Тема: Украйна

1 Септември, 2024 10:00 1 473 38

Защо Украйна забранява на църквата да си сътрудничи с РПЦ

  • русия-
  • украйна-
  • патриарх кирил-
  • руска православна църква

От началото на руската пълномащабна инвазия властите в Украйна вече са повдигнали повече от 100 обвинения срещу свещеници от Украинската православна църква под опеката на Московската патриаршия

Защо Украйна забранява на църквата да си сътрудничи с РПЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този спор се води от месеци: има ли право Украйна да налага забрани на определени религиозни групи, свързани с Русия. Защо Киев прави това и какво казва Брюксел по въпроса?

Религиозните организации в Украйна скоро няма да могат да си сътрудничат с Руската православна църква (РПЦ). Забраната е насочена най-вече срещу Украинската православна църква, която е под опеката на Московската патриаршия. До 2022 г. Украинската православна църква беше подчинена на Москва, но се разграничи от нея след началото на пълномащабната война. Само показно ли е това - този въпрос е част от настоящия дебат.

Проектозаконът за забраната на сътрудничеството с РПЦ създава противоречия от месеци, включително на европейско ниво. Когато законът беше одобрен, реакция почти липсваше.

Европейският съюз не иска да се меси в този въпрос

Съвместим ли е този закон със запазването на религиозните свободи? Конституцията и законодателството на Украйна гарантират свободата на вероизповеданията, както предполагат и Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на ЕС. В доклада си от ноември 2023 година Европейската комисия (ЕК) пише, че "по принцип Украйна спазва тези права”.

Брюксел знае, че Украйна предприема правни действия срещу Украинската православна църква, тъй като Московската патриаршия подкрепя руската агресивна война срещу Украйна. По думите на Петер Стано, говорител на ЕК по външнополитическите въпроси, решението на Киев е "от съображения за националната сигурност и за предотвратяване на външна намеса от страна на Русия.” Очевидно Евросъюзът не желае да се меси в този въпрос и няма да го постави като условие за присъединителните преговори на Украйна, смята Теона Лаврелашвили от Центъра за европейски науки "Вилфрид Мартенс”. По думите на политоложката обаче ситуацията е много сложна.

Обвинения и присъди

От началото на руската пълномащабна инвазия властите в Украйна вече са повдигнали повече от 100 обвинения срещу свещеници от Украинската православна църква под опеката на Московската патриаршия. Според силите за сигурност на Киев 26 души са получили присъди - за държавна измяна, колаборационизъм с Русия и съучастничество. Руската православна църква нарича инвазията в Украйна "свещена война” и твърди, че цялата територия на страната "трябва да бъде върната изключително в сферата на влияние на Москва”. Затова и Киев смята църквата за идеологически обвързана с войната и съучастник във военни престъпления.

Украинската православна църква под опеката на Московската патриаршия все още е с център Русия, посочва проучване на Украинското бюро за етнополитика и религиозна свобода. Каноничната връзка с Руската православна църква по никакъв начин не е прекъсната, въпреки че Украинската православна църква публично се разграничи от Москва.

"Духовна независимост от Москва"

Преди да въведе закона, украинското правителство можеше да потърси за съвет например Венецианската комисия на Съвета на Европа, която преглежда правните актове за съответствие с европейските стандарти. Това беше предложено от 46 украински депутати, но отхвърлено от председателя на тамошния парламент. Причината е, че в доклад на ЕК за Украйна специално е отбелязано, че Украйна е предприела правни действия срещу Украинската православна църква, която е свързана с Москва. Те включват санкции срещу висши църковни представители, обвинени в подкрепа на руската агресивна война, както и претърсване на църковни помещения.

"В контекста на войната Брюксел вероятно няма да се намесва. Възможно е да определи настоящите действия на Киев като стъпка към извоюването от Украйна на духовна независимост от Москва”, казва Лаврелашвили:

Дмитро Вовк, професор по право и религиозен експерт в Националния юридически университет "Ярослав Мудрий" в Харков, който в момента преподава в Ню Йорк, също смята, че законът вероятно няма да попречи на европейската интеграция на Украйна. Теона Лаврелашвили предполага, че Брюксел ще поиска гаранции от Киев, ако преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС продължат: В такъв случай правителството ще трябва да гарантира, че никой няма да бъде дискриминиран въз основа на религиозните си убеждения съгласно новия закон.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    49 32 Отговор
    Защото РПЦ е филиал на ФСБ и Патриарха и служителите са офицери от ФСБ в расо.

    Коментиран от #31

  • 2 име

    39 48 Отговор
    Вместо да четете буламача на дойчо вц, сетете се че църквата е пряк конкурент на държавната власт във всяка една държава. Църквата има влияние върху хората. И понеже в Украйна далеч не всички симпатизират на киевската хунта, зеления наркоман реши да си направи прокси църква, а инакомислещите да ги отлъчат. Преди това хунтата узурпира медиите чрез подобни закони, а и официалната власт като отказва да организира избори.

    Коментиран от #4

  • 3 Отговор на въпрос

    35 47 Отговор
    Защото забранява руските класици композитори хора на културата и изкуството и това вади към мисълта как третият райх е горил на клади литература и унищожавал личност и обикновенни хора. Просто нацисти.

    Коментиран от #25

  • 4 Наблюдател

    48 32 Отговор

    До коментар #2 от "име":

    Лъжеш като всеки русофил. Руското православие е ерес и богохулство.
    Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.

    Коментиран от #10, #13

  • 5 Другар капиталист

    41 12 Отговор
    Тепърва ще се разбират всички мръсни трикове на комунистическия режим спрямо поробените народи...това с превземането на църквите е само върхът на айсберга

    Коментиран от #11

  • 6 Само питам

    42 25 Отговор
    Как биха реагирали защитниците на Сатанаил и Русия ако в България съществуваше Българска православна църква - Белградска патриаршия, която да прокарва сръбските интереси в България.
    Нека им напомним, че Русия нападна Украйна с цел да я унищожи като самостоятелна държава. Как при това положение ще се търпи църква, която подкрепя врага и иска да унищожи твоята страна?

    Коментиран от #27

  • 7 Хроники

    43 18 Отговор
    Виждали ли сте на рашистките блатари новата църква, иконите с танкове и войници и оръжие вътре вместо обичайните ????
  • 8 az #СВО

    9 31 Отговор
    Извънредно!

    БПЛА атакува и предизвика мощен взрив, довел до значителни поражения на сградата и производствените мощности на завод на компанията Diehl BGT Defence в Тройсдорф, Германия.

    Компанията произвежда взривни вещества и е пряко ангажиран във войната срещу РФ.

    Съобщава се и за пострадали.
  • 9 12340

    3 23 Отговор
    Ксения Полска?! :))
    .... Ксюша Украинка?
  • 10 име

    16 24 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    Каго си прокараме у нас един американски закон за чуждите агенти и ти спрат грантовете , ще се наложи да метеш улиците от сутрин до вечер и няма да имаш време за подобни бълнувания. Това е единственото лечение, което може да помогне на теб и подобните ти.
  • 11 РЕАЛИСТ

    13 29 Отговор

    До коментар #5 от "Другар капиталист":

    Абе как малко акъл не ви дойде, бе? Какъв комунистически режим в Русия, бе. Партията на Путин " Единна Русия" е дясна партия, подобна на ГЕРБ. Комунистическата партия е в опозиция, ама на Запад им е вече симпатична, щото щяла един ден да свали Путин от власт. Промийте си старите мозъци, пък тогава пишете изтъркани клишета.

    Коментиран от #15

  • 12 Извод

    17 30 Отговор
    Каквото и да направи режима на Зелю, ес ще го оправдава и няма да се меси, но някоя друга държава, нека само забрани жендърията в училищата и целият ес ще стовари гневният си юмрук върху тази държавица. Или нека някоя държава прокара американския закон против чуждите агенти и пак ще видите гневът на ес

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Истината

    29 15 Отговор
    Руската православна църква освещава ракетите и другите оръжия избиващи украински мирни жители и разрушаващи украинските градове и села. Руските свещеници правят молебени за силата на руското оръжие а поп Киро Гундяев, изпълняващ ролята на руски патриарх казва, че :"Руските войници, загинали във войната срещу Украйна ще бъдат очистени от всички свои грехове"! Коя нормална власт ще търпи подобна църква в своята държава?
  • 15 1945

    25 4 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Това че пуZин ти е само в главата не значи че на останалите е така ...има времена и преди него в случай че не си забелязал и точно там е заровено кучето
  • 16 Да си обощим извода

    13 27 Отговор

    До коментар #12 от "Извод":

    Според демократичния ес, е по-демократично да забраниш Православието, отколкото жендърославието
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сесесере

    24 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Никога? 🍌🍌🍌🍌
  • 19 ПУТИНОСЛАВИЕ

    30 6 Отговор
    Руската православна църква обяви операцията на ВСУ в Курска област за „нашествие на сатанисти“.
    При пристигането си в Курск, Кирил заяви, че ще се моли за победата на Русия и конкретно за Путин, Белоусов и други руски служители, отговорни за войната.
  • 20 Истината

    26 6 Отговор
    Според руското православие или по скоро ПУТИНОСЛАВИЕ Владимир Путин е „борец срещу Антихриста“, а Русия е „страна катехон“ (т.е. сила, спасяваща света от края на света).
  • 21 Китин от Китен

    11 31 Отговор
    Украйна забранява определени вероизповедания, партии, езици, хвърля в крайпътните канавки застреляни неправилно преговарящи, създава условия за падане от 12 етаж на заблудени политици и журналисти, бие с бухалки, обстрелва и взривява украинци от Донбас, защото е демокрация, та дрънка!
    Слава Уграини, дето е рекъл демократът Бандера!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Всъщност,

    8 28 Отговор
    Най-малко Дойче Веле ще ни каже какво има и какво няма право да прави Православната църква. Немско-езичните са тези, които се опитаха да унищожат делото и учениците на Кирил и Методий и оставят славяните без писменост и родна църква

    Коментиран от #24

  • 24 Само питам

    29 8 Отговор

    До коментар #23 от "Всъщност,":

    Какво общо има РПЦ с православието? ПУТИНОСЛАВИЕТО не е православие.
  • 25 Въпрос

    28 3 Отговор

    До коментар #3 от "Отговор на въпрос":

    Виж Кобзон не е забранен ,много ушанки отиват на концертите му
  • 26 Истината

    30 4 Отговор
    Икони с лика на Сталин, отговорен за разрушаването на десетки хиляди църкви или превръщането им в селсъвети или конюшни залива руските храмове. Не са рядкост и иконите с лика на Путин. Това е истината за руското православие.
  • 27 Якото турско "съжителство"

    7 29 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Само отговарям.
    Много точен пример за в случая.
    Първо – „Ако баба бе мъжка, нЕмаше да пъшка“! В България няма Белградска патриаршия.

    Второ – В Православна България ( за разлика от другите ни християнски съседи) има Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание . От глава на населението имаме повече джамии отколкото в мюсюлманска Турция. И постоянно се строят нови. Имаме турска партия в управлението и турски новини по националната телевизия.

    Трето - Нека напомним, че турците нападнаха България (14 век)с цел да я унищожи като самостоятелна държава. Изсели и изби Тракийските българи (20век), извършваше атентати с човешки жертви през 80-те.
    Как при това положение ще се търпят джамии и мюфтийство, което подкрепя врага и иска да унищожи твоята страна?

    Коментиран от #28, #32

  • 28 Само питам

    25 9 Отговор

    До коментар #27 от "Якото турско "съжителство"":

    Коментара не ти по темата на дискусията и цели да я отклони и разводни. Това е типичен прийом на руски хибридник. Но щом си тръгнал да питаш ще ти кажа, че лъжеш за броя на джамиите и тя свой ред ще ти кажа, че най-голямата джамия в Европа се намира в Москва. Може би защото там живеят над 4 000 0000 мюсюлмани. В столицата на "православна" Русия!

    Коментиран от #33, #35

  • 29 ПУТИНОСЛАВИЕ

    17 5 Отговор
    Протойерей Василиев, към руските майки загубили синове във войната срещу Украйна:"Ако не ползвахте противозачатъчни щяхте да раждате повече, нямаше да имате едно дете и нямаше да бъде толкова страшно са се разделите с него".
  • 30 реру

    23 8 Отговор
    "Защо Украйна забранява на църквата да си сътрудничи с РПЦ"


    Явно има причини най-различни...

  • 31 Кто на

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Първата лъжа, още от увода.
    Какви журналисти са тези не е ясно.
    Украинската Православна Църква (УПЦ) е независима и в съгласие, и в общуване с всички други поместни църкви, включително нашата БПЦ.
    Нейната забрана в Украйна няма да довиди до изчезването и. Това е поредното гонение против Христа нашия Бог.
    Не слушайте немците когато става въпрос за Църква.
    Точно от германия произлязоха хиляди еретични протестантски ереси по цял свят още през 15 век.

    Коментиран от #36

  • 32 Двоен ЕвроАтлантически аршин

    9 16 Отговор

    До коментар #27 от "Якото турско "съжителство"":

    Просто брилянтен и на място коментар. Респект.
    Това е долният двоен западен стандарт.

    Направим ли тук същото което прави Украйна (забрана религията на мюсюлманите)Западна Европа ще ни смаже, а лъжливото Дойче ще обърне плочата и запее съвсем друга песен.
  • 33 реру

    18 11 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    "... Може би защото там живеят над 4 000 0000 мюсюлмани. В столицата на "православна" Русия!..."


    Нещата вече са доста сложни и се коментират на най-високо ниво в Кремъл...

    Председателят на Съвета за сигурност на Русия Шойгу е заявил, че е обезпокоен от тенденцията, наблюдавана в страната напоследък. Пред агенция ТАСС той е казал, че сега в РФ се опитват да заменят светските закони с норми на шериата и това не може да не тревожи държавните служители и обществеността.

    Шойгу: "От особено значение са опитите да се въведе в общественото съзнание възможността за прилагане на нормите на шериата вместо светските закони, изместването на традиционния ислям от неговите радикални движения и формирането на нови салафитски групи".

    Шойгу е отбелязал, че на този фон в Севернокавказкия федерален окръг има вълнения и разногласия между и вътре в религиозните общности. В много отношения това се улеснявало от проповедници , които специално разпространяват радикални учения сред руските мюсюлмани.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Якото турско "съжителство"

    4 11 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Е как де не е по темата, като съм направил паралел точно по темата и съм доказал двойния стандарт. Както вече писаха по-горе.

    И ето как „лъжа“..
    България се нарежда на първо място в Европа по броя на джамиите
    Новината е от 21 юни 2016 и още стои в нета:

    „България се нарежда на първо място в Европа по броя на джамиите и месчитите на глава от населението, сочи изследване на Евростат. По този показател тя се доближава до арабските страни, твърдят от европейската статистическа служба. По статистика на Главно мюфтийство броят на мюсюлманските храмове в страната е 1457, като 1217 от тях са джамии, а месчитите са 240. От 1989 г. до кроя на 2007 г. са построени общо 323 джамии. 56 са напълно нови като са издигнати там, където досега не е имало мюсюлмански култови сгради. Възобновените джамии са 267. Само през последните няколко години са издигнати над 100 джамии. Толкова са и реставрираните. През 2013 г. Турция одобри дарение от 6 млн.евро за изграждането на най-големия мюсюлмански молитвен дом в страната в кърджалийския квартал "Прилепци". Общият брой на джамиите и месчитите в Районно мюфтийство - Кърджали надхвърля 260.
    У нас, според последното преброяване (тогава 2011), на всеки 2700 християни се пада по една черква, а на всеки 2700 мохамедани се разпределят по 3 джамии...“
    В Турция на всеки 30 000 човека има и се разрешава по една джамия.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "Кто на":

    Петербургската академия на науките е била в основата на СЛАВЯНСКАТА мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава КОМУНИСТИЧЕСКАТА доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #38

  • 37 Дългият

    3 7 Отговор
    Църковните работи и отношенията между църквите и религиите не са предмет за разрешаване от президента. Зеленски преигра. Със своето ненаситно Его той вече се чувства като император или патриарх или папа. Впрочем папата от Рим добре му го каза.
  • 38 Комунист

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Алоооу,
    КОМУНИСТИЧЕСКАТА ти доктрина е създадена западна Европа - главно Англия, Германия, Франция.
    Първия и Втория интернационал са точно в Англия и Франция.