28 Март, 2022 20:37 5 882 19

Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание?

  • турски поток-
  • газопровод-
  • плевен-
  • р. вит

Тук изниква въпросът как са били приети документите за този газопровод

Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Работи ли газопроводът “Турски поток” с документи с невярно съдържание? Въпросът е важен. Редно е отговорните институции да отговорят на него, след като ФрогНюз се натъкна на тотално разминаване между наличната документация.
Изключително спорно се оказва строителството на газопровода в района на р. Вит край Плевен. Това е един от сложните етапи в изграждането на тръбата.

Преди около 2 години започва да се вихри сагата с пресичането на р. Вит от “Турски поток”.

Първоначално планът е бил тръбите да минат под коритото на реката по така наречения метод "хоризонтално насочено сондиране". При него се използва голямо количество бентонит под налягане. Отговорните институции и проектантите обаче пропускат факта, че става дума за карстов район. Бентонитът отива по-надолу от предвиденото, където се намират кладенците на водоснабдителната система на град Плевен, обясниха пред ФрогНюз експерти. Водата се размътва, става негодна и съответно се взема решение процесът да спре, докато не се намери друг начин. Това потвърдиха и от "Басейнова дирекция - Плевен" за ФрогНюз.

Такъв в крайна сметка се намира - открит траншеен метод. И "Басейнова дирекция" издава нужното за това разрешително, защото се касае за преминаване през р. Вит, която е под шапката на институцията.

И тук се намесва Риболовен клуб “Балканка” - неправителствена организация, която се бори за защита на природата. “Баканка” обжалва разрешителното за ползване на повърхностен воден обект за преминаването на "Турски поток" през р. Вит пред Административен съд София - град.

И тук сюжетът се заплита.

От съдебното решение за първи път става ясно, че в делото е представен протокол, според който тръбата е преминала през р. Вит според първоначално заложения в проекта метод - вертикално насочено сондиране. Представен пред Административен съд София - град е акт 16, става ясно от делото, с което ФрогНюз разполага. В него четем:

"В съдебното производство е представено разрешение за ползване № CT-05-1090 от 23.12.2020 г. на началника на ДНСК за строеж "Разширение на газопреносната инфраструктура на (фирма), паралелно на северния газопровод" ведно с протокол обр. 16 за установяване годността на строежа, в който е посочено, че пресичането на газопровода към 338.7 - км 339.5 с р. Вит е изпълнено по метода на наклонено-насочено сондиране”.

Куриозното е, че противно на записаното в съдебното решение и Басейнова дирекция “Дунавски район”, и в официален отговор от Дирекция “Национален строителен контрол” (ДНСК) се посочва, че тръбата в района на р. Вит е изградена по траншеен метод.

Къде е истината?

Разминаването в случая може да е по две причини. Първата е да е допусната фактологична грешка в самото дело, което обаче е малко вероятно. Все пак всяка дума в съдебното решение се обосновава на конкретно доказателство.

Втората възможност е доста притеснителна - “Турски поток” да работи на база на документи с невярно съдържание. Тук изниква въпросът как са били приети документите за този газопровод и кой е положил подписи за вкарването му в експлоатация, ако в крайна сметка има разминаване в документацията. Кой би имал интерес “Турски поток” да бъде завършен скорострелно, докато едно от нужните за изграждането му разрешителни се обжалва в съда и съответно все още не е влязло в експлоатация? Какво следва, ако това в действителност е така? И ще понесе ли някой отговорност?

От Риболовен клуб “Балканка” ще отнесат въпроса към прокуратурата. Предстои да видим дали казусът ще има развитие.

"Не мога да правя прогнози прокуратурата как ще реагира. Имаше друг случай с р. Вит при строителството на АМ “Хемус”. Беше разкопано, баластрата беше открадната през 2019 г. Тогава сигнализирахме до прокуратурата. В момента все още се води преписка срещу неизвестен извършител в прокуратурата в Ловеч. Прокуратурата е до никъде, а там черно на бяло се знае кой е извършител и всичко е документирано. Три години няма никой. България няма държава. Те съсипват река след река, правят абсолютно забранени неща, секат дървета по реките, които са най-важните в света и то за някаква мижава далавера”, каза Димитър Куманов от “Балканка” пред Фрог.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на 100%

    33 4 Отговор
    Пак герберистката сган е замесена в мушингията !!!
  • 2 Чернокож европеец

    7 5 Отговор
    няма хляб, ние идва при вас и ваше благосъстояние и ваша риба балканка ние излови с заострено копие
  • 3 реалиста

    14 9 Отговор
    жужака,лукойл,герб,дпс,каскета и т. н. на бесилото
  • 4 Закривай

    0 4 Отговор
    Мухаха хохохо хихихи..някой имиджов проблем от дългите май ще възникне..само че ремонта може да е безсрочен
  • 5 Иван

    13 8 Отговор
    Унищожиха природата и замърсиха водата в името на печалбата от Газпром! Измамници и убийци са само в Газпром!
  • 6 При тези природни дадености Путин

    13 8 Отговор
    можеше да направи Русия зечмен рай. Путин избра друг път. Той проигра фантастичния шанс да направи Русия украшение на света и я превърна в опасно, бедно, зло и уморено чудовище, символ на смъртта и ада, в световно позорище. Преди Пуитн само на Хитлер се е отдавало да превърне цяла страна във военен престъпник“, каза още Александър Невзоров.
    Ето тези думи трябва да се научи да рецитира президентът Радев, а не да вдъхновява озверели тролове, които слобоблудстват с невиждана злост.

    Коментиран от #18

  • 7 Зззз

    6 5 Отговор
    Тези разследвания са 2/3 нагласаване на фактите.До там ни докараха ,че всеки вярва на това ,което му изнася и при толкова разследващи журналисти за какво ни е прокуратура ,изключвам че е "независима"
  • 8 Сесесере

    7 4 Отговор
    Русофилски далавери!
  • 9 Вова

    4 9 Отговор
    Нали работи? Какъв е проблемът?
  • 10 XXL

    14 2 Отговор
    Щом oня е напълнил чекмеджето, всичко е абцелютно законно!
  • 11 Документите

    7 2 Отговор
    са натъпкани в дебелия теменужник, дълбоко, дълбоко.....
  • 12 Лондон/Вашингтон

    12 3 Отговор
    Норвегия с едно малко нефтено кладенче ,направи народа си със висок стандарт на живот,там казват че нефта им дар от господа,и печалбите ги раздават в кеш на хората,в Швейцария казват че водата им е дар от господ и там водата е безплатна,а интелктуалния инвалид Русия с толкова много ресурси живеят в мизерия

    Коментиран от #17

  • 13 Цуца

    6 0 Отговор
    Остана ли нещо несъсипано в нещастната ни територия?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошо

    2 0 Отговор
    Надзор имало ли е, кой е подписвал актовете?
  • 16 България сър

    2 0 Отговор
    Е тук не е нанесен нито тиквата ,нито цацата ,нито каскета.Те са белички и пухкавички.Киро Харварда е виновен.мътиш ми не мътиш водата ...Нали така другари комунисти под различни наименования.
  • 17 злобар

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лондон/Вашингтон":

    И в Ирак и Сирия, в Либия и Нигерия, във Венецуела също имат стотици кладенци ама не могат да живеят дори мизерно..България да благодари на господ ,че не и е дал такива ресурси щото дори така гъмжи от чакали и грабливи хищници та камо ли ако имахме и кладенци ,в какъв ли зверилник щяхме да живеем... : )
  • 18 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "При тези природни дадености Путин":

    Всеки жъне туй което е сял...Клетвите и молитвите на всички газени и мачкани през вековете рано или късно намират ответ...Божият бич е жесток и справедлив !...Да му мислят всички които са стъпили на криво...
  • 19 Russia Default

    0 0 Отговор
    Русите да плащат транзита в левове,след като си направят сметка в българска банка,по курса на деня!