Last news in Fakti

28 Август, 2015 12:29 828 0

Почина обвинен в педофилия архиепископ

  • педофилия-
  • йозеф весоловски-
  • ватикана-
  • светия престол

Светият отец определи педофилията като сататинско деяние и се зарече да я изкорени от католическата църква

Почина обвинен в педофилия архиепископ - 1
Снимка: АП/БТА

Йозеф Весоловски, бивш архиепископ и нунций на Ватикана за Доминиканската република, е починал, съобщава АП. Това става в навечерието на насрочения срещу него процес за педофилия, уточнява Би Би Си.

Бившият полски архиепископ Йозеф Весоловски е обвинен в притежание на детска порнография в периода 2013-2014 година, както и в сексуално насилие над малолетни по време на мандата му на нунций в Доминиканската република – 2008-2013г.

Йозеф Весоловски подаде оставка през 2013 година, след като Светият престол беше информиран, че той редовно е плащал на момчета за сексуални услуги. През 2014 г. той бе лишен от духовен сан и поставен под домашен арест по заповед, дошла директно от папа Франциск. Светият отец определи педофилията като „сататинско деяние“ и се зарече да я изкорени от католическата църква.

Процесът срещу духовник от Ватикана е първи по рода си. Ако Весоловски бъде признат за виновен, то той може да получи ефективна присъда от шест години затвор.

Според анализатори делото бележи желанието на папа Франциск Ватикана да действа безкомпромисно срещу духовниците, обвинени в малтретиране и сексуално насилие над малолетни. Католическата църква е обвинявана, че не прави достатъчно, за да идентифицира и накаже духовниците, обвинени в педофилия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: