1 Октомври, 2024 15:30 1 963 4

България загуби голям шампион

  • евгени георгиев-
  • спорт-
  • починал

Учредяват награда на негово име

България загуби голям шампион - 1

Почина първият българин с трансплантирано сърце - Евгени Георгиев. Той живя 18 години след операцията, но си отиде от този свят след усложнения след Ковид 19. Тъжната вест съобщиха от Българския отбор на трансплантираните.

За последно Евгени беше част от българския отбор на Европейското първенство в Лисабон през юли тази година. Спечели златен медал в турнира по тенис на маса и сребърен в турнира по бадминтон. Преди това участва още на четири шампионата на Стария континент Европейски първенства и спечели една дузина отличия за България.

В последните 18 г. той се превърна в един от основните мотиватори за спорт на хората с трансплантирани органи и един от най-активните пациенти, подкрепящи донорството и трансплантациите у нас. Създател е на националния спортен фестивал “Играй с мен”, участник на пет европейски първенства за трансплантирани, носител на редица медали.

В негова памет ще бъде учредена награда на неговото име за проявен спортен дух. Призът “Евгени Георгиев” ще се връчва на Националните спортни игри на трансплантираните на най-активния състезател.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 0 Отговор
    Първият българин с трансплантирано сърце е Иван Сарафски през 1986-та!

    Коментиран от #4

  • 2 Мими Кучева

    1 6 Отговор
    Пускам сълза,и ям бахур и халва.💋😢💋

    Коментиран от #3

  • 3 Ко речи?

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мими Кучева":

    Я върви да му правиш компания!
  • 4 Лост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да ама им е забранено да пишат за успехите на медицината преди десети.