4 Януари, 2015 11:03 2 628 0

Спортните моменти на 2014-та

  • спортни-
  • моменти-
  • 2014

Българският спорт имаше своите възходи и падения през цялата изминала година

Спортните моменти на 2014-та - 1
Снимки: БТА/AP

2014-та беше една от най-противоречивите години за българския спорт. Разочарованията и триумфите се преплитаха едни в други, пращайки нацията от пълния шок до голямата радост.

Сривът в родния волейбол беше компенсиран от новия възход на българската художествена гимнастика.  Мачовете в Шампионската лига на Лудогорец ни накараха да забравим за проблемите на традиционните български грандове Левски и ЦСКА. Постоянните разочарования от националния отбор по футбол бяха компенсирани от невероятните успехи на Григор Димитров по световните тенис кортове.

От спортната редакция на Факти.бг се опитахме да съберем най-интересните моменти в българския спорт през 2014-та с надеждата обзора след края на 2015-та да е изпълнен с много повече успехи и добри новини за българските фенове на всички спортове.

Денис Джамбазов:

Художествена гимнастика

През месец септември в Измир българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели световната титла в многобоя. Този грандиозен успех за страната ни несъмнено ще се помни дълго.
След 18-годишно чакане момичетата ни отново стъпиха на върха и накараха милиони българи да се гордеят с тях.

Възпитаничките на Ина Ананиева в състав - Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова, изиграха страхотно и двете си композиции.

България завърши на първо място, следвана от Италия, Беларус и Русия. Фаворитките от „Сборная” останаха без медали, след като допуснаха изключително груба грешка на съчетанието с пет чифта бухалки. Златните отличия на ансамбъла ни бяха връчени от президента на Международната федерация по гимнастика Бруно Гранди.

Благодарение на този успех, Ина Ананиева бе избрана за треньор на годината за 2014 година, а ансамбълът – за отбор на годината.

Освен златото в многобоя, федерацията ни по художествена гимнастика може да се похвали с европейска титла, титла и медали от световни купи на ансамбъл жени, сребърен медал от Младежките олимпийски игри, бронзов медал от Европейското първенство.

„За мен е чест, гордост и отговорност да бъда начело на най-успешния спорт за 2014 г. на България”, заяви в края на годината председателят на федерацията Илиана Раева.

 

Юбилейната година на „Левски”

Футболният отбор Левски изживява много трудни времена. „Сините” изпратиха една от най-слабите години в своята история – за първи път от 24 години насам тимът не участва в евротурнирите, а освен това левскарите допуснаха рекорден брой загуби в първенството. За капак, вечният съперник ЦСКА записа шеста поредна победа над Левски.

На 23 май обаче бяха забравени тези несполуки, за да бъде честван един паметен юбилей – хиляди фенове на Националния стадион „Васил Левски” и милиони пред екраните запяха „Само Левски”, за да ознаменуват 100-годишния юбилей на клуба.

С много програми, празненства и награди, Левски отбеляза век от своето съществуване. А феновете на отбора доказаха, че макар и в трудни времена, те са най-ценният капитал на клуба и тяхната любов е по-силна от всичко.

На 23 май с празнична хореография по трибуните и атрактивна шоу програма празниците за 100-годишнината стигнаха кулминацията си, като преди началото на двубоя 160 легенди на спорта получиха специални плакети. Левски победи Лацио с 3:2 и зарадва привържениците си.

Фенове и ръководители организираха един прекрасен юбилей, който ще се помни дълго време.

Теодор Николов:

Лудогорец възкреси българския футбол в Европа

Походът на Лудогорец в Шампионската лига определено е футболният акцент в страната ни за 2014.

„Орлите” не само подобриха постижението на Левски, но си тръгнаха от груповата фаза на надпреварата с цели 4 точки. Така те постигнаха нещо, което едва ли ще бъде повторено в близкото бъдеще от някой от другите тимове в „А” група.

Постижението е още по-впечатляващо от факта, че в групата на разградчани се намираха еврошампиона Реал (М) и английският гранд Ливърпул.

Разградчани записаха славни страници в българската футболна история и зарадваха десетките хиляди запалянковци, които ги подкрепяха на „Васил Левски”.

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев демонстрира сериозно самочувствие и вяра в развитието на отбора му и заяви, че "орлите" се нуждаят от съвсем малко, за да могат да прескочат груповата фаза в Шампионската лига и да играят 1/8-финал.

В първото си участие в турнира тази година, българският шампион завърши на 4-ото място в групата си с 4-те си точки, като остана на 3 от втория Базел и едва на 1 от третия Ливърпул.

Наставникът разкри още, че вече се работи по зимната селекция, но няма да е изненада и ако не бъдат привличани нови футболисти.

Накрая той даде и своята оценка на изминалата 2014 година, която определи като "луда и успешна".

"Това бе една луда година за нас, но интелектуално проведена. Успехите през 2014 година бяха плод на една целенасочена работа. Мисля, че Лудогорец напълно заслужи класирането си с поведението си в Европа, говоря като организация. Цялото ръководство се държа на високо ниво и няма никакви забележки от УЕФА”, с гордост коментира специалиста.

Участието на Лудогорец в евротурнирите обаче се оказва много ценно не само за клуба, но и за България като цяло. Страната ни финишира на 25-о място в ранглистата на УЕФА, което си е сериозно изсрастване за последните две календарни години. Националният коефициент е 16,750 точки, събран от последните пет сезона. Показателите ни сега са 4,250 - актив, който е трети по сила след миналия сезон (5,625) и 2010/11 (4,625).

Конкретно в нашия случай това ще рече, че шампионът ни тръгва от втория квалификационен кръг. В Лига Европа и трите ни тима тръгват от първия квалификационен кръг.

По важното обаче е това, че най-после и България отбеляза своя пробив в ШЛ и резултатът несъмнено се дължи на отличната работа на ръководство и футболисти в тима от Лудогорието. Може само да се надяваме, че шампионите само ще надграждат и догодина отново ще може да се радваме на участието им в Европа.

Григор бе тенис атракцията на 2014

Родните фенове на тениса също имаха доста поводи на радост благодарение на страхотния сезон, който преживя първата ни тенис ракета Григор Димитров.

Хасковлията  спечели три титли в турнирите на АТP през изминалия сезон, достигна до полуфинал на "Уимбълдън" и се изкачи до рекордното в историята на българския мъжки тенис осмо място в световната ранглиста.

Едва ли някой, който е гледал би забравил страхотните сблъсъци на Гришо с Надал на ¼ -финалът на Откритото първенство на Австралия и полуфинала на „Уимбълдън” със световния номер 1 Новак Джокович. Вярно е, че българинът загуби и двете срещи, но израстването което демонстрира бе колосално в сравнение с миналите години. Димитров игра като равен с равен и запази достойнството си срещу най-добрите в света.

Григор бе и основната фигура, която помогна на отборът на България в Атина за купа Дейвис, където в плейофа за оставане във втора група – зона „Европа/Африка” играхме срещу състава на Гърция.
Най-добрият ни тенисист спечели с 6-3, 6-3, 6-0 мача си с Маркос Каловелонис и постига своята юбилейна победа № 100 в професионалния тенис. На двойки с партньор Димитър Кутровски се наложиха над гръцката двойка с 7-6, 6-2, 6-4 и това беше достатъчно за крайната победа на българския отбор. Преди участието си на следващия Мастърс 1000 в Монте Карло, достига до 14-то място в световната ранглиста.

Треньорът на българската звезда коментира играта на своя възпитаник и отчете огромния ръст на нашето момче като опит и психика.

"Изявите на Григор срещу Джокович и Надал в турнирите от Големия Шлем са безспорни доказателсва за силния характер на спортиста. Така се вижда докъде се простира психиката му и къде иска да бъде. Някои тенисисти достигат до там, но след това не правят нищо. Григор се чувства добре и не се страхува. Именно тези моменти го преврърнаха в по-добър тенисист, в това което е в края на 2014”, категоричен бе специалиста.

От своя страна Гришо гледа на изминалата година със задоволство като е готов да надгради постигнатото през следващата.

Желанието на българина е да спечели първата си титла от Големия шлем през 2015. Димитров в момента работи усилено в Калифорния, след което ще се премести в Австралия, очаквайки първия турнир от Шлема за 2015-а година.

Гришо, в момента 11-и в световната ранглиста, ще подгрее за Откритото първенство на Австралия с турнира в Бризбейн заедно с едни от най-големите имена в този спорт - Новак Джокович, Анди Мъри, Рафаел Надал. 23-годишният Григор се класира на четвъртфинал в последното издание на турнира в Австралия миналия сезон, докато по-късно през сезона се наслаждаваше на полуфинал на Уимбълдън. Той каза по повод предстоящия сезон:

„Зад моя успех стоят години на изключителни усилия, но не съжалявам за тях. Напротив - продължавам с пълни сили напред, защото имам върхове за покоряване. Надявам се да съм добър пример за всички млади хора в България, които имат доверие в мен. Благодаря и на онези хора с хилядите български знамена, които виждам по света",с усмивка заяви Григор.
 

Росен Стойчев:

Волейбол

Тази година далеч не беше от най-добрите за българския волейбол. През цялата година родните отбори се тресяха от финансовата криза.

Отборът на Левски изкара сезона, издържайки се основно чрез подкрепата на бившия национал Владимир Николов. Благодарение на това и „сините“ успяха да  спечелят Купата на България и да стигнат до финалния плейоф за титлата на страната. След края на сезона обаче Николов заяви, че не може повече да издържа отбора. До есента въобще не беше ясно дали „сините“ ще стартират в новия шампионат. Все пак те го направиха с отбор, съставен почти изцяло от юноши. Все още не е ясно и дали отборът ще може да играе в първенството и през следващата година, тъй като няма пари за наем на тренировъчна зала.

