Last news in Fakti

15 Юли, 2015 10:07 930 0

Турция приветства сделката с Иран

  • турция-
  • иран
Турция приветства сделката с Иран - 1
Снимка: АП/БТА

Турция приветства постигната ядрена сделка с Иран, защото тя ще има изключително влияние за стабилността в Близкия изток, но Иран трябва да преосмисли своята политика от Сирия до Йемен, съобщи Ройтерс.

Външният министър Мевлут Чавушоглу посочи, че в момента е важно да се постигна прилагане на споразумението, пише в. „Сабах“. Вдигането на санкциите срещу Техеран ще е от полза за турската икономика, уточнява в. „Хюриет“.

Иран е един от основните търговски партньори на Анкара.

Вносът на Турция от Иран е за близо $10 млрд. през 2014 г., а нейният износ за около $4 млрд.

Министър на финансите Мехмет Шимшек заяви, че споразумението е "добра новина" за турската икономика, тъй като най-вероятно ще засили двустранната търговия, докато министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че то би могло да отключи инвестициите в Ислямската република.

Асамблеята на турските износители обяви, че двустранната търговия вероятно ще се удвои до $ 35 млрд. до края на следващата 2016 г. година в резултат на споразумението.

В близкото минало Турция и Иран бяха съперници за доминация в Близкия изток. Двете страни заемат противоположни позиции за гражданската война в Сирия и кризата в Йемен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: