Last news in Fakti

17 Юли, 2018 07:00 6 930 4

Роналдо в Ювентус: Перфектният годеж

  • роналдо-
  • годеж-
  • ювентус-
  • трансфер-
  • реал мадрид-
  • италия-
  • калчо-
  • перфектен

Трансферът на века в Италия

Роналдо в Ювентус: Перфектният годеж - 1
Снимка: Juventus

Когато в разгара на Световното първенство в Русия торинският таблоид „Тутоспорт” излезе със заглавие „Роналдо в Юве”, мнозина не обърнаха внимание на вестника. Той не се слави със своята достоверност. За броени дни обаче оглушителният слух придоби съдържание. На 10 юли Реал (Мадрид) обяви трансфера, който медиите в Италия определиха като „трансферът на века”. Близо седмица след това Кристиано Роналдо позира с фланелката на Ювентус, подписвайки договор за четири години.

33-годишният португалец, петкратен носител на „Златната топка”, напусна „кралския клуб” след девет сезона в Мадрид. Роналдо избра италианския шампион Ювентус, а агентът му заяви, че това ще бъде и последният отбор в неговата кариера. Роналдоманията вече властва на Апенините, където се извиха опашки пред магазините на „бианконерите” с хора, искащи да си закупят тениска със седми номер. Започна една нова приказка, от която италианският футбол се нуждаеше. Трябва обаче да бъде даден отговор на двата най-важни въпроса. Защо Роналдо избра Ювентус и защо Ювентус избра Роналдо? Отговаряйки си на тях, ще имаме и отговор защо този брак е перфектен и за двете страни.

Защо Роналдо избра Ювентус?

Предвестникът на този грандиозен трансфер беше сривът в отношенията между суперзвездата Кристиано Роналдо и президента на Реал Флорентино Перес. Португалецът се почувства недооценен, след като Перес е изразил готовност да го продаде за €100 милиона, ако получи оферта. Нападателят е бил изумен от ниската цена, имайки предвид и трансфера на Неймар месеци преди това в ПСЖ за €222 милиона. С Реал Роналдо спечели всичко на клубно ниво и бе основен двигател за трофеите в Шампионската лига. Разводът в Мадрид позволи да се стигне до сватба в Торино. Защо обаче Ювентус? На пресконференцията на представянето си Роналдо разкри пред журналистите, че това е „добре обмислено” решение, а не спонтанно такова.

Кристиано Роналдо е футболист с огромно его. Това обяснява и защо вариантът „Азия или Северна Америка” въобще не е стоял пред него като опция. Макар на 33 години, Роналдо има поне още три години на топ ниво, защото освен гениален футболист, е и изумителен атлет. За Роналдо е важно да покорява нови и нови предизвикателства, а не да лежи на стари лаври. Неговата амбиция стои в основата на успехите му. „Ювентус е един от най-добрите отбори в света. Мои приятели и съотборници от дълго време ми казват, че този отбор ще ми пасне”, заяви португалецът. Италианското първенство е едно от най-добрите в Европа, а Ювентус е една от най-големите футболни империи.

„Искам да направя история с Ювентус. Харесвам предизвикателствата и се надявам всичко да се развие добре. Искам нови успехи в кариерата си”, каза на пресконференцията Роналдо, потвърждавайки амбицията си за нови върхове. С Ювентус Роналдо ще има възможност отново да се бори за отличието в любимия си турнир – Шампионската лига, а освен това да спечели златните медали в калчото. Роналдо каза, че „Ювентус му дава прекрасна възможност” и благодари на ръководството на „старата госпожа”. Той сподели още, че Юве е крачка напред в кариерата му.

Финансовите аспекти на сделката не са за пренебрегване. В Торино Роналдо ще получава по €30 милиона заплата на сезон, които ще бъдат изплатени от спонсирите на Юве, за да не попадне отборът под мониторинг за нарушаване Финансовия феърплей. „Възрастта не е важна, чувствам се отлично и съм мотивиран. Развълнуван съм”, каза още португалецът. В Ювентус той ще се радва на обичта на тифозите, за разлика от трибуните на „Сантяго Бернабеу”, където през годините неведнъж са се чували освирквания от страна на привържениците на Реал към собствените играчи. Спортният директор на италианците Фабио Паратичи разкри и друга причина Роналдо да избере Юве. След страхотния гол със задна ножица в Торино през миналия сезон, публиката на Юве стана на крака и аплодира футболиста на Реал, въпреки че играе за противника. Роналдо е останал впечатлен от този жест и е споделил на агента си, че един ден ще играе в Юве. Ювентус дава възможност на Роналдо още четири години да играе на топ ниво и да се бори за нови трофеи. Бонджорно, Роналдо!

Защо Ювентус избра Роналдо?

Когато най-добрият футболист на планетата поиска да играе в твоя отбор, нямаш право да му откажеш. Генералният директор на Юве Бепе Марота разкри, че Роналдо е бил този, който е поискал да играе с „черно-бялата” фланелка. „Кристиано беше първият, който повярва в тази сделка. Той избра Ювентус”, каза Марота. „Старата госпожа” веднага показа, че има желание този трансфер да се случи. Лично президентът на отбора Андреа Аниели излетя с частния си самолет за Гърция, където Роналдо бе на почивка. Изминаха десетилетия, откакто най-добрите футболисти в света играеха в италианското първенство.

Поради тази причина трансферът на Роналдо в Ювентус ще има ползи не само за „бианконерите”, но и за цялото първенство, включително и за увеличаване приходите от телевизионни права. Икономическият ефект вече е налице, защото Роналдо е и маркетингов продукт, а не само футболист. Най-могъщият финансово италиански клуб плати €100 милиона за португалската суперзвезда, давайки заявка за амбициите си да покори Шампионската лига.

В нея няма гаранции, че притежаващият най-добрите футболисти тим ще спечели. Въпреки това ако „бианконерите” искат отново да се качат на европейския връх, привличането на Роналдо бе стъпка в тази посока. Ръководството на Юве вече бере плодовете от трансфера, след като акциите на клуба се покачиха, а освен това има рекорден интерес от страна на привържениците. Вече бяха изкупени милиони тениски с номера на CR7.

Треньорът на Юве Масимилиано Алегри каза, че с привличането на 33-годишния нападател отборът прави стъпка напред. „Това е страхотен професионалист и важно допълнение към отбор, който вече направи страхотни неща. Клубът и президентът направиха нещо изключително”, заяви Алегри. С трансфера на Роналдо, Ювентус дръпна пред конкурентите в Италия и скъси разликата с Реал и Барселона в Европа. Станахме свидетели на един перфектен годеж, от който и двете страни имат изгода. Предстои вълнуваш футболен сезон на Апенините. Сезон, в който най-ярко ще блести звездата на CR7.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai x6

    3 18 Отговор
    "когато най-добрия футболист на планетата иска да играе при тебе...." Аз не си спомняящм Кога Меси е искал да играе в Ювентус, а вие?

    Коментиран от #3, #4

  • 2 зомби килър

    0 13 Отговор
    Сто процентов циганин.ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 3 Хубенов

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bai x6":

    Меси, кой беше този? Аааа онзи за който каза, че уволнявал треньори ли? че той вкара ли гол на Световното, защото до колкото помня Роналдо вкара 3 само в едн мач?
  • 4 гощо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bai x6":

    Меси и Неймар са добри само в това,че излъгаха светът че са добри футболисти.И двамата не стават за чеп за зеле. Меси извън Барса е кръгла нула.Роналдо играе на всякъде и то носи отбора.