Last news in Fakti

1 Ноември, 2011 17:34 1 228 2

Два сценария пред Гърция за референдума

  • папандреу-
  • референдум
Два сценария пред Гърция за референдума - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Два са възможните сценарии, по които може да бъде свикан през януари референдум в Гърция, поискан в понеделник от премиера Георгиос Папандреу, за да може на него гърците да одобрят или отхвърлят споразумението, взето на 26 октомври в Брюксел, предвиждащо предоставяне на втори европейски пакет финансова помощ на Гърция за излизане от кризата, съобщава в. „Етнос“.

Първият сценарий, който се смята и за най-възможен, предвижда правителството в Атина да вземе решение за свикване на референдум, след като приключат процедурите по оформяне на спогодбата за участие на частните инвеститори в доброволното опрощаване на дълга и по отпускането на допълнителната помощ, обещана на Гърция в рамките на втория европейски спасителен пакет. Очаква се процедурите по нея да бъдат финализирани през декември. От тази спогодба всъщност зависи и поисканият от Папандреу референдум.

Решението за референдума, който вероятно ще включва един или много въпроси, трябва да бъде ратифицирано от парламента с обикновено мнозинство от 151 депутати, след което президентът на страната издава указ и референдумът се свиква в рамките на 30 дни от издаването на указа.

В конкретния случай референдумът се организира по кризисен национален въпрос и следователно резултатът от него има задължителен характер, макар и в допитването да са участвали 40 на сто от регистрираните избиратели, както изисква конституцията.

Според втория сценарий за този референдум, който изглежда по малко вероятен, след като е готова спогодбата за втория пакет през декември, тя ще бъде внесена в парламента и ще бъде гласувана като законопроект с обикновено мнозинство. /Управляващите социалисти в Гърция разполагат със 153 от общо 300 депутатски места в парламента/.

Следва същата процедура. Решението на правителството ще бъде подложено на гласуване в парламента. За да бъде одобрено свикването на референдум по този законопроект, се изисква квалифицирано мнозинство от 180 депутати. Това обаче поставя на сериозно изпитание целия експеримент, тъй като искането за референдум няма да може да мине заради негативното отношение към него на опозиционните партии, представени в гръцкия парламент.

Вторият сценарий за референдум се изключва и поради факта, че конституцията забранява да бъде подлаган на всенародно допитване въпрос, свързан с финансите на държавата.

От сряда в гръцкия парламент започват тридневни дебати по искания от премиера Георгиос Папандреу вот на доверие към неговия кабинет във връзка с новия европейски пакет. Предвижда се дебатите да приключват в петък през нощта с поименно гласуване.

Лидерите на Франция и Германия ще се срещнат с представители на МВФ, европейски служители и гръцки партньори в сряда след решението на Гърция за референдум.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози са решили да проведат кръг от преговори в сряда с европейски институции и представители на МВФ. Извънредната среща беше уговорена по време на телефонен разговор между Саркози и Меркел, в който двамата обсъдиха решението на Гърция за референдум за дълговото споразумение на ЕС от миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОРАКУЛ

    0 0 Отговор
    ДАЛИ ПЪК ТОВА НЕ Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ! ? А ГЪРЦИТЕ - НЕ ГИ МИСЛЕТЕ ! ТЕ И ФАЛИРАЛИ ПАК СА С ПО ВИСОКИ ДОХОДИ ОТ ДОХОДИТЕ В БГ !? НЕВЕРОЯТНО НО ...ФАКТ !
  • 2 Носталгия

    0 0 Отговор
    Избягахме от Съветския Съюз където бяхме сред първите за да дойдем в Европейския Съюз където сме последни жалки и най-бедни !? Явно обаче практиката че който се е хванал с нас все е загубил продължава ! Сега дойде реда и на E.U. Интересно обаче кой ще е следващия ни настойник ?