16 Ноември, 2019 18:14 18 070 42

Новоизлюпен депутат се отървал от фирма с половин милион дълг към хазната

  • стоян божинов
Новоизлюпен депутат се отървал от фирма с половин милион дълг към хазната - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Нов депутат се закле вчера в парламента. Стоян Божинов зае мястото на подалия оставка Атанас Стоилов. Последният се отказа от депутатската банка и стана кмет на Сандански. Общо 7 са народните избраници, напуснали законодателната си дейност. Един от тях стана общински съветник, останалите седнаха в кметските столове.

Освен пресен депутатски имунитет, Стоян Божинов има сложна история с НАП и с банка, разкрива разследване на сайта "Биволъ", споделено от OFFNews.

През юли 2013 г. активистът на ВМРО Стоян Божинов, който сега влиза в Народното събрание на мястото на новоизбрания кмет на Сандански, продава фирмата си “СМРМ Транс” ЕООД на лицето Въчко Въчков. Към този момент фирмата дължи почти половин милион лева на НАП. Повече от година по-рано, през април 2012 г., НАП е издала на фирмата ревизионен акт за 489 254,07 лв. за отказано право за приспадане на данъчен кредит по фактури.

Новият собственик оспорва в съда ревизионния акт на НАП, но той е окончателно потвърден от ВАС с Решение 1322 от 2017 г.. Междувременно чрез фирмата Въчко Въчков тегли кредити от ДСК и успява да натрупа задължения за впечатляващите 3,6 милиона лева общо към НАП и Банка ДСК.

Новият собственик на фирмата Въчко Въчков има общо 3,6 милиона лв. задължения и запор.
С продажбата на фирмата, дължаща близо половин милион на хазната, Стоян Божинов подобрява рекорда на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев. Както разкри Биволъ, през 2016 г. Гамишев успява да се отърве от фирма, която дължи на НАП 200 000 лв, като я продава на “сламен човек”.

След развихрилия се скандал Гамишев подаде оставка като депутат, а НАП му заведе дело за възстановяване на сумата. Освен това данъчните поискаха да се обявят за недействителни 134 подобни сделки за прехвърляне на имущество за над 20 млн. лв. (информация на в. Сега)

Божинов: “Супер чист съм, но съм прекаран”

Биволъ се свърза за коментар със Стоян Божинов през социалната мрежа Facebook. Той беше категоричен, че е “супер чист” и е бил “прекаран” от лошия мениджмънт на фирмата, поверен на друго лице – Мария Митева.

“Фирмата реално се управляваше от друго лице, с генерално пълномощно и аз нямах подписан нито един документ и след като видях, че фирмата трупа задължения, помолих генералния пълномощник да прехвърли фирмата на неин служител и да се съди колкото си иска с НАП. Пълномощникът така и направи. Пълномощникът се казва Мария Митева. През цялото време фирмата е обслужвана счетоводно и управлявана от Мария Митева. Аз не съм разписвал нито една сделка”, заяви Божинов.

Запитан дали все пак той не се чувства отговорен за големия дълг, Божинов доразви обяснението си:

"Аз не съм се занимавал с тази фирма, просто я бях предоставил на Мария да работи. Когато разбрах, че не работи добре, я помолих да я прехвърли на някой неин приятел, което и направи. И аз съм прекаран в случая".

Стоян Божинов не се съгласи с напомнянето, че случаят прилича на този на Гамишев. “Задължението не е било окончателно, а после тази фирма е взимала кредити и държавата е могла да си вземе всичко. Не знам защо не го е направила.” – каза той. “А и законодателството е било друго.“

Не става ясно обаче как прехвърлянето на задълженията към друго лице, което “да се съди с НАП”, решава репутационния проблем с неплащането на данък в такъв размер и използването на подставени лица.

Мария Митева е била разпитвана от Окръжна прокуратура – Варна по наказателно дело за данъчни измами. Досъдебното производство № 330 ЗМ-477/2015 г.е образувано на 25.04.2012 г. след подадено уведомление от ТД на НАП във Варна. Сигналът на НАП е срещу фирмата “Макском 81” ЕООД, а сред фирмите, на които са издавани фактури, фигурира и “СМРМ Транс”. Митева твърди при разпита, че сделката е била реална и разплатена по банков път.

Делото е спирано и възобновявано няколко пъти през 2013, 2014, 2015 и 2016 г. НАП обаче постоянства и дори през 2016 г. успява да осъди Прокуратурата да продължи досъдебното производство, след като наблюдаващия прокурор го прекратява за пореден път. Това става с определение номер 47 от 18.03.2016 г. на Окръжен съд – Разград. По-нататъшната съдба на това досъдебно производство не е известна.

През 2010 г. транспортният бизнес на семейството на Божинов претърпява неудачи в Гърция. Властите в южната ни съседка конфискуват камиони със стока на фирмата “Сторос” ЕООД, която тогава е собственост на майката на Божинов. Задържани са и шофьорите и започват наказателни дела.

“Няма осъдени шофьори. Не е осъдена и фирма Сторос. Там спедиторите бяха правили някакви далавера. Те са осъдени, гръцки спедиторите. Ние сме били добросъвестни, но за съжаление така е в транспорта.” – коментира Божинов този случай.

Впоследствие камионите са продадени на търг от гръцката държава на безценица. Божинов разказа, че обмислял да съди гръцката държава, тъй като фирмата му претърпяла щети без да има вина. Но тежките процедури и големият депозит го разубедили да завежда дело в Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ttt

    158 8 Отговор
    Поредният дебилен гербераст ...

    Коментиран от #31

  • 2 Крокозъбел

    115 4 Отговор
    Тихо, че господин Горанов ще ви спре парите!
  • 3 Коментар📝

    157 2 Отговор
    ТРЕПАНЕ ТРЯБВА ЗА ТИЯ ДРУГО НИЩО.КАТО СКОТОВЕ ЖИВЕЕМ ЗАРАДИ ТЯХ.

    Коментиран от #17

  • 4 ачик куме в очите

    138 2 Отговор
    Да се разсеят всякакви съмнения , ако все още някой храни такива. Народното ни събрание е свърталище и убежище на криминали.
  • 5 САМО ПИТАМ

    51 76 Отговор
    Защо Биволъ веднъж не се сети за Александър Томов, Емилия Масларова , Корнелия Нинова и още куп други комунистически МАФИОТИ окрали безскрупулно държавата , да не би нещо да са в близки отношения ?!

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 на Боце продажниците от БСП

    49 8 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    И аз това искам , да пишат и за Станишев , и за Гергов , и за Мерджанов , и за Миков , и за Пирински , и за Жаблянов ....... Все лошо да пишат.
  • 8 Sochi

    51 2 Отговор
    Къде ми е Калашника питам!? Поздрави от Чаушеску.
  • 9 Ххх

    67 2 Отговор

    До коментар #5 от "САМО ПИТАМ":

    Само питаш. Ама още не се е обадил и другия, дето само ти го набиваше. Не чувстваш ли, че ставаш банален. Всичко се опитваш да поставиш в противопоставянето комунисти - антикомунисти, ГЕРБ - БСП, НАТО - Русия, добрите и лошите. Не може ли поне един път да надмогнеш ограниченото си мислене ? Или то може би не е чак толкова ограничено. Ама нали имаше една приказка - който плаща, той поръчва музиката. И на тебе предполагам такава музика да поръчват. А да коментираш Бивол какво отразявал, и какво не. А какво отразяват трите национални телевизии ? Нищо, че по изборите Борисов се правеше на обиден на БТВ. Ами какво да кажем за ярко партийните телевизии Канал 3 и ТВ Европа. За журналисти като Георги Коритаров, Георги Харизанов, Антон Тодоров, Илиана Беновска. Ами вестниците на Пеевски ? Ами агенция ПИК. Виждаш ли ти, журналистите ни колко играели срещу ГЕРБ. И колко са тия журналисти и медии ? А колко са тия, които словославят управляващите или с автоцензурата в коментарите си се опитват да ни представят живота в розово. Как цъфтиме и връзваме, благодарение на вещото и мъдро ръководство на бащицата, единствения, неповторимия, несменяемия.

    Коментиран от #27, #30

  • 10 Име

    57 4 Отговор
    Ай да видим ся Гешев като е толко добър, честен и професионалист дали ше го разкрачи и тоя на площада като Иванчева, или просто ще се почеше където не го сърби и ще се обърне настрани да иде да си свърши работата.
  • 11 Име

    30 4 Отговор
    Ай да видим ся Гешев като е толко добър, честен и професионалист дали ше го разкрачи и тоя на площада като Иванчева, или просто ще се почеше където не го сърби и ще се обърне настрани да иде да си свърши работата.
  • 12 розово

    44 3 Отговор
    Трябва да се гордеем с нашите политици независимо от коя партия са защото те са съвършенни.Съвършенни в кражбите.А да крадеш не е лесна работа.
  • 13 Behemoth

    43 3 Отговор
    В ГЕРБ всичките с брадва са дялани...толкова грозни хора на едно място ,няма как да е случайно...

    Коментиран от #19

  • 14 Bum

    34 2 Отговор
    Ха-ха.Преибаха втория пенсионен фонд. Това е отвличане на вниманието. 1ден болнични аууу кой ще ги плати..

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Прекарвач

    55 2 Отговор
    Това НИЩО се изказва ,че е прекаран?! И става депутат и ние ще чакаме да ни защитава интересите?!
    Боже, опази! Нищожеството не могло да опази сеобствените си интереси и го "прекарали" ,а ние да чакаме нашите да отстоява!
    Само на мен ли ми се струва, че вече, съвсем открито ни правят на дебили ?!
    Или сме такива, щом го допускаме ? Сигурно сме.
  • 17 слаботоков

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар📝":

    Прав си!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 розово

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Случайно този не е от ГЕРБ.
  • 20 Еи.....

    7 3 Отговор
    Пак оди да гласуваш. Щом ти харесва да те прекарват.
  • 21 валери

    10 0 Отговор
    Не те ли е срам?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гоуст

    22 1 Отговор
    Какво сте се разревали, че имал милиони задължения? Нали влиза в политиката? За половин година ще ги е погасил без проблем. После каквото дойде, все е напред... Пълен смях
  • 24 Горо

    24 2 Отговор
    Сайтът "'Vesti.bg"', чийто собственик е небезизвестният Радосвет Радев също цензурира коментарите на читателите си и онези,които пишат против диктаторското управление на ГЕРБ и Бойко Борисов могат да прочетат: "Вие нямате право да пишете коментари". Браво, Радев, ти си истински стожер на управляващите, които и да са те. А делението на "комунисти" и "антикомунисти", както и на "русофили" и "русофоби" е само за глупаците.
  • 25 Тодор Александров

    30 1 Отговор
    Стоян цял живот е бил бандит, дори когато беше полицай и сега е такъв,но е от партията на шкембе войвода.
  • 26 един българин

    18 1 Отговор
    Той затова е станал политик - за да се освободи от борчовете си - Крадливите политици защитници на мафията , умират за такива ЗАВИСИМИ КАЛИНКИ - защото са готови на всичко - само и само дълговете да им се опростят ! Но така е СПИ "народе" гяурски , вечният си сън няма да си последният изчезнал!!!
  • 27 Уууууу

    2 12 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    Явно си подплатен изотзад с комунистически стимул !
  • 28 Мъка мъкаааа

    8 0 Отговор
    МнОУ ПрОС народ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Шиле

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ххх":

    Когато четеш трол,платен или просто глупав,НЕ МУ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ защота го храниш.Има такъв девиз в NET-а и ми се струва,че е отличен.
  • 31 Бсп

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "ttt":

    Троле, да беше прочел статията, преди да оплюеш ГЕРБ. Този Стоян Божинов не е от ГЕРБ. Интересно ми е за този грешен коментар пари ще получиш ли?
  • 32 Той не е подписвал,горкият човечец

    16 2 Отговор
    Как са го набедили,а той просто си е бил дал фирмата от добра сърце!Душа човек...мани,мани...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Pencso Kubadinski

    11 1 Отговор
    Хората гладуват а вие крадете.Безсрамници....
  • 35 Станко георгиев

    15 1 Отговор
    Ми..И този като шкембе войвода. Краде и с гъзaси и то без да е депутат. А сега ще се развихри
  • 36 Старшинката

    16 1 Отговор
    БА си одухотвореното лице има тоя!! Все едно е надянал стар, армейски противогаз.
    Лицето, казват е огледалото на душата. Е тоя, направо е разрушител на огледала.
  • 37 2958

    16 1 Отговор
    Смятам, че лице, което не знае какви последици може да има генералното упълномощаване за собствения му бизнес и твърди, че "лично той нищо не бил подписвал", няма място на държавна и онществена служба.
    В най-добрия случай е ИДИОТ.
  • 38 Амиии

    7 3 Отговор
    Старите забравени ли са или техноимпекс , е от вашите хора приватизиран .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Rezerva

    15 1 Отговор
    Всички са такива.
    Фирмите им все фалират, а те самите-все по-богати.
  • 41 цвцв

    8 0 Отговор
    това са управляващите народе,свойте фирми и семейства те могат да управляват,а ламтят за кражби от народа гадове
  • 42 Дядото

    3 0 Отговор
    Ехеееее.... Добро утро Българи , разсънихте ли се или ви трябват още 30 години "преход"!!!??! Докато медиите ви занимават с ежедневни битови караници...намръщени псевдобизнесмени и алчни и безморални депутати ви ОКРАДОХА ...ЧЕ И ДЕЦАТА ВИ ЩЕ ВРЪЩАТ-ДОЖИВОТ !! То еврофондове ли не бяха,...то ДДС схеми, здравни каси , фалшиви дипломи...,лекарства, строежи по морето,...ИЗТОЧВАНЕ НОНСТОП....!!! СКАПАНА ДЪРЖАВА.....КОЙ КАК МОЖЕ ДА СЕ СПАСЯВА !!!