18 Март, 2015 16:03, обновена 18 Март, 2015 18:09 1 995 0

Десетки загинали при нападение срещу музей до парламента в Тунис

  • тунис-
  • атака-
  • музей

Терористите са убити след акция на въоръжените сили

Десетки загинали при нападение срещу музей до парламента в Тунис - 1
Снимка: БТА/AP

Поне 19 души са били убити по време на терористична атака в намиращия се до парламента в Тунис музей Bardo, съобщават местните телевизии, цитирани от Би Би Си.

Според местната информационна агенция TAP нападението се е случило в обедните часове. Член на парламента е заявил пред AFP, че работата на депутатите е била прекратена, след като е бил чут звука от стрелбата.

Говорител на местното Министерство на вътрешните работи заяви пред Ройтерес, че атаката е била извършена от двама стрелци, които са обсадени от полицията пред музея. Информации за взети заложници бяха пуснати от местното радио  Mosaique, но така и не бяха потвърдени от властите.

Според информациите сред загиналите има 7 чуждестранни туристи и 1 тунизиец.

Въоръжените сили в Тунис водят непрестанни сражения с ислямистки бунтовници от 2011 г. насам. Тогава по време на Арабската пролет от власт беше свален диктаторът  Зин ел Абидин Бен Али. В същото време хиляди местни напуснаха страната и заминаха за Сирия, Ирак и Либия, където стават част от военни групировки. В местното правителство се безпокоят, че това може да доведе до подновяване на джихадистките атаки срещу страната.

Ройтерс информира, че силите за сигурност вече са нахлули в музея и са убили двамата нападатели. Освободени са всички заложници. По време на операцията е бил убит един полицай. Според властите сред ранените има полски и италиански туристи. Местно радио съобщава, че сред заложниците е имало италиански, английски, френски и испански граждани. Свидетел на събитията казва пред Би Би Си, че пред музея се е събрала огромна тълпа от поне 500 души. Премиерът на страната съобщи, че броят на загиналите е достигнал 19, 17 от които са чуждестранни туристи. Сред тях има испанци, италианци и германци. От Външното министерство на България  обявиха, че нито сред загиналите, нито сред нападателите е имало българи.

Музеят Бардо е известен с богатата си колекция от антики и е една от най-големите туристически атракции в Тунис. Туризмът е ключов сектор в страната, като ежегодно тя е посещавана от голям брой европейци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА