Last news in Fakti

11 Юли, 2015 12:36 1 268 0

Започва безпрецедентно дело за педофилия срещу ватикански духовник

  • ватикана-
  • дело-
  • педофилия-
  • духовник-
  • йозеф весоловски-
  • деца

Весоловски може да получи присъда от шест години

Започва безпрецедентно дело за педофилия срещу ватикански духовник - 1
Снимка: БТА/ AP

В събота започва първият в историята процес срещу ватикански духовник, обвинен в педофилия, съобщи GMA news.

Бившият полски архиепископ Йозеф Весоловски е обвинен в притежание на детска порнография в периода 2013-2014 година, както и в сексуално насилие над малолетни по време на мандата му на нунций в Доминиканската република – 2008-2013г.

Днес стана ясно, че обвиняемият е бил приет в болница заради здравословни проблеми и ще пропусне началото на делото. Възможно е съдията да го отложи за друга дата.

66-годишният духовник подаде оставка през 2013 година, след като църквата бе информирана, че Весоловски редовно е плащал на момчета за сексуални услуги.

Процесът срещу духовник от Ватикана е първи по рода си. Ако Весоловски бъде признат за виновен, то той може да получи ефективна присъда от шест години затвор.

Според анализатори делото бележи желанието на папа Франциск Ватикана да действа безкомпромисно срещу духовниците, обвинени в малтретиране и сексуално насилие над малолетни. Католическата църква е обвинявана, че не прави достатъчно, за да идентифицира и накаже духовниците, обвинени в педофилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: