Last news in Fakti

27 Април, 2015 15:34 1 298 1

Жертвите от земетресението в Непал надхвърлиха 3700

  • непал-
  • жертви-
  • земетресение

Хиляди прекараха последните нощи в палаткови лагери

Жертвите от земетресението в Непал надхвърлиха 3700 - 1
Снимка: БТА/AP

Жертвите от земетресението в Непал вече са достигнали 3700, съобщава Би Би Си, цитирайки местната полиция. Жертвите ежеминутно нарастват.

В събота трус с магнитуд от 7.9 по скалата на Рихтер удари страната. Неговият епицентър беше на 77 км. от Катманду и бе определен за най-силния в региона през последните 80 години.

Според Спешния национален оперативен център броят на ранените от природното бедствие вече е достигнал 6500. Трусът е засегнал и съседните на Непал – Китай и Индия, където също има съобщения за десетки загинали.  Повече от 200 катерача бяха спасени, докато изкачват връх Еверест, пътят, към който бе покосен от огромна лавина, причинена от труса.

Множество палаткови лагери са разпръснати из столицата на Непал – Катманду. Те приютяват засегнатите от земетресението, които се страхуват да се върнат по  своите домове заради силните вторични трусове. Хиляди прекараха неделната нощ на открито.

Длъжностни лица предупредиха, че броят на жертвите може да нарасне в момента, в който спасителните екипи достигнат отдалечените планински райони в Западен Непал. Според някои доклади много жители на тези региони са понесли тежки поражения от земетресението.

„Подобни селца редовно страдат от каменисти свлачища. Не е изключено цели села с население от 200 до 1000 души да бъдат напълно погребани под камъните.“, заявява Мат Дарвейс, който е говорител на агенцията за помощ World Vision.

Той разказва за мъж, спасен с хеликоптер от  подобно село, който твърди, че почти всички 1000 къщи в населеното място са били разрушени.


В намиращия се на 80 км. от Катманду район Дадинг хората спят на открито, а местната болница е препълнена, съобщава Ройтерс. В региона няма ток, а магазините са затворени.

Представител на региона Горка, където бе засечен епицентъра на земетресението, твърди че близо 70% от домовете там са разрушени. Затрупаните пътища в районите около епицентъра на труса са разчистени и спасителните екипи пътуват към по-изолираните места. Международни спасителни мисии вече са пристигнали в страната, за да помогнат за справянето с последствията от разрушенията.

Последната нощ в страната беше дъждовна и мъглива, което пречеше на спасителните екипи и влошаваше положенията на хората в палатковите лагери. Вече значително се чувства липсата на вода, което кара някои да се опасяват от епидемия сред децата. Жителите на някои от кварталите спят на матраци и килими извън домовете си.

Към момента представителите на множество спасителни мисии летят към Непал, като местата на летището в Катманду са на изчерпване. Така че много самолети трябва да изчакат преди да получат разрешение за кацане.

Силно вторично земетресение бе усетено през вчерашния ден. То е било с магнитуд от 6.7 по скалата на Рихтер, чийто епицентър е бил на 60 км. източно от Катманду. То е съборило някои от къщите, които вече са били увредени от първия трус.

Персоналът в болниците, които са били засегнати от труса, се е принудил да изведе или премести пациентите заради страх от вторични трусове. По-ясното време през днешния ден е позволило на повече хеликоптери да достигнат до базовите лагери на Еверест. Чуждестранни катерачи са изкачвали върха, заедно със своите непалски водачи. Те са били заринати от лавина, причинена от земетресението. Поне 18 са загинали.

Белгийският катерач Жил Вейт пусна съобщение в Twitter, в което казва, че през днешната сутрин  хеликоптери са прибрали алпинистите от базови лагери 1 и 2.


Властите в Австралия обявиха, че 549 местни жители са били регистрирани да пътуват към Непал. Към този момент 200 от тях са признали, че са в безопасност. Има данни за трима убити американци и пет  жертви от Индия. Има информации за четири жертви от Китай в Катманду.  Седем граждани на Колумбия са в неизвестност. Няколко стотин британци са пътували към Непал, но няма данни за мъртви или ранени. Сред жертвите има още гражданин на Естония и Япония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    1 0 Отговор
    Това кралство преживява тъжни дни. Дано техните Богове се смилят и да няма повече жертви!