2 Март, 2019 17:49 6 110 14

Фирма, собственост на 20-годишен, ще укрепва свлачището в Червен бряг

  • червен бряг-
  • свлачище-
  • христо янков
Фирма, собственост на 20-годишен, ще укрепва свлачището в Червен бряг - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Фирмата на 20-годишния Христо Янков „Юнайтед Пропърти Груп“ ЕООД в консорциум с „Валмекс“ ЕООД ще укрепва голямото свлачище при входа на гр. Червен бряг. То е под №14 и се намира на третокласния път Плевен-Радомирци-Червен бряг. Договорът с изпълнителя - ДЗЗД „Червен бряг 2018“, е на стойност 6,5 млн. лв. без ДДС (7,8 млн. лв. с ДДС). Ангажиментът на консорциума е да изпълни обекта за 15 месеца.

На 27 февруари с решение на местния парламент в Червен бряг свлачището е обявено за обект от първостепенно значение заедно със засегнатите от него имоти, пишат колегите от "Актуално". Единственият друг кандидат за участие в обществената поръчка е била фирмата „Строймонтаж“ ЕООД, но тя е отстранена заради несъответствие на офертата ѝ с изискванията на възложителя, а е представила и документи на чужд език, което е в разрез със закона. По време на предишния мандат на кмета Даниел Вълов свлачището е било укрепено с инвестиция от 1 млн. лева по ОП „Регионално развитие“, но то продължава да бъде активно.

Сега финансирането му е от ОП „Околна среда“, макар в документацията да е посочено, че все още не е подписан договор с управляващия орган за безвъзмездна финансова помощ. В свлачищния район попадат жилищни сгради, голяма част от които със значителни конструктивни нарушения. Има също техническа инфраструктура, резервоари на ВиК и магистрален водопровод, захранващ града, както и стълбове на преминаващия през свлачището електропровод за високо напрежение. Развитието на свлачищните процеси поражда опасност от прекъсване на платното от Червен бряг за Плевен. То е пропаднало и може да доведе до прекъсване на пътната връзка, се сочи още в документацията. Откъм западната страна на свлачището са напукани жилищни сгради.

Вторият етап на практика предвижда изпълнение на геозащитни мерки и дейности в свлачищния район, с оглед опазване живота и здравето на хората, живеещи в в района на свлачищата, както и на тези, преминаващи по републиканския път. Предвидени са две основни мероприятия на укрепване - дренажни укрепителни и отводнителни ребра, преминаващи през цялото свлачищно тяло, и силови конструкции, разположени в две ивици – над и под пътя.

Преди време проф. Божидар Божинов – ръководител на фирмата, разработила проекта за укрепването му, заяви, че в Червен бряг е едно от свлачищата с най-голяма дълбочина - 16-18 метра. Припомняме, че фирмата „Юнайтед пропърти груп“ ЕООД на Христо Янков спечели наскоро поръчка на стойност близо 6,8 млн. лв. без ДДС за проектиране и рехабилитация на туристически пътеки в Национален парк „Рила“. Той е придобил фирмата в края на август месец миналата година от Здравка Маринова. Първата ѝ регистрация е със собственик „Кенсингтън Мениджърс Лимитед“ – Сейшели. И в тази поръчка само дружеството на Янков е стигнало до класиране. Другите са отстранени в хода на процедурата по избор на изпълнител. В момента всички отстранени или класирани на различно от първото място обжалват поръчката и договор по нея не е сключен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Batushka

    25 8 Отговор
    Ми развиват се младите хора не им подрязвайте крилата!С днешното образование могат всичко ...
  • 3 ОТ НАЩЕ

    64 3 Отговор
    АААААААААААААА, МОЖЕ И УЧЕНИК ДА Е, ВАЖНО ДА Е ГРАБЛИВО ГеРБЕРЧЕ !!!
  • 4 Коментар📝

    33 2 Отговор
    Не е на 20 А на 20 и Половина🤗
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    44 2 Отговор
    То всичко е ЯСНО !!! Лъскавата фирма ще прибере милионите !!! А после ще изчезнат за Сейшелите без ДДС !!! Ще остане само 20 год. голанко !!!!Важно е да има за ТИКВОЧА ЦАПЦАПЦАРОВ и Цвичката!!!
  • 7 гост

    19 0 Отговор
    Кучето (ние балъците дето ги търпим и избираме) си лае кервана си върви.
  • 8 Е връзки

    16 0 Отговор
    Не беше ли там гл арх сегашния гл архитект на София?
  • 9 Азазел

    28 0 Отговор
    Това е стара схема. Поръчката се печели от фирма близка до организиращите търга. Опит естествено няма (служители също), но е в съдружие или взима като подизпълнител фирма с опит. Фирмата с опит обикновено работи на ръба на печалбата иначе няма обект, а трябва да плаща заплати, лизинги и т.н. И за да е поне на нула, качеството почти винаги е под всякаква критика.
  • 10 киро

    26 1 Отговор
    Поставен келеш на ГЕРБ ясно е
  • 11 гнида

    9 0 Отговор
    Те и магистралите така качествено и евтино ги правят !
  • 12 Бате СЕР ГЕЙ

    6 0 Отговор
    Тука няма ОПГ, всичко е нормално и законно за кочината БГ
  • 13 Без глава

    1 1 Отговор
    е подобре
  • 14 онзи

    3 0 Отговор
    Тоя малки на 20 г. толкова много опит има, че ще изпълни поръчката без грешка. На края ако го питат за какво е взел тези 7млн. сигурно няма да може да каже.