Last news in Fakti

16 Февруари, 2015 21:46 1 885 0

Гърция има срок до петък да приеме условията на европейските си партньори

  • гърция-
  • еврогрупата-
  • срок-
  • петък

Сегашната спасителна програма изтича в края на месеца

Властите в Гърция трябва да решат до края на седмицата дали ще приемат условията на европейските си партньори за по-нататъшна финансова подкрепа. Срокът беше поставен от председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум, след като преди малко заседанието на финансовите министри на страните, използващи общата валута, завърши без съгласие с гръцките власти, предаде БНР от Брюксел.

Сегашната спасителна програма изтича в края на месеца. Европейските институции настояват тя да бъде продължена при стриктно спазване на ангажиментите към кредиторите, а новите управляващи в Гърция искат ново споразумение за друга форма на финансова подкрепа. Йерун Дийселблум заяви, че страните от Еврозоната са готови да проявят известна гъвкавост при продължаване на сегашната програма, което обаче трябва да бъде поискано от Гърция:

Имаше много категорично мнение в цялата Еврогрупа, че следващата стъпка трябва да дойде от гръцките власти. Те трябва да решат какво смятат да правят и дали ще поискат удължаване на сегашната програма - използвайки възможностите за гъвкавост и спазвайки ангажиментите си.

Това заяви Дийселблум и добави, че заради процедурите по одобрение на подобно решение, то може да бъде взето най-късно в петък, на извънредно заседание на Еврогрупата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: