8 Септември, 2024 16:00 3 617 59

Стоян Тончев: Къде отиват ГЕРБ, ако пак са първи, но отново не могат да излъчат редовен кабинет?

  • стоян тончев-
  • герб-
  • първа сила-
  • редовен кабинет

Това ще са най-трудните, най-важните и най-опасните избори както за Бойко Борисов, така и за Делян Пеевски. При следващите пейзажът на картината ще е коренно различен, а те чукат на вратата на 2025 г.

Стоян Тончев: Къде отиват ГЕРБ, ако пак са първи, но отново не могат да излъчат редовен кабинет? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Борисов днес от Пловдив: “Ние сме се позиционирали първа политическа сила. Аз искам ГЕРБ да управлява!”.
Хубаво, ама вече четвърта години, с две изключения от шест проведени предсрочни парламентарни избори, ГЕРБ са първа политическа сила, но не могат да съставят правителство. Предстоят 7-мите. Каква е гаранцията, че сега ще успеят?

Шансовете 51-вият Парламент да излъчи редовно правителство са минимални. Първите две сили няма да имат 121 мандата. Ще трябва да се включат малки партии, но кои? ПП-ДБ ще ограничат всички формации, за които се съмняват, че влияние в тях има Делян Пеевски. А и още отсега изискват от Бойко Борисов да докаже абсолютна еманципация от него, ако иска да разговарят, като идеята им е оформяне на антиПеевски парламентарен фронт.

Е, как мислите, че това ще се случи? Защото не виждам Борисов в тази роля. Нито Пеевски да го допусне.

Новият парламент ще бъде преломен и знаков. И е много вероятно, ако ГЕРБ не успее за пореден път да състави правителство с първия мандат, евроатлантическите стратегически партньори на България да преосмислят изобщо полезността на тази партия като първа политическа сила в този и вид, защото не може да осигури и гарантира стабилно и предвидимо управление. Това е от една страна. От друга - ще продължи спада на електоралната ѝ тежест и ще започнат вътрешни процеси на недоволство и роене, поради невъзможността на нейния лидер да предостави на актива си излаз към изпълнителната власт.

Борисов коментира с нежелание вчерашното изказване на президента Румен Радев и задочния му скандал с Делян Пеевски:

"От това, което президентът каза, е прав в едно - всички трябва да се позиционират. Аз съм се позиционирал за първа политическа сила - който иска да се застава около първия, е добре дошъл. Отсега трябва да се позиционираме за планирането на правителство" - каза още Борисов във Пловдив, в отговор на президента Румен Радев, който вчера задочно упрекна Бойко Борсов, че се снишава по темата за случващото се в ДПС и държавата.
И допълни:
„Никога ДПС не са ме подкрепяли за нещо, никога. Аз от трибуната на НС се отрекох от тях. Но не отричам, че по време на сглобката с тях взехме най-трудните решения, когато всички се криеха – за помощта за Украйна, конституционната реформа, съдебната, бюджета...
Когато аз се сблъсквах с ДПС, президентът беше с тях. Когато аз се сблъсквах с президента, те бяха с него. Тогава никой не излизаше да каже да се позиционираме.
Аз с ДПС не съм работил, помагали сме си, когато сме имали нужда. Всеки да се стегне, да си изкара добър резултат, да се вдигне избирателната активност, за да можем да направим правителство. Ние, ако отсега започнем с „анти”, как ще направим правителство? В момента това, което се е случило, е ново разделение. С кой ще направим правителство? „Продължаваме Промяната-Демократична България” казаха, че около „Възраждане” трябва санитарен кордон“
Задочен коментар в тази връзка дойде днес и от ПП-ДБ, в лицето на Ивайло Мирчев, който от БНР призова Бойко Борисов и Ахмед Доган "да излязат и да кажат за Пеевски".

