Last news in Fakti

15 Септември, 2011 00:25 909 0

Папандреу получи подкрепа от Франция и Германия, но срещу реформи

  • папандреу-
  • ангела меркел-
  • саркози

 Лидерите на Гърция, Франция и Германия заявиха на извънредна видеоконференция тази вечер, че Гърция е неделима част от еврозоната и че допълнителните мерки за икономии, които Атина обяви неотдавна, ще гарантират, че страната ще постигне финансовите си цели, предаде Ройтерс.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел подчертаха, че повече от всякога е необходимо цялостно да се приложат в действие решенията за осигуряване на стабилност в еврозоната, се казва още в комюникето на Елисейския дворец.

Те заявиха още пред гръцкия премиер голямото значение, което се отдава на стриктното и ефективно прилагане на програмата за съживяване на гръцката икономика, подкрепяна от страните от еврозоната и Международния валутен фонд. От него зависят и следващите траншове от финансирането по програмата.

По време на тристранния телефонен разговор гръцкият премиер Георгиос Папандреу увери Саркози и Меркел, че Атина изпълнява всички поети задължения за преодоляване на кризата.

Опасенията, че Гърция се движи бързо към обявяване в неплатежоспособност, и идеята, че тя потенциално трябва да напусне еврозоната и да върне собствената си валута, тревожеха от дни пазарите, не само в еврозоната, но и в целия свят.

Целта на видеоконференцията с участието на Саркози, Меркел и Папандреу бе да бъдат успокоени пазарите и да бъде овладяна кризата след засилилите се опасения за фалит на Гърция. Вчера дори пазарите оцениха вероятността от неплатежоспобност на страната през следващите 5 години на 98% и така й дадоха само 2% шанс.

Пазарите приеха положително изразената подкрепа за Гърция и индексите на Уолстрийт регистрираха ръст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА