9 Май, 2016 13:29 1 230 0

Мишел Платини подаде оставка като президент на УЕФА

  • уефа-
  • фифа-
  • наказание-
  • намаление-
  • платини

Намалиха наказанието на французина, но той не остана доволен от решението

Мишел Платини подаде оставка като президент на УЕФА - 1
Снимка: БТА/АР

Спортният арбитражен съд в Лозана се произнесе по жалбата на Мишел Платини, въпреки че решението не е точно такова, каквото 60-годишният французин би желал.

Съдът не отмени отстраняването на Платини от футбола, а просто намали периода на наказанието му от шест на четири години. Това е втора промяна в срока на санкцията. Комисията по етика към ФИФА първо извади Мишел Платини и Сеп Блатер за осем години, но след това Апелативната комисия към световната футболна централа намали на шест години наказанията. Веднага след това двамата подадоха жалба в Спортния арбитражен съд.

Адвокатът на Платини- Ив Уерли, се е свързал с медиите, за да разпространи решението на своя подзащитен. Чисто технически, Платини ще внесе в близките дни молбата си за освобождаване от поста президент на УЕФА.

Наложеното от Комисията по етика наказание беше заради превод от страна на ФИФА към сметка на Платини на сума от 1 милион долара. Блатер обяви, че парите са заради извършена консултантска дейност към ФИФА в периода 1998-2002 г. Документи, че тази сума се дължи на Мишел Платини за свършена работа не бяха открити във ФИФА.

Французинът се надяваше наказанието да бъде отменено и той да продължи да работи като президент на УЕФА. Освен периода на отстраняването, съдът в Лозана съкрати и глобата, която трикратният носител на „Златната топка“ трябваше да плати. От 80 000 швейцарски франка тя е намалена на 60 000.

Сега се очаква на 18 май, в деня на финала на Лига Европа в Базел, УЕФА да вземе решение за следващия си ход. Със сигурност трябва да бъдат назначени нови избори за президент на европейската футболна централа, но ще трябва да се изясни дали те ще се проведат преди или след Евро 2016.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА