16 Януари, 2013 15:32 4 380 0

Робот мие прозорци

  • winbot 7-
  • ecovacs

Китайската компания Ecovacs обяви, че пуска в продажба робот, който може да спести на домакините една от най-трудоемките и неприятни дейности - миенето на прозорци. За разлика от други подобни разработки, които разчитат на магнити, Winbot 7 разполага с вакуумни пръстени, за да се закрепи към стъклото. Според създателите това му позволява да мие прозорци с всякаква дебелина.



Боравенето с новия робот е пределно просто. Той просто трябва да бъде поставен на стъклото и фиксиран с вендузите. Когато бъде активиран, Winbot 7 създава виртуална карта на прозореца и изчислява най-ефикасния алгоритъм за почистването му.



Вложката в предната част намокря и размеква мръсотията, гумена лента я обира, а втора вложка в отзад подсушава повърхността. Устройството може да се управлява и с дистанционно.



Winbot 7 разполага с набор от функции за безопасност. Според Ecovacs ако някой от вградените във вакуумните пръстени сензори "усети" загуба на налягане, роботът автоматично спира и включва на заден ход. За избягване на риска при почистване от външната страна на прозорците е предвиден подсилен захранващ кабел.

Winbot 7 струва между $299 и $399.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА