Last news in Fakti

6 Август, 2015 08:06, обновена 6 Август, 2015 09:05 1 606 1

70 години от разрушаването на Хирошима

  • хирошима-
  • ядрен взрив-
  • атомна бомбардировка
70 години от разрушаването на Хирошима - 1
Снимка: АП/БТА
Япония почита днес паметта на загиналите преди 70 години от американската атомна бомбардировка на Хирошима. Основните възпоменателни церемонии, в които участва и премиерът Шиндзо Абе, и десетки чужди представители, по традиция се състояха в Парка на мира в центъра на града.
 
Точно в 8 часа и 15 минути местно време, когато на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, над Хирошима се разнесе камбанен звън, който отмерваше минутата мълчание в памет на жертвите. 
 

Националният музей "Земята и хората" ще покаже днес "Камъка от Хирошима". Гранитният къс е от уличната настилка, която се намира в близост до епицентъра на атомния взрив, разказа пред БНР директорът на музея Чавдар Начев: "Това е отдаване на почит към жертвите от атомната бомбардировка и, на второ място, това е една гаранция, че няма да се забравят от бомбардировка с нейните хиляди жертви, и че бъдещите поколения ще се борят за един траен мир на земята и за опазване на планетата Земя. 91-ва година са откупени тия 188 къса. Върху всеки къс е направен барелеф на богинята Канон, тя е богиня на милосърдието в японската митология и са разпратени до държавните глави на 188 държави, това са почти всички държави, действащи в света."

Нашият камък 1996 година беше предаден на музея от президента тогава Петър Стоянов.

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи нарече в словото си ядреното оръжие “абсолютното зло” и призова света да действа, за да бъде забранено това страшно оръжие. Канцеларията на премиера Шиндзо Абе разпространи малко преди началото на церемония негово изявление, в което той изразява “съболезнования на душите на всички жертви на атомните бомбардировки, на всички, преживели тази трагедия и на членовете на семействата им” и тържествено обещава, че ще постигне целта светът да се откаже напълно от ядреното оръжие.
 
В утрото на 6 август 1945 година, американския бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ (в превод от английски език - „малчуган“). 
 
Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80,000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.
 
Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JAPAN

    1 2 Отговор
    Нека си знаят жълтурите, кой командва парада. В крайна сметка мирът се крепи на атомното оръжие, засега.....Човечеството напълно ще се откаже от ядрените си арсенали, в момента, в който то бъде заменено от много по-смъртоносно и ефективно оръжие, разработките не спират!
Новини по държави: