Last news in Fakti

14 Декември, 2021 21:00 1 065 0

Имаме първите скандални номинации за „Отбор на годината“ от FIFPro

  • fifpro

Цели четирима души от Барселона и само един от Ливърпул попадат в разширения списък

Имаме първите скандални номинации за „Отбор на годината“ от FIFPro - 1
Снимка: БГНЕС

Индивидуалните награди във футбола от година на година не спират да ни изумяват. След скандалите около „Златната топка“ дойде ред и на номинациите на FIFPro за най-добрата единайсеторка през изминалата 2021 г. Там виждаме цели четирима души от Барселона и един-единствен играч от Ливърпул, макар за всички да е очевидно в какво състояние са двата тима в момента.

При вратарите нямаме особени протести, защото Алисон Бекер, Джанлуиджи Донарума и Едуар Менди безспорно са тримата най-добри на своя пост в последно време.

В защита обаче виждаме само шест номинации, като по неведоми причини Дани Алвеш попада сред тях. Да, в определен период от кариерата си бразилецът бе един от най-силните играчи изобщо, но днес просто прекарва футболните си старини, като наскоро се завърна в Барселона, за да помага на Шави от вътрешността на съблекалнята. Жорди Алба също влиза в списъка, макар да прекара една голяма част от годината в контузии. Леонардо Бонучи също е избран, макар неговият Ювентус да е далеч от най-добрите си дни. Единствените справедливи номинации, според нас, са тези на Рубен Диаш, Давид Алаба и Трент Алекзандър-Арнолд, който е и единственият играч на Ливърпул в списъка.

В халфовата линия виждаме още двама души от „каталунците“ в лицата на Серхио Бускетс и Франки де Йонг. Испанецът също е в зенита на своята кариера и по-често го виждаме да пълни дупки в центъра на отбраната, отколкото да играе в номиналната си позиция на дефанзивния халф. Нидерландецът пък се губи поради липсата на офанзивен потенциал, защото пасовете му често биват прахосани от неопитните младоци в отсъствието на Лео Меси. Бруно Фернандеш и Жоржиньо очаквано заемат местата си сред номинираните, като за тях дори не е нужен коментар. Н'Голо Канте и Кевин Де Бройне обаче имаха далеч по-силни години назад, отколкото бе 2021 за тях. Но дори с тяхното присъствие сме склонни да се примирим до някаква степен.

В предни позиции обичайните заподозрени имат пожизнено място - Кристияно Роналдо и Лионел Меси. Изглежда ще чакаме до пенсията им, за да спрат да попадат в подобни класации. Далеч по-логично е присъствието на Робърт Левандовски тук, защото, както знаете, нашето мнение е, че той е №1 в света през последните две години. Справедливо виждаме още Карим Бензема, Ерлинг Холанд, Ромелу Лукаку и Килиан Мбапе, макар всеки от тях да имаше своите колебания през изминалите 12 месеца. Неймар обаче е поредната причина за изумление, защото бразилецът на практика пропусна половината година с контузии, а през останалото време е в сянката на Мбапе.

Изглежда в днешно време експертизата остава на заден план пред мнението на социалните мрежи, когато оценяваме качествата и формата на футболистите, защото в списъка с 23-ма души не виждаме хора от ранга на Мохамед Салах, Фабиньо, Бернардо Силва, Ян Облак, Милан Шкриниар, Ашраф Хакими, Леон Горецка и още куп играчи, които блестяха за Ливърпул, Манчестър Сити, Интер и Байерн Мюнхен.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА