Last news in Fakti

27 Юни, 2024 13:30 651 4

Антъни Джошуа се нарежда до Мохамед Али

  • антъни джошуа-
  • мохамед али-
  • бокс-
  • спорт-
  • даниел дюбоа

Ако спечели на 21 септември, той ще стане едва шестият трикратен световен шампион в тежка категория в историята на бокса

Антъни Джошуа се нарежда до Мохамед Али - 1
Снимка: БГНЕС

Антъни Джошуа срещу Даниел Дюбоа вече е официално обявен за 21 септември на стадион "Уембли". Олександър Усик освободи световната титла на IBF в тежка категория, която сега ще бъде поставена на карта от двамата му бивши съперници. Дюбоа, който спечели "временния" пояс на IBF с победата си над Филип Хъргович в началото на този месец, вече е пълноправен шампион. Това го превръща в легитимен световен шампион в тежка категория за първи път в кариерата му, а също така отваря вратата за Ей Джей.

Джошуа вече е двукратен шампион и сега има възможност да влезе в историята. Ако спечели на 21 септември, той ще стане едва шестият трикратен световен шампион в тежка категория в историята на бокса.

Първият е Мохамед Али, който в своята наистина легендарна кариера победи звезди като Сони Листън, Джо Фрейзър, Джордж Форман, Кен Нортън и Леон Спинкс.

След него е Майкъл Мурър, който преминава от лека-тежка категория и се сдобива с по-малко известния (по онова време) пояс на WBO, след което побеждава Ивендър Холифийлд за короните на WBA и IBF. По-късно той отново печели пояса на IBF.

Холифийлд обаче забележително надминава Мурър, побеждавайки го в реванша и става единственият четирикратен световен шампион в тежка категория в историята на бокса с две победи над Майк Тайсън. Той също така е безспорен крал както в полутежка, така и в тежка категория.

Ленъкс Люис обаче сложи край на третото царуване на Холифийлд, като се короняса за безспорен шампион по пътя си към това сам да стане трикратен шампион в тежка категория. Той се възстанови след пораженията от Оливър Маккол и Хасим Рахман, като победи и двамата в реванши, за да си върне поясите, а също така свали Тайсън.

И накрая, съвсем наскоро Виталий Кличко спечели по-малко известния пояс на WBO, след което два пъти стана крал на WBC след загубата си от Люис. Това са историческите шампиони, чиито стъпки Джошуа ще се опита да последва на 21 септември.

Ей Джей за първи път спечели световна титла през 2016 г., когато победи Чарлз Мартин за пояса на IBF. След това той свали Владимир Кличко и Джоузеф Паркър, за да добави поясите на WBA и WBO към колекцията си.

През 2019 г. обаче Анди Руис шокира боксовия свят, като го нокаутира и получи трите пояса. Шест месеца по-късно Ей Джей го надви, за да си ги върне и да стане двукратен шампион, като се прочу с изказването си: "Първият път беше толкова хубав, че трябваше да го направя два пъти."

Трикратните шампиони в тежка категория
1 Мохамед Али 1978
2 Майкъл Муърър 1996
3 Ивендър Холифийлд 1996
4 Ленъкс Люис 2001
5 Виталий Кличко 2008


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    По загар..
  • 2 КОТарАК 🐱

    1 0 Отговор
    Али тоя ще го бие само с 1 ръка , и танца на пеперудата
  • 3 Лост

    0 0 Отговор
    Ако можеше попита предните пет:Ти мене познаваш ли ме?, щяха да му отговорят с:Тц.
  • 4 Златка Райкова

    1 0 Отговор
    Никакъв шанс
    Това е просто едно бодибилдър-че....
    Къде сте тръгнали да го сравнявате с Мохамед Али ?!?!?!?