Общо взето в същото положение се намира и отбора на ЦСКА, който през последните няколко години съществува основно благодарение на усилията на своя президент и треньор Александър Попов. Той непрестанно зашива бюджета на „червените“, главно чрез помощта на феновете.
Иначе шампионатът за трета поредна година бе спечелен по безапелационен начин от Марек Юнион Ивкони. Отборът не допусна нито една загуба в първенството, регистрирайки 28 победи от 28 мача. Шампионите отново играха във волейболната Шампионска лига, където до този момент имат една победа срещу испанския КАИ Теруил.

Лошото положение в клубния ни волейбол даде отражение и върху националния отбор. След няколко години на непрекъснат възход, през изминалата волейболните национали преминаха през невиждан от много време срив. Българите се представиха изключително зле в груповата фаза на Световната лига, където регистрираха 11 загуби от 12 мача. По ирония на съдбата единствената им победа дойде срещу тимът на САЩ, който впоследствие и спечели турнира.

Всичко това коства оставката на националния селекционер Камило Плачи, с който бяха свързвани успехите на тима през последните 2 години. На негово място бе назначен  легендата на родния волейбол Пламен Константинов. Той до последно води преговори с Матей Казийски за връщането му в отбора, но те останаха безплодни. Все пак останаха надеждите за по-добро представяне на Световното първенство.

На Мондиала в Полша България продължи да се представя изключително незадоволително и записа едва три победи от 9 мача, отпадайки още след втората групова фаза. Това остави националите  на 13-то място в света. Световен шампион стана отборът на Полша след успех на финала срещу Бразилия.

Женският отбор на България се представи малко по-добре по време на Световно първенство в Италия. Там българките записаха 4 победи и 5 поражения, достигайки до 11-то място в класирането.

През ноември стана ясно, че руският специалист Владимир Козюткин няма повече да води женския ни отбор, а Пламен Константинов ще продължи да е селекционер на мъжкия отбор.

Иво Стойнев:

Национален отбор по футбол

Изпратихме една не много успешна година за националния ни отбор по футбол. Въпреки доброто представяне през 2013-та и големите очаквания за квалификациите за Евро 2016, представителният ни тим не успя да изпълни целите си. През 2014-та година родните „лъвове“ изиграха 6 мача, от които 4 квалификации и 2 контроли.

Годината започна с победа над Беларус (2:1) в приятелски мач и добрата игра даде надежди за добро представяне на родните фенове. На 23-ти май обаче националите се изложиха в контрола с Канада (1:1).
Дойде и времето на квалификациите. Историята се повтори – обещаващ старт – трудна победа като гост на Азербайджан(2:1). Последва домакинска загуба от Хърватия (0:1), но шансовете ни за третото място останаха.

Най-важният мач на националния отбор бе в Осло срещу Норвегия. И оттогава започнаха проблемите. След неубедителния мач в Норвегия и загубата с 1:0 се заговори за смени на треньора Любо Пенев, както и за вътрешни проблеми в тима.

Само 3 дни по-късно българският национален отбор записа един от най-срамните си резултати в историята след като завърши 1:1 у дома с футболното джудже Малта и най-вероятно загуби шансовете си за класиране на Евро 2016. Това преля чашата на търпение на ръководните органи в БФС и уволнението на Пенев не закъсня.

За нов старши-треньор  бе избран Ивайло Петев. Поставената му задача е да класира трикольорите за европейското първенство.

Кубрат Пулев

Изминалата 2014-та година бе добра за българския бокс – Кубрат Пулев се изправи срещу световния шампион Владимир Кличко в дългоочакван двубой. След многобройни закани и обвинения в използване на допинг изглеждаше, че Кобрата е успял да влезе под кожата на шампиона.
Мачът трябваше да се проведе на 6 септември, но спорна травма на световния шампион отложи срещата.

Все пак двубоя се състоя на 15 ноември в Хамбург. За съжаление Кобрата издържа само 5 рунда срещу украинския си противник, но въпреки това не загуби подкрепата на българската общественост. В германската зала имаше хиляди наши сънародници, които подкрепяха с пълно гърло Пулев.

Самият мач бе рецитал от страна на Кличко, който с много мощни удари успя постепенно да отслаби защитата на българския боксьор, която не бе на ниво, и достигна до 3 нокдауна. От своя страна, Пулев успя да нанеса само един по-сериозен удар, който успя да разлюлее световния шампион. В мача  си пролича липсата на опит на Кубрат и може би пренавитостта, с която се качи на ринга.

Самият двубой попадна в класацията за Най-добър мач за 2014-та, а ударът, с който Кличко свали Кобрата, спечели първото място за Най-добър удар на годината.

Кобрата заяви непосредствено след мача: „Благодаря на всички българи за подкрепата. Българите не се предаваме никога, продължаваме напред, да знаете. Благодаря на всички в залата и които дойдоха отдалеч, за да ме подкрепят.", заяви Пулев.

Българският боксьор се нареди и на пето място в избора на журналистите за Спортист на годинатa.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА