Last news in Fakti

7 Юли, 2014 12:50 1 210 0

Почина Едуард Шеварднадзе

  • едуард шеварднадзе-
  • грузия

Бившият премиер на Грузия Едуард Шеварднандзе е починал тази нощ, предадоха световните медии.

Шеварднадзе е бивш съветски министър на външните работи, а по-късно президент на Грузия след разпадането на СССР между 1995 и 2003 г.

Той е принуден да се оттегли от властта след като разтърсвана от корупция и скандали Грузия се разбунтува срещу неговото управление.

Това беше искрата, която разпали серия от „цветни революции“ в бившото постсъветско пространство. Едуард Шеварднандзе ще се запомни с успеха си да договори края на разтърсваната от гражданска война Грузия.

Именно на усилията на Едуард Шеварднандзе средата на 80-те години на ХХ в. започва време на нормализиране на отношенията между СССР и Запада. Като външен министър комунистическите режими в Източна Европа падат и съветските войски се оттеглят от някои от другите „братски“ страни, доскорошни членове на военния блок Варшавски договор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА