Last news in Fakti

14 Юли, 2015 09:54 1 039 1

Споразумение за ядрената програма на Иран

  • иран-
  • споразумение-
  • ядрена програма
Споразумение за ядрената програма на Иран - 1
Снимка: АП/БТА

След месеци на напрегнати преговори Иран и Шесторката (петте постоянни членки на Съвета на сигурност на ООН и Германия) постигнаха споразумение за ядрената програма на Техеран, съобщи АП. Агенцията се позовава на ирански дипломат във Виена.

Според ТАСС компромис бил постигнат по всички въпроси, а в най-скоро време ще бъде обявено и текста на споразумението. Руската държавна агенция се позовава на европейски дипломат.

По протокол се очаква в централата на ООН във Виена външните министри на Иран и "шесторката" да приключат преговорите за иранската ядрена програма с пленарно заседание. След това се очаква да бъде дадена пресконференция.

Споразумението за иранската ядрена програма е знак за надежда за целия свят. Това обяви върховният комисар на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства споразумението и заяви, че то ще помогне за спиране на разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток.

Това споразумение показва, че американската дипломация може да доведе до истинска и значима промяна. Промяна, която прави нашата страна и света по-сигурни, отбеляза Обама. Сделката с Иран показва традицията на лидерството на Америка да прави нашата страна и нашия свят едно по-сигурно място, написа в Туитър американският вицепрезидент Джо Байдън.  

Светът сега може да въздъхне с облекчение, защото беше направен избор в полза на стабилността и сътрудничеството, заяви руският президент Владимир Путин в изявление. Неговият външен министър Сергей Лавров призова САЩ да се придържат към поетия ангажимент да не разполагат системите от ПРО в Европа.

Ядреното споразумение разкрива нови хоризонти. Сега, когато тази ненужна криза намери решение, Иран и големите сили могат да се съсредоточат върху общите предизвикателства. Това написа в профила си в Туитър иранският президент Хасан Рохани. Той получи поздравления от своя съюзник в Близкия изток – сирийският президент Башар Асад.

Иран ще получи сигурен път към ядрените оръжия. Много от ограниченията, които бяха наложени да му пречат, ще бъдат премахнати. Иран ще спечели джакпот, златна мина от стотици милиарди долари, които ще му позволят да продължи своята агресия и терор в региона и в света. Това предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Френският външен министър Лоран Фабиюс коментира, че световните сили ще следят внимателно как режимът на аятоласите в Техеран използва средствата, получени след вдигането на санкциите.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хюманик

    0 0 Отговор
    Как ли ще се отрази това споразумение върху цената на петрола?
Новини по държави: