Last news in Fakti

9 Юли, 2015 17:41 1 416 0

Сирийските бежанци вече са над 4 милиона

  • бежанци-
  • 4 милиона-
  • вече-
  • сирийски

Броят им нараства непрестанно

Сирийските бежанци вече са над 4 милиона - 1
Снимка: БТА/AP

Броят на бежанците от конфликта в Сирия вече е достигнал 4 млн. души, което е близо една шеста от общото население на страната, съобщи Би Би Си.

Данните са от проучване на ООН. Според него броя на хората, прекосили турската граница се е увеличил с един милион души само за 10 месеца.

В същото време над 7 млн. души са били принудени да се преместят от домовете си в самата Сирия, от както започнаха протестите срещу управлението на Башар Асад през 2011 г.

Шефът на агенцията по бежанците към ООН Антонио Гутиерес нарича случващото се „най-лошата хуманитарна криза на нашето поколение.“Бежанската криза е най-лошата, причинена от събитията в само една страна през последните близо 25 години. Според активисти през последните 4 години в Сирия са били убити 230 000 души.

Гутиерес заяви, че Европа трябва да направи повече за преодоляването на бежанската криза.

„Това е една човешка драма. Това е ужасна ситуация  за региона. Ние ще поискаме от Европа да поеме своята отговорност.“, заяви Гутиерес.

Турция се очертава като най-честата дестинация за бежанци. В страната вече има 1 800 000 сирийски бежанци, като се очаква допълнителен наплив, заради напрегнатата обстановка по границата. Други 1.2 млн. души са акостирали в Ливан, а 680 000 в Йордания. Сирийците съставят една трета от бежанците, които се опитват да достигнат до Европа чрез нелегалното пресичане на Средиземно море или 137 000 от началото на 2015 г. Ако потока на бежанци продължи в същите темпове, броят на сирийските бежанци може да достигне до 4.27 млн. души до края на годината.

Според оценките на агенцията по бежанците ще са нужни 5,5 млрд. долара тази година, за да се помогне на сирийските бежанци и приемащите общности в съседните страни, но досега събраните средства са по-малко от четвърт от тази сума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА