6 Февруари, 2014 20:08 1 436 0

Олимпийският огън пристигна в Сочи

  • олимпийският огън-
  • сочи

Запален на 2-ри октомври 2013-а г. в древна Олимпия, той измина 65 хиляди км за 123 дни

Олимпийският огън пристигна в Сочи - 1
Снимка: БТА/AP

Щафетата с олимпийския огън пристигна в Сочи.

Той достигна крайната си дестинация в навечерието на тържествената церемония по откриването утре на XXII Зимни олимпийски игри в руския град.

Запален на 2-ри октомври 2013-а г. в древна Олимпия, той измина 65 хиляди км за 123 дни, с участието на повече от 14 хиляди факлоносци от различни страни. 

Днес по улиците на Сочи се проведе последната щафета, в която участваха 27 факлоносци, сред които спортисти, министри, граждани и гости. Татяна Навка - олимпийската шампионка по фигурно пързаляне запали своя факел от пристигналия на железопътната гара в Сочи Олимпийския огън, като заяви:

Олимпийският огън се докосна до много ъгълчета на нашата родина и така нашите сънародници успяха да станат съпричастни с този прекрасен празник. Благодаря, честит празник и успех на Олимпиадата на всички наши спортисти!

Олимпийският огън измина дългия път до Сочи по суша, море и въздух, пренесен на борда на самолет, с влак, лодка и велосипед, на кон и камила, с шейна, сноуборд и скидо. Така той премина през всичките 83 региона на огромната територия на Руската федерация - от Северния полюс до Далечния изток, през езерото Байкал в Сибир до връх Елбрус, под вода и в Космоса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА