Last news in Fakti

13 Март, 2014 11:30 3 213 8

Настаняват "на тъмно" деца бежанци във Вършец

  • бежанци-
  • вършец-
  • деца-
  • настаняват

Община Вършец не получава отговор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управата на курортния град Вършец все още остава на „тъмно” дали в оздравителното училище "Никола Йонков Вапцаров" ще бъдат настанени над 100 деца сирийски бежанци.

Според непотвърдена информация са отпуснати 240 хиляди лева за ремонта на училището, който и в момента продължава. Въпреки отправеното недоволство чрез запитване и декларация, относно решението за настаняването на децата бежанци без знанието на общинското ръководство, до президента  Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, до дирекция „Миграция” към МВР, председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, Национално сдружение на общините в България, областният управител на Област Монтана Николай Пенчев, все още кметът на града Иван Лазаров и общинските съветници нямат отговор от нито една от институциите по проблема.

Факти.бг се ангажира да попита ДАЗД, Държавната агенция за бежанците и НСОРБ за техните намерения относно Вършец. Ще попитаме също и дали методът трябва да бъде „милиционерски” – скрито покрито да бъдат настанявани бежанците, па макар и деца, без да бъдат уведомявани местните власти? Не трябва ли само една институция да носи отговорност за настаняванията и интегрирането, за да не се размива проблемът? Не трябва ли да има селекция на местата за настаняване, като например за това да бъдат ползвани обезлюдените ни региони, или пък да се дават привилегии на общините, но да се иска и тяхното съгласие?

Официалните запитвания до институциите са изпратени от общинското ръководство на 20 февруари и от тогава никой не е намерил за необходимо да ги информира за намеренията относно настаняването на децата бежанци.

Ръководството на общината се пита защо няма отговор на приетата единодушно декларация на 5 март срещу пренебрегването на местната власт при вземането на решение за настаняване на деца от Сирия без родители във Вършец.

„В града възникна напрежение и то не само сред бизнеса, затова ние приехме на 5 март декларацията, която е политически отговорна като решение, с мирни, а не с ксенофобски настроения. Настаняването на децата бежанци в училището, в центъра на града, ще повлияе отрицателно на туристическия имидж на Вършец”, заяви за Факти.бг кметът на общината Иван Лазаров, който също е научил за намеренията от медиите.

Общинари от курортния град заявиха за Факти.бг, че са на мнение, че не това е начинът за настаняване на бежанци – на „тъмно” , без знанието на общинското ръководство. Задкулисието винаги поражда съмнения. Подобен проблем би трябвало да се обсъжда поне с ръководството на града. Според тях няма да има драма, ако държавните институции ползват принципа на конкуренция между общините, като със сигурност тогава ще има желаещи, които да приемат бежанците. Освен това, в тези случаи би трябвало да се помисли и за преференции за общината, смятат общинските съветници.

На 13 февруари, на заседание на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, в което участват заместник-министрите на вътрешните работи Васил Маринов и Пламен Ангелов, Николай Чирпанлиев - председател на ДАБ, главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, представители на ръководството на дирекциите  „Гранична полиция“, „Миграция“, Министерството на отбраната, БЧК, както и председателят на Държавна агенция за закрила на детето Ева Жечева, се взема решението 104 деца да бъдат настанени в оздравителния център във Вършец, който пустее от години. Тогава се решава Държавната агенция за бежанците да оборудва във Вършец специализиран център за всички хлапета до 15-годишна възраст, които не са придружени от родители или роднини. Тогава Жечева заявява, че все още остава нерешен проблемът с настойничество на тези деца. Тя предлага и промяна в Закона за убежището и бежанците, а не в Семейния кодекс, с което да се предвиди особен вид представителство за тези деца. Това ще даде възможност, според Жечева, те да получат статут, да бъдат подпомагнати и да започнат училище. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето инициира и създаването на междуведомствена експертна група, която вече разработва координационен механизъм за действия в случай на непридружени малолетни и непълнолетни чужденци. 

На 5 март Община Вършец пък качи на сайта си декларацията на Общинския съвет, приета с 12 гласа „за”, т.е. единодушно. Единствено само заместник-областният на Монтана  Владимир Теофилов е поискал решението за приемането на декларацията да бъде отложено временно до изясняване на ситуацията с бежанците и получаването на официален отговор от Държавната агенцията за бежанците при Министерски съвет.
Това обаче не е повлияло на решението и, така или иначе, и до този момент няма отговор от институциите. 

В декларацията се посочва, че местната власт във Вършец е научила от публикации в медиите на 14 февруари т.г., че над 100 деца-бежанци без родители ще бъдат настанени в сграда на оздравителното училище "Никола Йонко Вапцаров" във Вършец. Остро се осъжда вземането на решения с важно обществено значение за Вършец и региона, без предварително това решение да е  съгласувано с местната управа и без да е поискано становището й. Управата изразява своето възмущение от факта, че нито една институция не изпраща официален отговор и не се ангажира със становище във връзка с изпратено официално писмо по случая.

Общинските съветници във Вършец настояват централната власт да оповести ясно намеренията си и ако Вършец е избран за създаване на бежански център, то да е ясно по какви критерии е станало това. Заявява, че през последните години Вършец е изградил име на курортен и туристически център, в който са реализирани успешно много проекти с европейско финансиране. В момента към общината има повишен инвеститорски интерес, а броят на туристите расте с всяка изминала година. Твърди се, че ако Вършец се превърне в център за бежанци, то това ще отблъсне бъдещи инвеститори и посетители.

В същото време общинските съветници и кметът на Вършец изразяват своята солидарност с трагедията на милиони хора в Сирия, станали жертва на войната, но заявяват, че са поели ангажимент към местните хора за развитие на града и връщането на славата му като една от най-желаните туристически дестинации в България.
В декларацията се изразява готовност да се организира и проведе местен референдум по въпроса.
Заявява се, че ако има последващи действия по изграждане на бежански център във Вършец е възможна ескалация на напрежението и гражданско неподчинение.

Общинските съветници задават въпроса „Кой ще спре тези деца да потърсят правата си и да се възползват от тях. При настаняване на над 100 деца, чиято бройка не е ясно дали няма да се увеличава и при възможност част от тези деца да се възползват от законовото си право да пожелаят събирането им с техни близки на територията на Република България и не подминавайки факта, че вероятно част от тези деца са във възраст или в близка такава до момента, в която те като нация са възпитани да създават свои семейства, то може да се направи извода, че до няколко години представителите на сирийската нация ще наброяват едно не малко число. Вършец е малък град, с постоянно пребиваващо население под десет хиляди души, се отбелязва още в декларацията. Възможността след няколко години да се стигне до преки етнически конфликти е твърде голяма.

Освен това, ще секнат инвестициите и туристите, заявяват общинските съветници.  Общинското ръководство се опасява и от разположението на училището в центъра на града. Опасенията са и по посока на липса на Общинска болница, наличие единствено на Общински Медицински център и филиал за Спешна медицинска помощ, обслужващ спешните и неотложни състояния на пациенти от града и всички населени места от Общината, разполагащ само с една линейка. В общината няма инфекциозно отделение, лекари специалисти по инфекциозни заболявания, нито специалисти по епидемиология.
С всичко това общинарите изразяват категоричното си  несъгласие на територията на Община Вършец да бъде изграден център за настаняване на деца без родители и настойници от Сирия.

Иначе добрите намерения децата да се обучават и на български в училището и да бъдат приобщени не са за пренебрегване, това е пътят те да бъдат интегрирани. Но въпросът е по този начин ли?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Денов

    4 0 Отговор
    Разберете, всички са мошенници. Парата играе яко, ремончета, центрове за настанявания, ала бала, писна ми от тая сган по високите етажи. Община Вършец трябва да осъди всички институции за отказ от отговор на тяхно запитване, които са длъжни по закон да дават отговор в точно определен срок!
  • 2 The Big Boss

    3 2 Отговор
    А джамия има ли във Вършец?
    Тея деца къде ще се молят по 5 пъти на ден?

    Коментиран от #7

  • 3 Марина Петкова

    2 1 Отговор
    Браво на тези общинари. Не стоят като кон с капаци
  • 4 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 5 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    само бмв
  • 6 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 7 Лудака

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "The Big Boss":

    zemi si u vas 2 3 ot tqh bez problem sha molqt u vas daje
  • 8 Agent

    0 0 Отговор
    В Европа лицемерно се правят на големи хуманисти и най-подличко под всякаква форма насочват бежанското нашествие към бедна България известна със своите подли, алчни и продажни политици! Mизерията, престъпността, епидемиите от болести и религиозният фанатизъм отвъд европейските граница са в размери, които гарантират гигантски миграционен потенциал. Ако не се противопоставиме на това рано или късно България ще бъде пометена.