. постъпило в ДП НЮКИ поради следните мотиви:
С Постановление № 181 на МС от 20.07.2009 г. за определяне на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, в чл. 1 (1) се определят стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност на Република България и които са част от критичната инфраструктура, в единен списък съгласно приложението.
След което следва Приложение към чл. 1, ал. 1 списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, са определени стратегическите обекти от значение националната сигурност, раздел VII. Сектор „Транспорт", т. 2. Стратегически обекти:
2.6. Железопътни възли София. Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Русе.

И така нататък. Прилагаме цялото становище като снимки. С това за НКЖИ въпросът е приключен. Не отговарят, отказват и т.н. Имало ли е проверка на ДАНС на 5 април 2024 г. - не става ясно. Но това пишат от НКЖИ…

А какво ни отговори ДАНС

По отношение на конкретните въпроси в заявление, вх. №РД-2156/02.07.2024 г. четем:
Доколкото ДАНС не разполага с информация за съществуването на структура с наименование „Дирекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита" на НКЖИ Пловдив", приемаме, че във въпросите Ви се визира Инспекция „Вътрешна сигурност и гражданска защита" на Железопътна секция Пловдив към Държавно предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура" (ДП НКЖИ).

НКЖИ отказва, а ДАНС разрешава – кой кой е в една интересна сага
Снимка: Факти.бг


Следват и отговорите по въпроси 1 и 2:
Правомощията на ДАНС за извършване на проверки са регламентирани в конкретни разпоредби на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност", подзаконовите нормативни актове по прилагането му, Закона за противодействие на тероризма, Закона за мерките срещу изпирането на пари, Административнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

В РАМКИТЕ НА СВОИТЕ ПРАВОМОЩИЯ НА 05.04.2024 Г. ДАНС НЕ Е ИЗВЪРШВАЛА ПРОВЕРКА В ИНСПЕКЦИЯ „ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА" НА ЖЕЛЕЗОПЪТНА СЕКЦИЯ ПЛОВДИВ КЪМ ДП НКЖИ.

По въпрос 3:
В случай, че съществува подобен доклад, ДАНС не е запозната с него.

По въпрос 4:
В ДАНС не са постъпвали сигнали, относими към въпроса.

Като взех предвид обсъдените по-горе фактически основания, на основание чл. 28, ал. 2, във връзка с ал. 1 и чл. 34, ал. 1 от ЗДОИ,
РЕШИХ:
1. РАЗРЕШАВАМ да се предостави ПЪЛЕН достъп до обществената информация по въпроси 1, 2, 3 и 4, изложена в обстоятелствената част на настоящото решение. Не са дължими разходи за предоставяне на достъпа и т.н.

И какво излиза - В РАМКИТЕ НА СВОИТЕ ПРАВОМОЩИЯ НА 05.04.2024 Г. ДАНС НЕ Е ИЗВЪРШВАЛА ПРОВЕРКА В ИНСПЕКЦИЯ „ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА" НА ЖЕЛЕЗОПЪТНА СЕКЦИЯ ПЛОВДИВ КЪМ ДП НКЖИ.

И също така ДАНС разрешават достъп, а НКЖИ…

А от всичко това може и да следва ДАНС да провери, ако имат желание, кой служител в НКЖИ си позволява да се позовава на неизвършена проверка на ДАНС,

за да създаде доклад, на база който да се уволни човек, защото са „констатирани нарушения“.

В сигнала до ФАКТИ пишеше, че ДАНС не са извършили проверка, ДАНС ни уведомяват, че не са извършили проверка, а НКЖИ… отказва достъп до информация. Интересно е – нали.

Ако министър Гвоздейков реши да разнищи казуса, защото бившият вече генерален директор на НКЖИ Мария Генова е подписала заповедта за отказ до обществена информация и е запозната, бихме му предоставили кореспонденцията си. Редно е да се разбере как така някой се позовава на „проверка“ ДАНС, която явно не е извършена, за да създаде доклад, на база който да се освободи човек. Генова вече не е генерален директор, защото ѝ бе поискана оставката. А новият генерален директор е инж. Стоян Стоянов. И на него може да предоставим цялата кореспонденция, ако иска да се запознае с казуса.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Закон

    11 0 Отговор
    Заповед за проверки, протокол с нарушения и много други реквизити са проверка от която и институции да е.
    Всичко друго е Ала бала и е в нарушение на Закона. А който си позволи да изготви документи с невярно съдържание носи административна и наказателна отговорност при причинени вреди на трети лица с тези документи.
  • 3 ДО МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА

    13 0 Отговор
    Най лесно се проверява достоверността на всичко по-горе описано. При проверка, ще изникват такива фрапиращи нередности, че ще трябва компетентните органи да се самосезират, за доста неща.Изготвелия такъв документ с невярно съдържание и удобрилия го носят наказателна отговорност. Който не е запознат АУАН пада само заради сгрешен час а комо ли липса на нарушение а то е видно от отговора на службите.Всеки си носи отговорността в живота!
  • 4 Лора Пеева

    14 0 Отговор
    Който създава документи твърдящи неистини и цели с тях да извърши действия се наказва с лишаване от свобода. Морално е да си подаде оставката и повече да не заема държавна служба.
  • 5 НКЖИ

    14 0 Отговор
    Има проверка, няма проверка то вредите са на лице!
    Защо службите още не са се сезирали, за тези неща е друг въпрос. Едно е ясно обаче, Министъра не случайно им поиска оставките на тези. Колко ли служители са си заминали по такъв начин, никой не знае! Схемата е халифакс има неудобен и му се намира цаката с неверни неща. После държавата плаща за щетите и виновния създател се скрива, като плъх и ни чул ни видял.
  • 6 Юрист

    10 1 Отговор
    или пробация.

    Чл. 311. (1) Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6 .

    (2) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.
    То отрова по ясно няма, въпрос е на проверка!

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Доктор

    3 5 Отговор
    Като специалист в областта на психиатричната помощ, мислех, че са доказали съществуването единствено и само на диагноза биполярно разтройство или раздвоение на личността, но май медицината не е изследвала и доказала теорията за многополярното разтройство...
  • 8 българин 777

    9 0 Отговор
    спора е ясен борба за пари да живее мафията в бг оправия няма
  • 9 кажи ми

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Юрист":

    един дето е влязал освен постановката на иванчева

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Към знаещите

    1 0 Отговор
    Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
    Хубаво е да се прочете и чл.148 от НК

    Коментиран от #14

  • 14 Истината

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Към знаещите":

    Истината е болезнена, но фактите са си факти!
  • 15 Работник

    3 0 Отговор
    В България е така ! Лошото е че във всички институции се махат служители по тази начин. Другото по-лошо е че държавата плаща обезщетения на служителите, като ги върнат на работа, през съд и не се търси отговорност от хората, който са изгонели даден човек без вина. Трябва да има промяна в Закона и да се търси тежка дисциплинарна отговорност от директорите/началниците, които са създали тази ситуация, както и да заплащат от джоба си всички разходи и обезщетения а не държавата да им ги поема, тоест ние гражданите, които си плащаме данъците. Един път, като се опарят финансово и другият път, ще пеят друга песен. А затова БДЖ изобщо не ме учудва това, което е описано. Там е бездънна яма, която ние гражданите я плащаме.
  • 16 Ванга

    2 0 Отговор
    Скоро, ще се разбере за една от големите кражби в НКЖИ! ОЧАКВАЙТЕ ФАКТИТЕ!
    Дните се броят,,,🙈

    Коментиран от #17

  • 17 Ванга 14

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ванга":

    14 дни !
  • 18 Ванга 7

    0 0 Отговор
    7дни!