29 Октомври, 2018 11:02 2 137 1

Люис Хамилтън пак е шампион във Формула 1

  • хамилтън-
  • фетел-
  • титла-
  • мексико-
  • формула 1-
  • mercedes-
  • ferrari

Британецът вдигна титлата за пети път в кариерата си

Британският пилот на Mercedes Люис Хамилтън стана шампион във Формула 1 за пъти път в историята, изравнявайки се с легендата Хуан Мануел Фанджо, въпреки че завърши четвърти в Гран при на Мексико. Това обаче му бе напълно достатъчни, за да си гарантира титлата два кръга преди края на сезона и то отново в Мексико, където ликува и преди година с четвъртия и шампионски трофей. Основният му съперник този сезон Себастиан Фетел с Ferrari остана втори на пистата „Ерманос Родригес“, а победата бе за холандския пилот Макс Верстапен от тима на Red Bull.

Победата за австрийците можеше да e двойна, но другият им пилот Даниел Рикардо отпадна след повреда в задвижващата система. Победителят от Гран при на САЩ и втори пилот на Ferrari Кими Райконен остана трети.

На старта Рикардо се забави и беше изпреварен от Верстапен и Хамилтън. Фетел загуби позиция спрямо Ботас, но си я върна в следващите завои. Няколко обиколки след това Фернандо Алонсо отпадна и спря на изхода на бокса, а за кратко бе назначен режим на виртуална кола за сигурност.

След първите спирания в бокса преднината на Верстапен пред Рикардо нарасна на 9 секунди, а Карлос Сайнц спря след повреда в 31-ата обиколка и отново имаше виртуална кола за сигурност. В следващите обиколки с по-новите си гуми Фетел изпревари Рикардо, а след това и Хамилтън в 39-ата обиколка, за да излезе на втора позиция, изоставайки на 12 секунди зад лидера Верстапен.

В 47-ата обиколка Рикардо мина пред Хамилтън, който изпусна спирането на първия завой и мина през зоната за сигурност, а на следващата обиколка спря за втори път в бокса, както и Фетел. През това време Ботас сбърка и бе задминат от Райконен. Така зад Верстапен се озова Рикардо, следван от пилотите на Ferrari Фетел и Айсмен.

Фетел притисне пилота Рикардо, а двигателят на неговия болид не издържа и той отпадна 9 обиколки преди края. Отново имаше режим на виртуална кола за сигурност и Хамилтън направи трето спиране в бокса, запазвайки четвъртото си място преди съотборника си Ботас.

До финала нямаше промени в челото и така Хамилтън се изравни по титли с легендарния Хуан-Мануел Фанджо, като и двамата имат по пет, а пред тях е само рекордьорът Михаел Шуамхер със 7 шампионски трофея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъй тъй

    0 0 Отговор
    .....жалко...,мн отдавна не гледам формулата,от времето когато фераритата,Понякога побеждаваха:)....,мн е скучно и безинтересно е сега.....