Last news in Fakti

28 Април, 2022 14:32 527 1

Крачка към равноправието: Футболът в Италия вече е професионален

  • равноправие-
  • габриеле гравина

До сега дамите от „ботуша“ се ползваха с аматьорски статут

Крачка към равноправието: Футболът в Италия вече е професионален - 1
Снимка: Shutterstock

Равноправието между половете в спорта направи поредна крачка в правилната посока, след като женската Серия А в Италия официално сменя статута си от аматьорска дивизия по футбол в професионална, съобщи The Guardian, позовавайки се на официални източници от FIGC (Италианската футболна федерация).

Днес е голям ден. Ние сме първата федерация в Италия, която въведе тази промяна“, каза президентът на FIGC - Габриеле Гравина.

Основната разлика ще бъде в начина, по който жените ще получават възнаграждението си. До момента те имаха право само на хонорари, докато сега клубовете ще трябва да сключват договори по всички правила на ФИФА и УЕФА, за да възнаграждават своите състезателки.

Женската Серия А е основана през 1968 г., като в първите 20 години футболистките са имали право да получават само пари за пътуване. В последвалите години пък хонорарите достигнаха таван от €30 хил. на година, което е над 50 пъти по-малко от средната заплата при мъже.

Промяната влиза в сила от 1 юли, което означава, че сезон 2022/23 в женския шампионат на „ботуша“ ще се проведе официално по всички правила на професионалния футбол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    0 0 Отговор
    Женския шампионат на „ботуша“ ще се проведе официално по бонбонки и по токчета.