"....Когато президентът в няколко последователни интервюта говори за Пеевски, политиците не искат да се занимават с него. Борисов да вземе да излезе от храста, в който се е скрил. И вместо да си подава едното оченце, да излезе и да каже какво мисли за това, което се случва с Пеевски.
Ахмед Доган да даде едно интервю и да разкаже всичко за Пеевски, както направи Цветан Василев.
Трябва да направим така, че да не позволим да се роди нов Пеевски в България. Хора, които искат да дойдат на мястото на Пеевски, има много. Докато ние улисани в това да отстраним Пеевски от политиката и от обществото, има едни, които се готвят за скок да се наместят на неговото място. Страната трябва да се освободи от такъв тип хора и да заработят регулаторите най-после.
В момента се прави всичко възможно Пеевски да задържи капиите си в съдебната система, в прокуратурата, в службите, в регулаторите, във всички институции. Тази офанзива за избора на нов главен прокурор от ВСС е точно негова и се учудвам къде е Бойко Борисов по терена тук, защото и той се е скрил в храстите и само от време на време подава едното око плахо." - посочва Ивайло Мирчев.
Това ще са най-трудните, най-важните и най-опасните избори както за Бойко Борисов, така и за Делян Пеевски. При следващите пейзажът на картината ще е коренно различен, а те чукат на вратата на 2025 г.

И в крайна сметка - какво значение има коя ще е първата политическа партия, ако над 70% от българите откажат участие в изборния процес? Каква ще е нейната легитимност, а и на парламента, като цяло?

Крайно наложително е и българският народ да се събуди, за да не пропусне златната възможност за нормалност в държавата, която му предоставят “картите”. Старото така или иначе си отива, но от гражданите зависи интензитетът на този вече стартирал процес.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    47 17 Отговор
    Как къде отиват на поредното купуване на гласове така действа мафията наречена Герб,

    Коментиран от #6, #31

  • 2 Тлъстия Бою

    31 7 Отговор
    Комунистите ще са виновни!
    .... бог да го пр0сти дЕдо ми, се викаше:
    "Аз колко съм тъп и нагъл--унуката петорно!"....
  • 3 дпс-гроб

    29 7 Отговор
    са една и съща опг, ще се мъчат с галя да оплетът нещо
  • 4 Абе

    44 10 Отговор
    нали ГЕРБ имаха претенцията да въвеждат „ред в хаоса“, а по-скоро всяваха хаос в реда
  • 5 Българка

    49 15 Отговор
    Борисов се крие зад магнолията,защото той вече е зависим от Пеевски. В момента Пеевски реално иска не само ДПС, но и ГЕРБ. И това не е от днес. В ГЕРБ има подвластни и зависими хора от Пеевски. И затова мутрата Борисов говори нелепости,че видите ли той бил се позиционирал. Ама не казва къде. И не казва защо не смее да изговори сори името на началника си Пеевски.
    Хора не гласувайте за ОПГ ГЕРБ-ДПС и техните проксита

    Коментиран от #8

  • 6 Р. Овч

    33 13 Отговор

    До коментар #1 от "Васил":

    Бойко свърши парите и тръгна да се моли на кметовете да отворят кисиите. Не случайно изгуби 100 000 гласа на предишните избори.

    Коментиран от #20

  • 7 бако

    36 10 Отговор
    Боко как е загорел на слънце, тамън е за бай Ставри, той такива ги обича!

    Коментиран от #9

  • 8 Доган Продава Свирки

    15 25 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Аз с удоволствие ще гласувам за Делян

    Коментиран от #21, #47

  • 9 бай Ставри

    25 8 Отговор

    До коментар #7 от "бако":

    Пекъл се е като за последно
  • 10 ДАЛИ?

    29 6 Отговор
    Е! Ще видим. Но това е България. Всичко е възможно. А до правителството, което мечтае г-н ББ , никога няма да се случи! Дали вече не сънува някои от нещата, които ще им се случат след изборите!
  • 11 краси

    32 3 Отговор
    Лъже като дърт циганин приятелят на Мата Хари!
  • 12 Ддд

    17 6 Отговор
    Защото като гледам, другите които не искат да правят правителство с ГЕРБ-СДС, толкова много се обичат, че не си говорят, какво правителство очаква автора от тях?
    И едно не мога да разбера, ако отидат да гласуват онези 70%, за които говори автора, защо решава че ще гласуват за неговата партия???????
  • 13 Отиват в канала!

    28 7 Отговор
    Заедно със създателите си ДПС!

    Там им е мястото.

    Първият и сянката му са за канала.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АБВ

    5 1 Отговор
    На други избори
  • 18 и коя

    13 8 Отговор
    е тази златна възможност на тези избори?? явно политиците не разбират ,че мнозинството не сме евроатлантици и искаме независима България както от изток така и от запад!! а накрая ще останат да гласуват 20 %...да видим как ще се ябявяват за победители и легитимна сила
  • 19 ккк

    23 0 Отговор
    на никъде не отиват , българина колко пъти трябва да настъпи мотиката за да му дойде акъла
  • 20 Стара чанта

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Р. Овч":

    Овчарче, вземи си купи един правописен речник на българския език, па погледни как се пише кесия... Тогава се мъчи да кажеш нещо !
  • 21 Шишилизация

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Доган Продава Свирки":

    Може и cвиpки да му дадеш на Делян, безплатно!
  • 22 куку

    17 1 Отговор
    те точно главочето в Пловдив и неговите побратими в страната допринесоха най-много за залеза - потъпкване на дрребните легитимни интереси и липсата на справедливо отношение и диалог държава - община - граждани (в действителност поданици)Ся си строят хотели и хасиенди по Егея

    Коментиран от #23

  • 23 куку

    15 3 Отговор

    До коментар #22 от "куку":

    а Боцко обикаля да на кандардисва

    Коментиран от #25

  • 24 ТОЛУПА 🎃

    18 3 Отговор
    Със Шиши сме евроатлантици !
  • 25 куку

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "куку":

    да на завторят
  • 26 Меркуцио

    7 8 Отговор
    Кой е Стоян Тончев, та от Факти му публикуват "размислите"? Вижда се, че 75% от текста са цитати! Това какъв жанр е?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 КОТЕТО ЗАХ

    16 2 Отговор
    шиши тази година ли ше бузи бойчето или ше го остави за догодина ,абе няма значение но аванта нема му пусне ше го избуши като пиперка сиврия
  • 29 а бе тони

    13 1 Отговор

    До коментар #27 от "Тони":

    сега украйна каза че спира транзита на газ през украйна...с договора на боташ може да използваме капацитета за транзит на газ от турция. турция обяви че ще доставя на европа газ с наименование турски бленд...ясно е че там има и руска газ тоест няма проблем с количествата газ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Така де

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Васил":

    При руски президент и руски патриарх, явно се държи на проруско правителство. Иначе избори до дупка.
  • 32 Да се Чете! ...

    17 2 Отговор
    Да се Чете! ... "Ние сме се позиционирали първа политическа сила."
    Да се Разбира . "Ние сме си Купихме Да Сме Първа политическа сила!"
  • 33 Избирател6653

    23 2 Отговор
    ББ Банкята винаги се е крил в сложната политическа обстановка а това го е научил от учителя си на когото беше пазвантин дядо Тодор и ако не са държавните служители ( 400000) които си дават от интерес гласа си за него никога ББ няма да бъде първа политическа сила . Така че вината е в тях и те са отговорни за нестабилността на държавата просто те не искат промяна така си им е добре на службичка с добри доходи и никаква отговорност. За това Банкята се разхожда като царче ИЗ държавата и ръси простотии и се държи нагло безотговорно
  • 34 Той Одавна се е......

    17 1 Отговор
    Той Одавна се е...... Погребал!

    Явно само с Купен Вот не Става!
  • 35 Отиват на почивка!

    14 2 Отговор
    В най-хубавата килия на новия затвор.

    Бай Ставри я е запазил.
  • 36 Рузиа приклу4и

    11 1 Отговор
    мннооо църен тоа п е до фил досега се еизбелвал с крем4ета иавно.... му умрат скоро еш нусите разкатани
  • 37 Първи на изборите!

    14 2 Отговор
    И първи в затвора.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тома

    15 2 Отговор
    Този от 15 години дърпа България назад и няма кой да го спре защото е много ценен на мафията
  • 42 Ромчо

    5 6 Отговор
    Избори до дупка гяуриииииии
  • 43 Хасковски каунь

    15 2 Отговор
    Днес Филибето :
    Бръкнал в джобовете обещава, раздава по ГЕРБ-аджийски. От него парите гаче ли дава. Там отново стадион ще става
    ЗАТВОР за този Тип! Затвор!
  • 44 бай село

    6 6 Отговор
    По тъп въпрос от тоя не съм срещал,ГЕРБ пак ще е първа политическа сила и ако не направи правителство,на следващите избори ще направи , защото такива крадливи партии като ПП агенти и ДБ агенти няма да ги има ,ще изчезнат както изчезна БКП .
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 иди амин

    8 2 Отговор
    много црън
  • 47 Българка

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Доган Продава Свирки":

    Изумителни, някак дори шизофренично ми звучи няКОЙ да гласува без да е заплашен или купен за най-големия рекетьор, перач на пари, корумпиран.....Да напомня 500 милиона креедити от КТБ, стотици милиони кредити от ББР, Булгартабак, Лафка, опита да рекетира и присвои Дунарит Русе и още десетки престъпления на лицето Делян Пеевски

    Коментиран от #48

  • 48 Хи хи

    2 7 Отговор

    До коментар #47 от "Българка":

    И това го знаете от белетристиката на Цецо ? Абе , Цецо някакви документи показа ли или само празни приказки .Спомням си как разказваше , че бил депозирал някакви документи при някакъв адвокат в случай , че се случи нещо с него, не дойде ли време да ги покаже или просто не разполага с такива документи.
  • 49 бай село

    3 14 Отговор
    Добре че беше Борисов да ни изкара от блатото в което ни вкараха комунистите ,опашки за почивка в Гърция и Турция .Едно време имаше опашки за месо,салам,хляб,бира.А банани и портокали имаше само в София в показните магазини, шоколади само в КОРЕКОМ.колко бързо забравяме.

    Коментиран от #52

  • 50 бай село

    5 5 Отговор
    Не знам дали си българка ,май ми приличаш на червена ромка като Кури.

    Коментиран от #53

  • 51 Казуар

    5 0 Отговор
    Бойко от Банкя се е позиционирал, тези които арестуват и тези които разследват да бъдат негови хора.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ако още

    1 2 Отговор
    една година продължи да управлява Коалицията ДБ, ПП, СДС, ДПС, ГЕРБ, с територията окончателно е приключено. От януари 2026 потребителите излизат на борса ток, гответе се за сметки от 250 до 500 лева. Не забравяйте да благодарите на ГЕРБ, ПП, ДБ, СДС, ДПС. В частност Василев ПВУ. Ако политически причини, защото икономически не сме готови за еврозона, двоен ценови шот от ток и евро, спекулативна инфлация и повишаване цени на всичко по веригата. През август имаден, в който България купуваше най-скъпият ток в ЕС, с 50 пъти по-скъп от останалите държави. Повтарям, 50 пъти, не двеста или триста процента, а 50 пъти.
  • 55 ИНЖ1

    3 2 Отговор
    Каква ти "първа политическа сила"??? Половината гласове за ГРОБ са купен и корпоративен вот!!!
  • 56 ИСМАЙЛ

    1 1 Отговор
    Хораа Българи Герб ДПС са мафия ограбили народа си! ВРЕМЕ Е!
  • 57 ВАСИ

    1 0 Отговор
    ТОЙ РАЗЧИТА НА КМЕТОВЕТЕ В МАЛКИТЕ ГРАДЧЕТА И ПРОПАДНАЛИТЕ СЕЛА ТАМ ЛЕСНО СЕ МАНИПУЛИРА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ КМЕТОВЕТЕ ДЕРИБЕЙ
  • 58 бай Дончо

    1 0 Отговор
    Бочка пусни ми Рая Наделян да я изтрескаме и ние като теб щото Мата хари ревнува сега къде трескаш Рая и пак може да пусне някоя снимка покрай изборите
  • 59 Николай

    1 0 Отговор
    Каквото и да си говорим, ГЕРБ всячески искат да се докопат до ПАРИТЕ - Фондовете за възстановяване ,Еврофондовете , както и парите на Държавата. Всички бяхме свидетели как 12 години майсторски и безконтролно, по Мутренски образец, изчезваха огромни средства и се появяваха под различни форми в частни ръце на близки до ГЕРБ хора , фирми и общини без да ги е грижа за Народа. Пътя към парите минава през формиране на какво да е Правителство с мандата и под контрола на ГЕРБ. Затова Б.Борисов иска предварително да е сигурен, че ГЕРБ ще управлява. Не можем да очакваме такава банда да я е грижа за хората и Държавата,те мислят единствено за себе си и лошото е,че гражданското общество, ги търпи и подкрепя.