24 Август, 2024 13:00 1 165 23

Тероризъм. Определения и примери

  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • атентат-
  • стрелба-
  • партизани

Да вземем за пример онзи младок, когото преди месец щатските служби за сигурност допуснаха да стреля по Тръмп…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В международното право няма общоприето определение на тероризма. В своята същност това е система от възгледи (идеология) на отделни лица, групи или организации, които приемат, че чрез заплахи и насилие може да постигнат определени цели: политически, религиозни, националистически, криминални и т.н. Определяща е мотивацията на организаторите и изпълнителите на деянието и това се оказва проблем, по който специалисти и обикновени хора са готови да дискутират до пресипване на гласовете…

Да вземем за пример онзи младок, когото преди месец щатските служби за сигурност допуснаха да стреля по Тръмп… Несъмнено, човекът е извършил преднамерено престъпление… Ала какво го е подтикнало към това? Кой е той? Ляв екстремист, отказващ да приеме, че след изборите ще сгазят любимите му демократични ценности? Смелчага, въстанал срещу системата? Или психар – единак, на когото не му харесва прическата на стария милиардер? Да го клеймим ли? А може би има нещо жертвоготовно в постъпката му?

Така е в много случаи. Политическите пристрастия се смесват с емоциите, възникват съмнения… И нека също не забравяме, че съществува разлика между правосъдие и справедливост… А как тогава да дадеш обективна оценка?

Да добавим още, че понякога осъдените за тероризъм в родната си страна биват обявявани за икони в чужбина, там стават символи на непреклонност пред тоталитарния режим.

Законите, както и историята, се пишат от победителите, с други думи - от групировката, поела в определения момент юздите на управлението. По принцип те са длъжни да отговарят на интересите на широките обществени слоеве, но при сегашното стремително увеличаващо се класово разделение в страната и в чужбина, това условие се прилага все по-рядко. Затова събитията в миналото не трябва да се трактуват от гледната точка на съвременните разбирания за правилно и неправилно. По този начин ще избегнем появата и разпространяването на кощунствени идеи, обявяващи, например, хайдутите и партизаните за врагове на държавата. За огромно съжаление обезмозъчените индивиди, изповядващи подобни либерастки трактовки станаха твърде много. След 1989 год. ние посякохме своите животворни корени и ги заменихме с чужди, вредни идеи. И вината за случилото се е на мнозина: на учителите и преподавателите, на журналистите, политиците… И на семейството също, доколкото го има.

При анализирането на дадено събитие е нужно да определим безпристрастно неговото значение за обществото, най-вече - за мнозинството от неговите членове. Също така трябва да познаваме конкретните условия, при които даденият акт е бил реализиран. Според мен не е уместно да се употребяват оценки от рода на «добро» и «лошо» за историческите събития. Важното е дали те отговарят на националните интереси. Защо не на държавните? Понеже, както бе указано по-горе, те са прекалено гъвкави и бързоизменящи се и не винаги отговарят на очакванията и нуждите на хората. Затова ние сме българи, а не брюкселоиди. Нашите родители са построили силна и богата република със справедливо управление за трудовите хора. А пък техните бащи и майки, както и много поколения преди тях, жертват своя живот за православната вяра и свободата на родината. Тук е нашето място. И трябва да знаем какви сме.

Една от формите на терора е политическият – когато идейните опоненти са преследвани и избивани. Такива мрачни примери в нашето минало са Деветоюнският преврат през 1923 год., събитията през 1925 год, безчинствата на македонските банди. Хиляди са жестоко избити без съд и присъда - по улиците и в подземията на полицейските участъци, в потопените шлепове в Лом, на скалите в Искърското дефиле.

Репресиите нарастват отново след присъединяването на страната към хитлеристкия блок по време на Втората световна война.

Едва взимането на властта от Отечествения фронт през есента на 1944 год. слага край на гражданската война у нас. И трябва да помним, че въстанията, антифашистката съпротива и съдът над враговете на народа не са събития, случили се без основателни причини. Не от голямо добруване нашите предци са хващали гората, оставяйки дом и семейство.

Горянското движение през петдесетте години на миналия век също би могло да бъде класифицирано като проява на терористична дейност. Неговите членове извършват диверсии, които са подготвяни и финансирани от САЩ, Великобритания и Ватикана. Тогава духовете постепенно се успокояват. Властта е силна. Класовото разделение изчезва. Републиката на народа строи, учи се, богатее. Обикновените хора са горди с плодовете на своя труд. От какво да недоволстват?

Но НАТО продължава да нагнетява напрежението отвън. Нерпиятелите извършват провокации по границите ни. Пускат разузнавателни сонди. Оставят по улиците на българските градове играчки, заредени с взривни вещества. Организират нападения срещу наши представителства в чужбина. Всичко това е форма на международен тероризъм – действия, насочени срещу устоите на чуждата страна с привличането на изпълнители от местните опозиционни или криминални кръгове.

През 1984 – 1987 год. протурски групи организират саботажи и атентати в страната. Убити са повече от 45 човека. След преврата през 1989 год. бе приета официалната версия, че българомохамеданите са протестирали по този начин срещу Възродителния процес. Всъщност, всичко е подготвяно много по-рано от тайните служби на Анкара. Било планирано части от Южна и Северна България да обявят своята автономия под флага с полумесеца.

По подобен сценарий малко по-късно Косово бе отделено от Сърбия.

С настъпването на глобализацията тероризмът стана ефикасен инструмент в международните отношения. Но за това ще поговорим по-нататък.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    16 2 Отговор
    Целият народ в държавата ни е подложен на тероризъм от крадливите и лъжливи политици !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор
    Няма правно определение 🤔🤔
    Терорист и тероризъм е всеки и всичко което и когато Чичо С(р)ам обяви за такова 🥸🥸

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    От това по-голям СРАМ , НЯМА ‼️
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 4 Отговор
    Когато Чичо С(р)ам избие милион, когато Моше избие хиляди-
    ТОВА Е ПРИНОС НА ДЕМОКРАЦИЯ❗
    Когато ДРУГ избие стотина - това е ТЕРОРИЗЪМ 🥸
  • 7 🍋🍊🇧🇬

    8 1 Отговор
    В Щатите които са на “кантар” за Президентските Избори Д. Тръмп получава рамо от Робърт Ф. Кенеди който излиза от Президентската надпревара в “ключовите” Щати и подава ръка на противникът на Демократите и Републиканската Партия.

  • 8 Хихи

    6 10 Отговор
    Руските ватници все по-мъгляво се опитват, но когато е ватнишко винаги личи.
  • 9 Историк

    8 3 Отговор
    Тероризъм - противозаконен акт на насилие или заплаха, особено насочен към цивилни, целящ преследване на политически цели.

    Коментиран от #22

  • 10 🍋🍊🇧🇬

    5 3 Отговор
    Шансовете на Републиканската Партия и Д. Тръмп се увеличават, но до 5ти Ноември има доста време, Президентската надпревара тепърва започва.

    Както и да погледнем фактите отиват в полза на Д. Тръмп в “ключовите” Щати, съответно.
  • 11 🍋🍊🇧🇬

    7 3 Отговор
    НАТО и ЕС са в потрес, защото требва да плащат “сметката”.

    Д. Тръмп е кошмарът на Европейските политици и “паркетните Генерали” от ЕС и НАТО?
  • 12 Васко делчев

    7 3 Отговор
    Тероризъм е това, което извършват сащ - ограбват и избиват цели народи.
  • 13 ШСШ

    4 2 Отговор
    сКОРО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЯМА ДА ИМЕ ИМЕ!
  • 14 Ех, писачо

    2 7 Отговор
    И за теб е валидно правилото “като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на лекар” . Нерде инженерство, нерде анализи на тероризма.
  • 15 Един доктор

    2 6 Отговор
    Тема за размисъл.
    При подобно наряняване хрущялът на ухото не може да се възстанови. Остава видим белег/деформация, която днес липсва на ухото на Тръмп.
  • 16 ТаУмВзе

    4 3 Отговор
    2ра Гражданска война за краварчето и тва е!
  • 17 🍋🍊🇧🇬

    4 1 Отговор
    Кенеди се присъедини към Тръмп на митинг в Аризона часове след спирането на независимата кандидатура

    Защо това е от значение: въздействието от подкрепата на Кенеди вероятно ще бъде малко, но дори незначителен тласък за бившия президент в рамките на няколко ключови бойни полета може да наклони изборите.


    Той каза, че ще запази името си на бюлетината в щати, които не са конкурентни, но се стреми да премахне името си "в около 10 щата “ключови” където моето присъствие ще бъде спойлер”
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Инж. Николов разсъждава за тероризъм

    0 1 Отговор
    Нямаше да е зле да вземете мнението на някой от многото експерти по национална сигурност. Надявам се да са по-компетентни. А инженерът нека подкрепи техническите ви статии, че там нивото е под паркета.
  • 20 Булдог

    0 0 Отговор
    Тероризма ще приключи ,когато НАТО бомбадира.....Лондон!Питайте ,,америте"
  • 21 Сър Пичук

    3 1 Отговор
    Къф е тоя партиен пропагандатор?!?!
    Бил пишел за тероризЪма.
    А защо няма и дума за най-големия терористичен акт за 20 век, този в църквата Св. Неделя, организиран и извършен от БКП? Със стотици загинали, включително жени и деца.
    Защо няма и дума за "Червения терор" след 9.9.1944.
    Защо няма и дума за "Диктатурата на пролетариата", която също е вид терор.
    Аман от разни бекапейски келемета лъжещи и манипулиращи младите, които не знаят.
    Не прави чест на медиите, че дават гласност на такива манипулативни материали.

    Коментиран от #23

  • 22 безпартиен

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    И като вече знаем определението за тероризъм КАК БИХТЕ ОПРЕДЕЛИЛИ ПАРТИЗАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ довело до 9.9.1944 и завзело властта след влизане на Съветската армия в България???? Тероризъм е ВСЯКА ВЪОРЪЖЕНА "БОРБА" СРЕЩУ ЗАКОННО ИЗБРАНА ВЛАСТ, КОЛКОТО И ДА СА КАЛПАВИ ЗАКОНИТЕ!!!
  • 23 Професор

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сър Пичук":

    Заради такива като този "инженер" Николов, родом от село Байрям Дере, Каспичанско, с дядо партизанин от отряда Чавдар, ние избрахме да спортуваме. Спортът, който избрахме навремето е известен като "социалистически триатлон": хвърляне на чук, хвърляне на сърп и бягане през граница...