Last news in Fakti

22 Май, 2024 15:41 549 0

Българският олимпийски комитет събира младите спортни таланти на Фестивала „Олимпийски надежди“

  • бок-
  • олимпийски комитет-
  • фестивал-
  • спортни-
  • таланти-
  • албена

Поредното, 17-о издание на форума този път е от 26 до 28 май

Българският олимпийски комитет събира младите спортни таланти на Фестивала „Олимпийски надежди“ - 1
Снимка: БГНЕС

Българският олимпийски комитет събира младите спортни таланти от страната на Фестивала „Олимпийски надежди“. Поредното, 17-о издание на форума този път е от 26 до 28 май, а домакин отново е черноморската перла – курортен комплекс Албена, в който ще си дадат среща близо 500 бъдещи звезди на възраст 15 – 18 години в състезания в 10 спорта.

Тържественото откриване е предвидено за 27 май, понеделник, от 12.00 ч. на голямата поляна пред хотел „Добруджа“. Там младите спортисти ще бъдат приветствани от ръководители на БОК и на домакините от Албена АД. Както винаги след официалната част и дефилето на участниците по спортове отново ще се извие българското хоро, което вече се превърна в традиционен символ на фестивала. Състезанията ще се състоят в първокласните и отлично поддържани спортни арени на комплекса „Албена“, който през 2019 г. стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

След като през последните три години дебют на фестивала последователно направиха бейзболът, брейк танците и стрийт фитнесът, сега отново в програмата са включени турнири за най-добрите млади брейкъри и бейзболисти. Тези така нашумели надпревари в градска среда са сред любимите на младежите и това е причина за приобщаването им в олимпийското семейство. По този начин БОК откликва на интереса при подрастващите и на тенденциите все повече ърбан спортове да бъдат застъпени в програмите на глобалните форуми. Бейзболистите отново ще се състезават на мини турнир в Албена, а най-новият олимпийски спорт брейк ще бъде представен с батълите на младите асове у нас. Брейк танците ще излъчат първите в историята олимпийски шампиони на игрите в Париж след два месеца.

Наред с това, състезания в Албена ще се организират в спортовете бадминтон, баскетбол 3х3, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, минифутбол и тенис на маса. В тях, съобразно различните наредби в отделните дисциплини, ще участват младежи родени в периода 2006 – 2010 година. Много силни се очертават турнирите по тенис на маса и борба, където за участие са записани нашите преоктонационали. В тениса на маса надпреварите са последно контролно преди следващите важни изпитания в календара на федерацията, сред които са и предстоящите в началото на юни също в Албена Балкански игри.

Както винаги фестивалът на БОК е под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а голяма част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА