16 Септември, 2024 07:00 1 091 11

Жените на България с победа и загуба на мъжете на шахматната Олимпиада

  • шах-
  • шахмат-
  • спорт-
  • шахматнат олимпиада

Това е четвърти успех за европейските шампионки от Будва 2023, които до момента имат и едно поражение

Жените на България с победа и загуба на мъжете на шахматната Олимпиада - 1

Националният отбор на България за жени записа победа с 2,5:1,5 точки над Латвия в петия кръг на Шахматната Олимпиада в Будапеща.

Това е четвърти успех за европейските шампионки от Будва 2023, които до момента имат и едно поражение.

За победата над Латвия най-голям принос имаха играещите на първа и втора дъска Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова. Бившата световна шампионка Стефанова победи за 43 хода с белите фигури Лаура Рогуле, а в същото време с черните фигури Салимова се наложи над Илзе Берзина за едва 32 хода.

На трета дъска Виктория Радева направи реми с белите фигури с Агнеса Степания Тер-Аветисяна, което направи поражението на Белослава Кръстева от Линда Крумина на четвърта дъска без особено значение за българския отбор.

При мъжете българският отбор нямаше късмет и допусна второ поражение в турнира, след като отстъпи с 1,5:2,5 точки пред Исландия. Единствената победа бе постигната от Иван Чепаринов, който на първа дъска спечели с черните срещу Вигнир Стефансон. На трета дъска Мартин Петров завърши реми с Ханес Стефансон. Аркадий Найдич и Момчил Петков, които имаха предимството да играят с белите фигури, обаче допуснаха поражения от Гудмундур Кяртансон и Хелги Ас Гретарсон.

Във временното класиране с 8 мач-точки жените заемат място сред първите 10, докато мъжете са в първата половина с 6 мач-точки. Точните позиции, както и съперниците на българските отбори за шестия кръг, ще станат ясни малко по-късно днес.

Шахматната Олимпиада в Будапеща се провежда в 11 кръга и ще продължи до 22 септември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Трябва да напишете как заубиха мъжете.Петков игра много рисковано в дебюта ,но в един момент се нареди и още на 19ход за мен стоеше пред печалба.противникът му бе с по малко време и тази партия я броях спечелена.докато партията на чепаринов стоеше на реми.На 19ход според мен О:н6 и черните са за предаване.петков се замисли и игра Д:б7....аз очаквах ,че мисли върху О:н6 преди 18.К:д6+....Явно нещо се случи с младежа в психо план,защото след тази огромна грешка имаше позиция ,която нямаше как да загуби той откри ..........може би помощен начин да изпадне в тежка позиция с някакъв ход Кд2??.......Това ми приличаше на прегаряне и не го виня.,но другия с небългарското име.......какво е това ело при положение ,че играч с ело 2650 си прави сам Инвалидна пешечна структура на е3е4????Нима е мислил ,че с такава структура може да се спечели???Чепаринов показа класа и спечели равен ендшпил,а другата партия бе доста интересна и двамата баха на висота реми.Мача бе спечелен за бг,но уви.според мен вече на петков няма да могат да разчитат ,а този с небългарското име.......Не знам как е направил това ело.едно време играч с 2200 не би направил такава структура.пешечна.Жените играха силно играха мъжки шах!.дори загубата на 4дъска не е логична ,както не бе логична и загубата на Петков.
  • 2 Край

    7 0 Отговор
    В шаха ги делят на мъже и жени пък в бокса вече не. Странна работа.
  • 3 Женския

    2 0 Отговор
    отбор по шахмат и мъжкия отбор по шахмат.
  • 4 нещата от живота

    2 0 Отговор
    Точните места са 16 и 46- един среден размер (класиране).

    Коментиран от #6

  • 5 Достойни за аплодисменти!!!

    5 0 Отговор
    Волейболистките на Левски U16, спечелиха турнир в Русия! Отборът за момичета до 16 г, взеха ЗЛТОТОТО за купата на губернатора на Ямал!
    Тези деца, под ръководството на Нора Тонева, извоюваха победи в петте си срещи в международния турнир, което им осигури крайния успех да се върнат в България със ЗЛАТО.
    Честото деца!
    На добър час в новата учебна година!!!
    А никой от журналята не го отрази!!!

    Коментиран от #7

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "нещата от живота":

    След тази партия на Момчил Петков,младежа надали ще може да е боеспособен.както виждате нервното напрежение в шахмата е по голямо от това в бокса.В момента има 3 стабилни дъскиь.,ако се изправи младежа ще отидат в 20тицата,но АКО...този с небългарското име............не играе шах отговарящ на елото му.явно има някакъв личен проблем,но е видно.вчера му гледах както и на другите партиите.НЕ бе задължен да играе Ф:г3!Даваш Н линия но слагаш дама на Г2 те1 и цар през Ф1на е2 и стоиш здраво.ТОЙ игра Ф:г3 направи 3 острова пешечни като в центъра направи инвалиди - пешкина е3 и е4......А,не бе длъжен......Чепаринов,Григоров и Петров имат солидно разбиране ,както и младежа Петков!Дано събудят Петков и ще влязат поне в 20те!
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Достойни за аплодисменти!!!":

    Щом биеш руснак означава ,че си ЯК!!!

    Коментиран от #11

  • 8 Роден в НРБ

    1 0 Отговор
    Нургюл Салимова откога е българка? 29.05.1989 трябва пак

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А да използваш спортисти от Руската федерация за да печелиш медали как го наричаш?