Last news in Fakti

23 Септември, 2015 09:21 929 5

Лидери на ЕС свикват нова извънредна среща за бежанците

  • ес-
  • бежанци-
  • извънредна среща-
  • квоти-
  • мигранти-
  • бежанска вълна

България ще трябва да приеме незабавно около 850 бежанци

Лидери на ЕС свикват нова извънредна среща за бежанците - 1
Снимка АП/БТА

Лидерите на ЕС ще се съберат на извънредна среща в Брюксел днес, на която ще бъдат обсъдени  нови мерки по бежанската криза. Сред тях се очаква да бъдат засилване контрола по границите, ново преразпределение на мигрантите и повишаване на помощите за съседите на Сирия, от където идват много имигранти.

Във вторник вътрешните министри проведоха среща, на която бе одобрен плана за преместването на 120 000 мигранти на територията на ЕС, въпреки яростната съпротива от страна на някои страни членки, съобщаава Би Би Си.

Румъния, Чехия, Словакия и Унгария гласуваха против задължителната квотна система.  След тежки дебати "против" се обявиха Чехия, Словакия, Румъния и Унгария. Финландия "се въздържа".

България ще трябва да приеме незабавно около 850 бежанци, които ще дойдат от Гърция и Италия. Уточнява се, че 201 от мигрантите ще пристигнат от Италия, а 651 ще пристигнат от Гърция. Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 чужденци.

Вътрешните министри на ЕС одобриха схема за разселването на бежанците във вторник с мнозинство, но не и с единодушно одобрение.

Те се съгласиха хиляди мигранти да бъдат преместени от Италия, Гърция и Унгария до други страни от ЕС.

Финландия се въздържаха от гласуване. Полша, която първоначално се противопостави на предложението, все пак гласува за него.

След срещата, опонентите на решението се разбунтуваха, а чешкият президент Милош Земан заяви "само бъдещето ще покаже каква грешка е това".

Премиерът на Словакия Роберт Фицо заяви, че по-скоро ще наруши мярката, отколкото да приеме "диктата" на мнозинството.

Лидерите на ЕС продължават да се борят за намирането на координиран отговор на кризата.

Британският министър-председател Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд проведоха разговори в навечерието на срещата, като заявиха, че намирането на решение за сирийския конфликт ще бъде от ключово значение за разрешаването на бежанската криза.

Те са се съгласили и, че мигрантите, които нямат истинска причина за предоставяне на убежище трябва да пъдат връщани, заяви говорител на Даунинг стрийт.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че всички европейски държави трябва да приемат своя "справедлив дял" лица, търсещи убежище, след разговори с германския канцлер Ангела Меркел.

Но външният министър на Люксембург Жан Аселборн, който председателстваше срещата, заяви, че "без съмнение" противопоставящите се страни ще изпълняват мерките.

Правителствата от ЕС ще бъдат изправени пред финансови санкции ако неизпълнят задължението за прилагане на европейските закони. ООН предупреди, че просто преместване не би било достатъчно, за да се стабилизира ситуацията.

Близо 480 000 имигранти са пристигнали в Европа по море тази година, а сега почти 6000 души достигат европейските брегове всеки ден.

Формално решението за квотите ще влезе в сила в деня след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. През юли нашата страна прие да подслони 500 разселени мигранти от Италия и Гърция. С днешното решение общият брой на разселените у нас би следвало да достигне 1352 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    0 0 Отговор
    А аз се заблуждавах че само Българските политици са боклуци, "олекна" ми. Надеждата умирала последна.
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    И докато научим решението на тая среща, вече ще бъде насрочена нова. Ще получат нови нареждания от терористите от вашингтон и ще обявят някой нов диктатор за унищожение а цели народи ще бъдат подложени на терор и геноцид от нато.
  • 3 Javorrrrr

    0 0 Отговор
    Барак Обама бил казал туй онуй....а защо тъпите янки не поемат и те малко арабели, и без това те са виновни за тази ситуация. Сега си умират от кеф гадовете....
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    Честно казано по-добре 120 хиляди сирийци, от които половината християни, отколкото 800 хиляди всякаква мюсулманска сган, придошла от къде ли не!

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Какви 120 000 сирийце те гонят ве папагал. По малко от 20 процента от бежанците са сирийци. Повечето са от афганистан, ирак, пакистан и от цяла Африка.

    Кво повтаряш лъжите на окупаторите терористи от вашингтон.