30 Април, 2014 13:02 1 847 3

Алекс Алексиев: България се превръща в троянски кон на Кремъл

  • алекс алексиев-
  • цик-
  • дерегистрацията-
  • евроизбори-
  • вас

Инициативният комитет, който издигна кандидатурата му за евродепутат, смята, че с дерегистрацията му от ЦИК евроизборите са опорочени

Алекс Алексиев: България се превръща в троянски кон на Кремъл - 1
Алекс Алексиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли днес жалбата на Александър (Алекс) Алексиев срещу решението на ЦИК, с което комисията обяви за недействително собственото си решение за регистрацията му като кандидат за евродепутат.

„Никой не се изненада от решението на ВАС, което потвърди незаконните действия на ЦИК. Българското общество отдавна е свикнало с отсъствието на нормата върховенство на закона. По този начин Eвроизбори 2014 бяха опорочени не само с противозаконни действия, но и като неизпълнение на европейските правила и директиви“. Това изтъкнаха в изявлението си от инициативния комитет за издигането на Алекс Алексиев като независим кандидат на евроизборите по повод на дерегистрацията му от ЦИК.

Юридическото опорочаване на изборите бе съчетано и с политическо. Вместо предизборната кампания и резултатите от нея да поставят големите въпроси на България и Европа, те се превръщат в едно национално премерване на силите. Този подход е напълно неадекватен. Не се разбира, че без силна Европа, не може да има и силна България, коментират от ИК.

Идеите, анализите и прогнозите, които представи Алекс Алексиев в тези няколко дни на предизборна кампания, очевидно раздразниха партиите на статуквото, което доведе до политическо решение той да бъде отстранен. Наблюдаваме от управляващите политика, която вместо да формулира и защитава държавните интереси обслужва интересите на Кремъл.

Опозицията в повечето случаи наблюдава безучастно това гибелно за България управление и не се противопоставя ефективно. Тази действителност ние познаваме от дълги години. Опитът на Алекс Алексиев да постави важните проблеми пред Европа, както и идеи за тяхното решаване, беше недвусмислено пресечен.

Всичко това отново потвърждава прогнозата, че събитията в България, могат да доведат до нова национална катастрофа. Не се вижда резултат от тези избори, който да подсказва, че това може да бъде избегнато, смятат хората, издигнали Алексиев.

С действията си в полза на реализацията на проекта „Южен Поток“ и против строги санкции на руската агресивна политика в Украйна, правителството отдалечава България от нашите съюзници от ЕС и НАТО, изтъква се в позицията. „Сега, когато е нужна единна, консолидирана политика срещу авантюристичните планове на Путин, България видимо заема ролята на троянски кон на Кремъл. Ние считаме, че продължаването на тази политика нанася вреди на Отечеството ни. Нужна ни е голяма и дълбока промяна, която за съжаление няма да започне на тези избори“, казва се още в документа.

Това не е краят на реализацията на нашата кауза и на усилията ни такава промяна да бъде извършена с наличните законови и политически средства. Ние ще продължим борбата си за постигане на това, което смятаме за нужно и важно за България. Информационната кампания, която сме започнали ще продължи и каква форма ще приеме тя, ще бъде решено съвсем скоро, уверяват от инициативния комитет.

Според Изборния кодекс за участие в изборите кандидатът трябва да е живял поне последните 6 месеца в България или в друга страна от ЕС, което предполага да има адресна регистрация - по постоянен и настоящ адрес, там. Алексиев има постоянен адрес в България, но според ГРАО неговият настоящ адрес е в САЩ.

ВАС допусна свидетел по делото, който заяви, че Алекс Алексиев живее постоянно в България повече от 2 години, но съдът прие, че това е без значение, тъй като липсва негова регистрация по настоящ адрес в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 7 Отговор
    липсата на дясно-центриско пространство в политическата ни система автоматично дебалансира политиката ни по отношение на европа ,нато и сащ.част от българите приемат нато и ес като враждебни организации ,а ние сме членове в тях.без силна и независима дясноцентриска партия няма как да градим европолитики особено с децата на партизаните ,които управляват бсп.герб за съжаление не е алтернатива поне докато е ръководен от борисов ,компрометиран и некомпетентен той не познава компонентите на дясното .

    Коментиран от #2

  • 2 Пацо

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    Както виждаш по оценката на коментара си децата на партизаните нешо не са съгласни с теб

    Коментиран от #3

  • 3 Десислава Димитрова

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пацо":

    значи съм на прав път в анализа си!