Last news in Fakti

15 Септември, 2011 17:32 1 854 0

Брокерът от Лондон Куеку Адоболи „ужилил“ UBS

  • куеку адоболи
Брокерът от Лондон Куеку Адоболи „ужилил“ UBS - 1
EPA/БГНЕС

Брокерът от лондонския офис на банката Куеку Адоболи по всяка вероятност е „ужилил“ водещата швейцарска банка Ю Би Ес (UBS), предаде в. „Файненшъл таймс“.

Според АП 31-годишният финансист дори е бил задържан в столицата на Великобритания.

Адоболи се е занимавал с борсово търгувани фондове (ETF), уточнва в. „Файненшъл таймс“.

От банката не потвърждават тази информация.

Британската полиция обяви по-късно, че тази нощ е задържала 31-годишен мъж по подозрения за "измама чрез злоупотреба със служебно положение", засегнала швейцарската банка Ю Би Ес (UBS), предадоха световните агенции.

Водещата швейцарска банка Ю Би Ес (UBS) установи загуба, свързана с неразрешена брокерска операция в сектора на инвестиционното банкиране, се посочва в публикувано днес комюнике от финансовата институция.

След новината акциите й потънаха със 7-8%. Пазарите са разтревожени както от размера на загубата, така и (дори в по-голяма степен) от пробива в системата за управление на риска и очакват това да доведе до загуба на клиенти..

„Удивително е, че това все още е възможно“, коментира анализаторът Клод Цендер от Цюрихската кантонална банка (Zuercher Kantonalbank - ZKB), цитиран от Ройтерс. „Те очевидно имат проблем с управлението на риска. Дори когато сумата не е толкова висока, това все пак отново е загуба на доверие, представяща в лоша светлина Ю Би Ес", според Цендер.

UBS беше спасена от държавата през 2008 г. заради големи загуби от токсични активи на нейната инвестиционна банка и едва успя да излезе на печалба, припомня Би Би Си. Миналия месец банката обяви съкращаване на 3500 работни места. Това трябваше да доведе до икономии на стойност 2 млрд. шв. франка (2.3 млрд. долара) - сума, която почти съвпада с размера на загубата.

През 2010 г. брокерът на „Сосиете Женерал“- Жером Кервиел, бе осъден на 5 г затвор по обвинение в заемане на неразрешени спекулативни позиции за десетки милиарди евро на финансовите пазари.

На моменти той търгува с акции за до 50 милиарда евро, без неговите началници да забележат нещо. Докато бъдат разкрити сделките му, Кервиел проиграва 4,9 милиарда евро.

По знаменателен е случаят с брокерът от бившата сингапурска „Беърингс банк“. Ник Лийсън.

Той беше освободен от затвора през 1998 г. за добро поведение след като беше излежал три години и половина от близо седем годишната си присъда. Той беше признат за виновен, че е причинил загуби от 1 млрд. долара на „Беърингс банк“ от неразрешени борсови операции. Действията на Лийсън дори доведоха банката до фалит през 1995 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА