Last news in Fakti

13 Март, 2014 19:09 2 356 2

Деца - бежанци няма да бъдат настанявани във Вършец

  • деца - бежанци-
  • настанявани-
  • вършец

ДАЗД отговори на Община Вършец

Деца - бежанци няма да бъдат настанявани във Вършец - 1
Снимка: Ладислав Цветков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 100-те деца, непридружени - бежанци няма да бъдат настанени в Оздравителното училище "Никола Йонков Вапцаров" във Вършец. Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ са насочили  вниманието си към друг обект, към друго населено място. Това става ясно от писмото на двете държавни агенции, което е изпратено до кмета и общинските съветници на град Вършец на 11 март тази година. То бе адресирано днес по официален имейл и до Факти.бг. Към 17,00 часа днес /13 март/ писмото е получено и в Кметството във Вършец, научи Факти.бг.

„Във връзка с Ваша публикация в сайта  www.fakti.bg от днес под заглавие „Настаняват „на тъмно” деца на бежанци във Вършец, Ви предоставям писмото на председателите на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева и на Държавна агенция за бежанците г-н Николай Чирпанлиев, което бе изпратено на кмета и председателя на общински съвет на община Вършец на 11 март 2014 г.”, гласи анонса към  писмото до редакцията ни от Люба Спириева, Връзки с обществеността на ДАЗД.

При проведен телефонен разговор в следобедните часове с Люба Спириева стана ясно, че писмото на несъгласие за настаняване на децата - бежанци от Община Вършец е пристигнало в институцията на 7 март /петък/. Местната власт на Вършец заяви, че е изпратила въпросното писмо на 20 февруари, а на 5 март е приела декларацията на несъгласие на Общинския съвет на Община Вършец за настаняване на непридружени деца – чужденци, търсещи или получили закрила, в сградата на Оздравителното училище „Н. Й. Вапцаров” в гр. Вършец.

Писмото, което получихме днес от ДАЗД и ДАБ е адресирано до инж. Иван Лазаров, кмет на Община Вършец
 и до инж. Анатоли Димитров, председател на Общински съвет гр. Вършец.

Ето и текстът на писмото:

„Отношението към децата е мерило за зрелостта на всяко общество и на неговите институции. Като страна по Конвенцията на ООН за правата на детето и част от ЕС, България има ангажимент да осигури на всяко дете такава закрила и грижи, каквито са необходими за нормалното му развитие. Отговорност на институциите, в това число на местните власти, е да гарантират правото на децата на специални грижи и помощ, без оглед на тяхната националност и етническа принадлежност.

България е изправена пред предизвикателството да посрещне и да подкрепи стотици деца, преживели ужаса на войната, загубили родители и роднини. В момент, в който цялата европейска общественост проявява загриженост и прилага мерки за закрила на бежанците от Сирия, приетата от Общински съвет – Вършец декларация буди недоразумение и тревога с нетолерантното отношение към непридружените деца – чужденци, търсещи или получили закрила в Р България и внушението, че те биха могли да са заплаха за хората в общината.

Подобен документ по никакъв начин не кореспондира с ангажиментите на страната ни за изпълнение на Конвенцията за правата на детето на ООН, ратифицирана от Парламента на Р България. По силата на чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Р България този международен акт има обвързваща сила по отношение на страната ни и от него произтичат ангажиментите ни за създаване на гаранция за упражняване на правата на всички деца, които се намират на територията на страната ни. Според чл. 10 от Закона за закрила на детето /1/ „Всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и за защита на неговите права и интереси.
/2/ Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, имуществено състояние, религия, образования и убеждения или наличие на увреждане”.

Проява на ксенофобски настроения е да се твърди, че:

-„до няколко години представителите на сирийската нация  ще наброяват едно немалко число”, и че „Възможността след няколко години да се стигне до преки етнически конфликти е твърде голяма.”,
-настаняването на непридружени деца бежанци „ще изиграе крайно негативна роля в привличането на бъдещи инвеститори и посетители на града”.

Опасно заиграване е призивът „да защитим интересите и сигурността на населението на Община Вършец”.

Непълнолетни деца, останали без родители и без бъдеще след жестока гражданска война, не биха могли да бъдат заплаха за мира, спокойствието и сигурността на местното население. Те са особено уязвими, тъй като нямат подкрепата на своето семейство, приятели и общност, не познават езика, обичаите и културата на приемащото общество.

Поради това усилията на държавните институции са приоритетно насочени към осигуряване правата на непридружените малолетни и непълнолетни чужденци, чрез създаване на условия за предпазването им физическо и психическо насилие, осигуряване правото на живот и развитие, превенция за недопускане накърняване достойнството на децата и тяхната дискриминация и настаняването им в центрове с подходящи за възрастта им условия, предоставящи възможности за тяхното физическо, психическо, образователно и социално развитие.

Във връзка с изразените от вас недоволство от липсата на информация и несъгласие да бъдат настанени на територията на общината непридружени деца – чужденци, бихме искали да ви уведомим, че:
На работни срещи на ангажираните институции по проблемите на тази целева група деца бяха обсъдени възможности за евентуалното настаняване на непридружени деца – чужденци, търсещи или получили закрила, като един от тези варианти бе да бъдат настанени в Оздравително училище „Н. Й. Вапцаров” в гр. Вършец.

През февруари 2014 г. бе извършен работен оглед на сградата и на прилежащия район на Оздравителното училище, след което двете държавни агенции насочиха вниманието си към друг обект към друго населено място. Поради тази причина не е искано становището на местната власт във Вършец.
Уверяваме ви, че Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция за бежанците и другите отговорни български институции се стремят да прилагат най-високите европейски стандарти, полагат нарастващи усилия да гарантират правата и да осигурят условия за развитието на всички деца, без оглед на тяхната националност и етническа принадлежност.”

Факти.бг застава зад добрите намерения децата –бежанци да бъдат обучавани  и интегрирани. По въпросите как да става това си запазва правото да се обърне и към ДАЗД, и към ДАБ и към НСОРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 васил димчев

    0 0 Отговор
    Тия пресичат границата ни с турция. След като ги приемаме значи че те там рискуват живота си и трябва да предприемем мерки срещу режима в турция преследващ деца.
  • 2 The Big Boss

    0 1 Отговор
    Я им пратете във Вършец две махали от Столипиново, после ще се молят да им върнат сириичетата