8 Януари, 2020 16:25 11 990 16

Замръзва ли зимната течност за чистачки и ако не, защо системата не работи?

  • съвети-
  • чистачки-
  • зимна течност за чистачси
Замръзва ли зимната течност за чистачки и ако не, защо системата не работи? - 1

Ако продуктът е качествен и е в правилното съотношение, той няма да замръзне. Сега обаче ще ви разкажем за друг проблем, който често се бърка със замръзването на течността за чистачки.

Когато собственикът на автомобила използва нормална зимна течност за чистачки, малко хора са наясно с това, че красивият син или зелен цвят на течността, всъщност не е нейното собствено оцветяване.

Т.нар. зимна течност за чистачки се състои изопропилов алкохол и вода. Цвят придава багрило, специално добавено към състава при производството на продукта. И точно този оцветител не е полезен за системата.

Ясно е, че не цялата течност достига до стъклото. Малка част от нея остава в дюзите по системата. Водата и изопропиловият алкохол рано или късно ще се изпарят, но частиците на багрилото - не!

Отново и отново процесът се повтаря и с течение на времето слоят от утаен оцветител расте. В крайна сметка дебелината му става толкова значителна, че почти напълно запушва миниатюрните отвори на дюзите.

Коварността на подобна неизправност през зимата е, че водачът започва да мисли, че дюзата е замръзнала и се опитва да разтопи въображаемия лед по някакъв начин, но е невъзможно с топлина да се реши гореописаният проблем. Той може да бъде решен с промивка на системата с чист спирт.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    15 5 Отговор
    И ако караш френска кола и налееш течност за чистачки с метанол (абсолютно забранена в нормалния свят) се раздува един клапан в помпата и тя престава да действа - оправията е с нова, не е скъпа ама къде е завряна.....

    Коментиран от #3

  • 2 Караиванов

    14 2 Отговор
    Интересна статийка, не бях се замислял.
  • 3 Враца Баце

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Там където не я огрява слънцето или по-точно пуу™каата си лелина.
  • 4 сектант

    7 4 Отговор
    Дъстъра ми е в гараж но за такива ситуации ползвам шпрей с ракия домашна 80 градуса

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ай стига бе

    12 8 Отговор
    Всичката зимна течност е менте. Купих готова уж за -20 градуса, а замръзва по стъклото при -2. Докато парното не нагря предното стъкло няма тръгване.

    Коментиран от #15

  • 8 РЗС

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    баче 80 градуса ракия си е метилов алкохол
  • 9 onq s konq

    8 10 Отговор
    ПРЕДВИДЛИВИЯТ Водач никога не разчита на Чистачките си,а си носи Туба с "Течност за чистачки" и Гъбичка.И когато се наложи напоява Гъбичката от Тубата и забърсва предното стъкло ПрилежноЖелателно е бърсането да става само в посока отгоре надолу/.ОБРАЗЦОВИЯТ Водач обаче използва случая да измие не само Предното,но и ВСИЧКИ стъкла,фарове и мигачи.Между другото ако процедурата се извършва докато Водачът чака Зелен Светофар на кръстовище,то тя отнема НЕ ПОВЕЧЕ от 2-3 Смени/превъртания/ на Светофарните светлини.
  • 10 smeh

    5 4 Отговор
    Не знам дали е случайно съвпадение, но все на френски коли виждам да не им работят пръскалките и предимно на италиански да им се потят яко стъклата.

    Коментиран от #12

  • 11 Любител

    2 1 Отговор
    Зимата сипвам само 3 литра концентрат + 1 литър чист спирт. Тия дето им пише до -20, наистина замръзват още при -2. Боклуци и ментета, като всичко останало тук. Нося си и едно шише с пръскачка от един румънски препарат за разлагане на мазнини, май е забранен в ЕС, но е супер убиец, лятото буболечките от предното стъкло изчезват за 1 минута...
  • 12 35463466

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "smeh":

    Не разбирам как може да караш кола, на която да не и работят пръскалките или чистачките ?!
  • 13 Софиянчето

    1 0 Отговор
    До коментар №9 1
  • 14 Гост

    3 0 Отговор
    До коментар №9 Оня с коня Ако караш в София и прд тебе има коли и е киша кога ще имаш време само да слизаш и бършеш стъклото,на село става
  • 15 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ай стига бе":

    Те гледат при колко градуса замръзва в резервоара, а не на тънък филм на предното стъкло (това са коренно различни условия).
    Ако искаш да нямаш проблема напръскваш стъклото минават чистачките и филма течност по стъклото замръзва.
    Причината е летливост на съединенията осигуряващи студоустойчивостта в комбинация с въздушния поток около стъклото.
    Единствения начин е да караш с концентрат за минус 40 градуса и да него разреждаш. Скъпо удоволствие е, но върши работа. Аз така карам и нямам ядове.
  • 16 4444

    1 1 Отговор
    Слагайте 1:1 вода и спирт - няма замръзване, няма запушване.