Last news in Fakti

29 Март, 2014 16:32 1 111 0

Лидерите на АБВ: "Позитано" 20 изневери на левите обещания

  • георги първанов-
  • ивайло калфин-
  • абв-
  • ловеч-
  • избори-
  • бсп-
  • герб

Формацията отваря идейния си спектър и възможностите за коалиция и към центъра

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идеята на АБВ е да обхване колкото се може по-широка част от от политическия спектър и лявото тъй като те виждат, че БСП като управляваща пария, в лицето на „Позитано“, на ръководството, изневери на много леви обещания.

В същото време отваряме идейния си спектър и възможностите за коалиция и партниране в центъра – там, където има много хора, които са разочаровани и които не ги интересува идеологията, а искат просто да има повече работа, да има възможност да се реализират, да имат по-добро здравеопазване, т.е., елементарни човешки неща. “Мисля, че това е на дневен ред и това ще се опитва да прави АБВ. Самоцелни идеологически спорове аз лично не мисля да водя”, заяви на пресконференция в Ловеч лидерът на формацията Георги Първанов.

В настоящия момент са необходими съвсем прагматични решения, коментира Първанов и като пример даде пътуванията на АБВ из малките населени места и разговорите с хората там. А там темите на дневен ред са от къде могат да дойдат повече работни места и как децата им могат да се върнат от чужбина и да живеят отново в родината си и това не е идеология, обясни той. Георги Първанов каза, че в АБВ има доказани управленци – хора, които наистина са в състояние да предложат работещи решения.

АБВ отдавна се готви и за участие в парламентарни и местни избори, каза в отговор на журналистически въпрос Георги Първанов. И що се отнася до формата – тя ще се избере от ръководството на формацията, от хората, които я подкрепят, обясни резидентът и отново каза, че не бива да се поставя под съмнение дългосрочният характер на проекта АБВ. „Хоризонтът ни не е 25 май, хоризонтът ни е далеч напред във времето“, увери той.

Що се отнася до българските партии, те трябва да се променят, ако искат да са на европейско ниво, каза Първанов и допълни,че им е необходима повече демократизация и отваряне – и гражданско, и политическо.

Георги Първанов заяви, че срещу него и АБВ се води най-тежката компроматна война, но той и хората му ще играят честно и по правилата. Той обясни, че отказва да влиза в полемики с БСП, по повод обвиненията, че излизането му от партията може да допринесе за връщането на ГЕРБ в управлението.

„Това е основно оръжие на нашия опонент. Аз през 2006 година съм бил обект на такава компроматна война и спечелих 75% на вота. По време на импийчмънта имаше още по-мощна кампания и досега смятам, че доверието към нас се е закрепило, но от нас няма да излезе нито един опит за компромат, това е гарантирано. БСП като управляваща партия изневери на много леви обещания“, подчерта отново президентът.

От десетте точки на Манифеста на ПЕС половината не се изпълняват от българското правителство, даже се върви в обратна посока. Това коментира на пресконференцията в Ловеч евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящите европейски избори Ивайло Калфин. Младежката безработица, която е сочена за основен приоритет, за една година се е увеличила от 27 на 30% в България. „И тя няма да се реши с мантри и със заклинания и с това колко е хубаво, че ЕС е приел политика за младежка гаранция“, посочи той.

Въпросът с младежката безработица има конкретни решения, каза Калфин и даде за пример идеята за въвеждането на дуалната система, в която младите хора работят и учат едновременно. Промените в няколко закона обаче практически изключват тази система, каза евродепутатът. „Така че ние пак се връщаме на темата „лозунги“ и да изпратим 5000 души стражари из селата по „Временна заетост”. Това не е младежка политика по никакъв начин“, каза Калфин и допълни, че не бива да бъде учудващо, че все повече младежи избират да живеят в чужбина.

„АБВ заявява, че има минимум пет теми в българското общество, по които държавата трябва да намери съгласие и да гледа дългосрочно на тях“, каза Ивайло Калфин. Една от тях е свързана със структурата на икономиката, обясни той и допълни, че България няма как да забогатява, при положение, че изнася суровини и евтини услуги, а технологичният износ е под 4%.

„Заради това ние смятаме, че за 10 - 15 години България трябва да се опита да смени профила на икономиката. Най-общо това е свързано с насърчаване на такъв вид производства, които са технологични и имат пазарна врата. Ивайло Калфин заяви, че в България трябва да се върне планирането и даде пример с Европейския съюз, където до 2020 г. се знае всяко евро къде ще бъде похарчено и какъв резултат трябва да се постигне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА